Ο Ντουτέρτε ξαναχτύπησε: Σήμερα έστειλε "στο διάβολο" τον Ομπάμα επειδή δεν του πουλάει όπλα

Ο Ντουτέρτε ξαναχτύπησε: Σήμερα έστειλε "στο διάβολο" τον Ομπάμα επειδή δεν του πουλάει όπλα Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε έστειλε στον... αγύριστο σήμερα τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν όπλα στη χώρα του, αλλά δεν τον νοιάζει επειδή η Ρωσία και η Κίνα θα του τα προμηθεύσουν πρόθυμα.

 

Σε μια νέα ομοβροντία ύβρεων, ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι αναπροσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Μανίλας επειδή οι ΗΠΑ απογοήτευσαν τις Φιλιππίνες και πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή "θα τα χαλάσει με την Αμερική", χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε.

 

Σε τρεις ομιλίες του στη Μανίλα ο Φιλιππινέζος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να του πουλήσουν πυραύλους και άλλα οπλικά συστήματα, αλλά η Ρωσία και η Κίνα του έχουν διαμηνύσει ότι θα του τα παράσχουν εύκολα.

 

"Μπορεί εσάς να σας ακούγεται βλακώδες, όμως είναι ιερό καθήκον μου να διατηρήσω την ακεραιότητα αυτής της δημοκρατίας και του λαού της", είπε. "Αν δεν θέλετε να πουλήσετε όπλα, θα πάω στη Ρωσία. Έστειλα τους στρατηγούς στη Ρωσία και η Ρωσία είπε «μην ανησυχείς, έχουμε ό,τι χρειάζεσαι, θα σου τα δώσουμε». Και όσο για την Κίνα, είπαν «έλα από δω να υπογράψεις και θα σου τα παραδώσουμε ολα»", υποστήριξε.

 

Την Κυριακή, ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει ότι η Ρωσία και η Κίνα τον υποστήριξαν όταν εξέφρασε τα παράπονά του για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ. Απείλησε επίσης ότι θα αναθεωρήσει την Συμφωνία Επαυξημένης Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μανίλα. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε το 2014 και παρέχει πρόσβαση στους Αμερικανούς στρατιώτες σε ορισμένες βάσεις των Φιλιππίνων. Τους επιτρέπει επίσης να κατασκευάζουν αποθηκευτικούς χώρους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και για τις επιχειρήσεις τους σε περίπτωση ανθρωπιστικών κρίσεων ή φυσικών καταστροφών. Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν βοηθήσει τις Φιλιππίνες να αντιμετωπίσουν το χρόνιο πρόβλημά τους με τη διακίνηση ναρκωτικών, αντί να τον επικρίνουν για τον υψηλό αριθμό των θανάτων στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, όπως έκανε εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

"Αντί να μας βοηθήσουν, ο πρώτος που μας χτύπησε ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά συνέπεια, να πάτε στο διάβολο, κύριε Ομπάμα, να πάτε στο διάβολο", είπε σε μία από τις ομιλίες του. Για την ΕΕ, ο Ντουτέρτε επιφύλαξε μια θέση στο ...καθαρτήριο επειδή, όπως είπε, "η κόλαση έχει ήδη γεμίσει" και πρόσθεσε: "Γιατί να σας φοβηθώ;"

 

Σε άλλη ομιλία, λίγο αργότερα, εξήγησε ότι ήταν συναισθηματικά φορτισμένος επειδή οι ΗΠΑ δεν φέρονται φιλικά στις Φιλιππίνες μετά την εκλογή του στην προεδρία, τον Μάιο. "Επιπλήττουν έναν πρόεδρο ενώπιον της διεθνούς κοινότητας" είπε μιλώντας στην εβραϊκή κοινότητα της Μανίλα, σε μια συναγωγή.

 

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να αγνοήσει τη ρητορική του Ντουτέρτε και να μην του δώσει την ευκαιρία για καινούρια ξεσπάσματα. Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι είπε ότι τα σχόλια του Φιλιππινέζου πρόεδρου για τον Ομπάμα και η απειλή του να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία και την Κίνα βρίσκοντα "σε δυσαρμονία" με τη θερμή σχέση των δύο λαών και τη στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων.

 

"Έχουμε ήδη μιλήσει γι' αυτού του είδους τη ρητορική. Ειλικρινά, μοιάζει σε δυσαρμονία με τη θερμή σχέση μεταξύ του φιλιππινέζικου και του αμερικανικού λαού και τη στενή, σημαντική συνεργασία των δύο κυβερνήσεών μας, μια συνεργασία που συνεχίζεται και με την κυβέρνηση Ντουτέρτε", τόνισε.

 

Μια ανοιχτή ρήξη με τη Μανίλα θα δημιουργούσε προβλήματα στις ΗΠΑ σε μια περιοχή όπου η επιρροή της Κίνας έχει αυξηθεί. Την Δευτέρα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής "τιμωρητικών" μέτρων στις Φιλιππίνες, όπως για παράδειγμα η διακοπή της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στη χώρα αυτή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM
Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM