NEO VIDCAST

Πολύ χαμηλά οι προσφυγικές ροές, παρά τον καλό καιρό

Πολύ χαμηλά οι προσφυγικές ροές, παρά τον καλό καιρό Facebook Twitter
SOOC
3

Σταθερά, πολύ χαμηλά, κινούνται οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Το τελευταίο τριήμερο, από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα, στα νησιά πέρασαν μόλις 176 άτομα παρά τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα στην περιοχή του Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο, έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερα για τη Λέσβο, το Σαββατοκύριακο δεν καταγράφηκε στο χοτ σποτ της Μόριας ούτε μια άφιξη. Στη Χίο χθες καταγράφηκαν 35 αφίξεις, ενώ στη Σάμο όλο το τριήμερο δεν καταγράφηκε καμία άφιξη!

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 439 προσφύγων στη Λέσβο, 185 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

Υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3527, στη Χίο 1824 και στη Σάμο 465. Στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα χοτ σποτ συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα χοτ σποτ τούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με ρεπορτάζ του Euronews, οι μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στο Πεχλιβάνκιόι, όπου κρατούνται, ακριβώς όπως σε φυλακή.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δεν έχει επιτραπεί ακόμη στις υπηρεσίες της να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.

3

NEO VIDCAST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά πρόσφυγες σε κίνδυνο: 1 στα 3 ασυνόδευτα στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτει η νέα επισκόπηση

Ελλάδα / Παιδιά πρόσφυγες σε κίνδυνο: 1 στα 3 ασυνόδευτα στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτει η νέα επισκόπηση

Πάνω από το 20% των αφιχθέντων είναι παιδιά, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Παράλληλα, οι χώροι υποδοχής στο νησί χαρακτηρίζονται πρόχειροι και ακατάλληλοι
LIFO NEWSROOM
Σαμοθράκη: Βίντεο από τη στιγμή που πέφτουν πυροβολισμοί στον αέρα από τα τουρκικά αλιευτικά

Ελλάδα / Σαμοθράκη: Βίντεο από τη στιγμή που πέφτουν πυροβολισμοί στον αέρα από τα τουρκικά αλιευτικά

Μεγάλη ένταση το βράδυ της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης - Όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ψαράδες προσπάθησαν να τους τρομάξουν για να φύγουν από το σημείο
LIFO NEWSROOM