Σοβαρές καταγγελίες για αστυνομικούς στη Βραζιλία που δολοφονούν, απαγάγουν και μένουν ατιμώρητοι

Σοβαρές καταγγελίες για αστυνομικούς στη Βραζιλία που δολοφονούν, απαγάγουν και μένουν ατιμώρητοι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Οι αστυνομικοί στη πόλη του Ρίου ντε Ζανέιρο, στην οποία ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον επόμενο μήνα, σκότωσαν τουλάχιστον 645 ανθρώπους την περασμένη χρονιά και πάνω από 8.000 μέσα σε δέκα χρόνια, κατήγγειλε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.


Μερικές εβδομάδες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την 5η Αυγούστου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει σε μια μακροσκελή έκθεσή του ότι δεκάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις έχουν διαπραχθεί από αυτούς που υποτίθεται πως προστατεύουν τους πολίτες και ότι οι πράξεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις έμειναν ατιμώρητες.


Η ΜΚΟ κάνει λόγο για 64 υποθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών στις οποίες η αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει δολοφονίες. Σε αυτές τις υποθέσεις έχασαν τη ζωή τους συνολικά 116 άνθρωποι, ανάμεσά τους 24 παιδιά.


«Το να σκοτώνονται εγκληματίες ήταν κάτι που ενεθάρρυναν οι ανώτεροί μου, για να επιδεικνύεται μια καλή επίδοση» της αστυνομίας, εκμυστηρεύτηκε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο ένας από τους 30 και πλέον αστυνομικούς των οποίων μαρτυρίες συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. Ο αστυνομικός αυτός μίλησε με ψευδώνυμο, λόγω του φόβου ότι θα υποστεί αντίποινα.


Ο «Ντανίλο», κατά το ψευδώνυμο με το οποίο αναφέρεται ο αστυνομικός αυτός στην έκθεση της ΜΚΟ, διατάχθηκε να αναλάβει υπηρεσία αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή σε μια από τις πιο φτωχές και επικίνδυνες συνοικίες του Ρίου ντε Ζανέιρο. Όπως αφηγήθηκε, πήρε μέρος σε εκτελέσεις λαθρέμπορων ναρκωτικών με στόχο να μειωθεί η εγκληματικότητα.
Κατά τον αστυνομικό, ο οποίος παραμένει ακόμη εν ενεργεία, ορισμένοι συνάδελφοί του απήγαγαν εμπόρους ναρκωτικών, αποσπούσαν λύτρα και κατόπιν τους εκτελούσαν.


Στην έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Οι καλοί αστυνομικοί φοβούνται», διατυπώνεται η κρίση πως είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς έντιμος μέσα σε αυτή την κατάσταση. «Οι παράνομες εκτελέσεις τις οποίες διαπράττουν αστυνομικοί κάνουν ακόμη πιο δυσχερές για τους συναδέλφους τους ένα έργο που ήταν ήδη» εξαιρετικά δύσκολο και τροφοδοτούν το μίσος των πολιτών εναντίον της δυνάμεων επιβολής της τάξης, υπογραμμίζει το HRW.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης, Μαρφάν Μαρτίνς Βιέιρα, δήλωσε στους ερευνητές της μη κυβερνητικής οργάνωσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δολοφονιών που αποδίδονται στην αστυνομία δεν έχουν διαπραχθεί από στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, παραδέχθηκε πάντως ότι οι υπηρεσίες του έχουν ασκήσει διώξεις για έναν «πολύ μικρό αριθμό» φόνων που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς.


Ο Βιέιρα κατηγόρησε την διεύθυνση της αστυνομίας η οποία είναι αρμόδια για να ερευνά αυτές τις ανθρωποκτονίες ότι κάνει ανεπαρκώς τη δουλειά της. Μολαταύτα, η HRW σημειώνει ότι «η ευθύνη για να τερματιστεί αυτή η ατιμωρησία ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας του Ρίου, το οποίο έχει τη νομική δικαιοδοσία για να επιτηρεί το έργο των ερευνητών».
Από τις 64 υποθέσεις που κατέγραψε η HRW, μόλις οκτώ έφθασαν ενώπιον βραζιλιάνικων δικαστηρίων και μόνο στις τέσσερις από αυτές επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης σε αστυνομικούς που διέπραξαν φόνους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία από την έρευνά του σε βάρος του μεγαλοεπενδυτή για διακίνηση ανθρώπων και ακολούθως, προέτρεψε την κυβέρνηση να χορηγήσει ασυλία στην πρώην σύντροφό του
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 67 Παλαιστίνιους που ζητούσαν βοήθεια, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια- Κινδυνεύει με λιμοκτονία ο θύλακας

Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν «ρίξει προειδοποιητικά πυρά» για να απομακρύνουν «μια άμεση απειλή» και αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών που δίνει η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM
Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια - Μια ματιά στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

Διεθνή / Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια: Μέσα στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

«Κάθε φορά που ξεκινούσε το μάθημα, η δασκάλα μάς έβαζε να σηκωθούμε, να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να ακούσουμε τον ρωσικό εθνικό ύμνο»
LIFO NEWSROOM
Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Διεθνή / Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Τουρκία και Κύπρος τιμούν διαφορετικά την 20ή Ιουλίου, με μνήμες, επιμνημόσυνες τελετές και δηλώσεις που αναζωπυρώνουν τις ιστορικές πληγές. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «μακρύ δρόμο μπροστά»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Διεθνή / Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Η συλλογή «Let the Light In» περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο σταρ των «Πειρατών της Καραϊβικής» στη νότια Γαλλία στις αρχές των 00s, την εποχή της σχέσης του με τη Βανέσα Παραντί
LIFO NEWSROOM
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Διεθνή / Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων
LIFO NEWSROOM