Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση

Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
0

Δεν απέχουμε πολύ από την χρονική στιγμή που οι εικόνες από τα παραδοσιακά καμίνια που παρασκευάζουν τα ξυλοκάρβουνα θα είναι μια μακρινή γλυκιά ανάμνηση. Οι ευκολίες της τεχνολογίας στην καθημερινότητα του ανθρώπου περιόρισαν την χρήση του ξυλοκάρβουνου, όμως συνεχίζει να παραμένει σημαντική πρώτη ύλη στις ψησταριές και τα καζάνια των σιδηρουργών.


Στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην νότια είσοδο των Γρεβενών λειτουργεί ένα από τα μοναδικά παραδοσιακά καμίνια της δυτικής Μακεδονίας. Ανήκει στον 50χρονο Ιωάννη Παπαλάμπρο που συνεχίζει την παράδοση του καρβουνιάρη που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Τον συναντήσαμε την ώρα που οι εργάτες του έκαναν τις τελευταίες ετοιμασίες πριν βάλουν φωτιά στο καμίνι.


Τα πρόσωπα τους μαυρισμένα με την καρβουνόσκονη να είναι κολλημένη σε κάθε γυμνό μέρος του σώματος. «Όσο περνούν τα χρόνια λιγοστεύουν οι καλοί τεχνίτες για τα καμίνια μας και οι δυσκολίες του επαγγέλματος όπως τις βλέπετε απωθούν τα νέα παιδιά να ασχοληθούν έστω και εποχιακά με την συνέχιση της παράδοσης», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Το καλό ξυλοκάρβουνο παράγεται από ξύλο δρυός και η προετοιμασία του καμινιού χρειάζεται χρόνο και δεξιοτεχνία. Στην αρχή τοποθετούν τρία μεγάλα για το στήριγμα του καμινιού και γύρω τους αρχίζουν να κτίζουν τοποθετώντας μικρούς κορμούς μήκους ενός μέτρου και διάμετρο είκοσι εκατοστών. Το καμίνι στο τέλος θα πάρει την μορφή ενός μικρού λοφίσκου. Η διάμετρος του κάθε καμινιού μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα και το ύψος του σε κάποιες περιπτώσεις εάν ο καρβουνιάρης είναι καλός δεξιοτέχνης να φτάσει και τα τέσσερα μέτρα. «Μόλις τελειώσει το κτίσιμο του καμινιού το σκεπάζουμε προσεκτικά με άχυρο που προμηθευόμαστε από τα θερισμένα χωράφια της περιοχής και πάνω από το άχυρο τοποθετούμε χώμα ώστε το καμιόνι να μην αναπνέει και να μην εισέρχεται αέρας».


Το κάθε καμίνι χρειάζεται εξήντα τόνους ξύλο και το ξυλοκάρβουνο που θα δώσει στο τέλος εάν η ατελής καύση πάει καλά θα είναι περίπου 12 τόνους.


Ο Ιωάννης Παπαλάμπρος δείχνει με καμάρι τα 11 καμίνια που έχει έτοιμα με τους εργάτες του ανεβασμένους στην κορυφή τους, να ολοκληρώνουν τις τελευταίες εργασίες.


Αλλά τα βάσανα για τους καρβουνιάρηδες δεν τελειώνουν με το που θα βάλουν φωτιά στα καμίνια τους. Το πιο δύσκολο μέρος της παρασκευής του ξυλοκάρβουνου ξεκινά με την διαδικασία της καύσης που θα διαρκέσει από 15 έως 20 ημέρες. Ο Ιωάννης Παπαλάμπρος μας εξηγεί ότι «όσο σιγοκαίει η φωτιά στην καρδιά του καμινιού οι καρβουνιάρηδες δεν φεύγουν, νύκτα και μέρα παρακολουθούν την εξέλιξη του ανεβαίνουν με σκάλα στην κορυφή του καμινιού και εάν χρειαστεί το ταΐζουν με ξερά χόρτα και μικρά ξύλα ή κλείνουν γρήγορα - γρήγορα τις τρύπες που τυχόν μπορεί να ανοίξει ο αέρας γιατί παραμονεύει ο κίνδυνος η παραπάνω φωτιά να κάνει στάχτη τα ξύλα κα να χαραμιστεί δουλειά μίας βδομάδας».


Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παρασκευής του κάρβουνου, σβήνουν το καμίνι και συσκευάζουν τα ξυλοκάρβουνα για να πάρουν το δρόμο των αγορών.


Οι αθρόες εισαγωγές βιομηχανικού ξυλοκάρβουνου (μπρικέτας) από την Ασία, και το φθηνό ξυλοκάρβουνο που έρχεται από την Βουλγαρία απειλεί ακόμη και τους λιγοστούς εναπομείναντες καρβουνιάρηδες της χώρας που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή όχι μόνο την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αλλά και μια παραδοσιακή τέχνη που έρχεται από την αρχαιότητα. Στο κοντινό παρελθόν τεχνίτες του ξυλοκάρβουνου από την Ικαρία, την Λέσβο, την Χαλκιδική και από άλλες περιοχές της χώρας, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο πλημμύριζαν τα εκατοντάδες καμίνια της βόρειας Ελλάδας όπου η ξυλεία είναι σε αφθονία. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και επειδή οι εγχώριοι τεχνίτες είναι δυσεύρετοι «αναγκαζόμαστε και φέρνουμε καρβουνιάρηδες από την Αλβανία για να λειτουργήσουμε τα καμίνια μας».


Ο Ιωάννης Παπαλάμπρος είναι ο τελευταίος καρβουνιάρης των Γρεβενών αλλά δεν χάνει την ελπίδα του γιατί όπως αναφέρει «το προϊόν που παράγει είναι ακόμη περιζήτητο, το προτιμούν οι καλοί ψήστες και οι παραδοσιακές ψησταριές παρότι γνωρίζουν ότι είναι λίγο ακριβότερο».

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ

Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
Ένας από τους τελευταίους καρβουνιάρηδες βρίσκεται στα Γρεβενά και συνεχίζει απτόητος την παράδοση Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι: Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για τους 21 κατηγορούμενους

Ελλάδα / Δίκη για το Μάτι: Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για τους 21 κατηγορούμενους

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωώσει 15 κατηγορούμενους ενώ είχε κηρύξει ενόχους τους τότε επικεφαλής και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιόνη
LIFO NEWSROOM
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην εργασία του Σαββατοκύριακου

Ελλάδα / Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην εργασία τα Σαββατοκύριακα

Τα νέα στοιχεία της Eurostat φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της ΕΕ σε ποσοστό εργαζομένων που απασχολούνται τα Σαββατοκύριακα – Πρωτιά για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στο εμπόριο
LIFO NEWSROOM
Δρομοκαΐτειο: Στη φυλακή η ψυχίατρος που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών

Ελλάδα / Δρομοκαΐτειο: Στη φυλακή η ψυχίατρος που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών

Η συχνότητα των πωλήσεων που έκανε η ψυχίατρος ήταν τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, υπολογίζεται ότι σε διάστημα των τελευταίων δύο μηνών φαίνεται να προέβη σε σχεδόν 200 πράξεις συνταγογράφησης
LIFO NEWSROOM