Το Εθνικό Θέατρο μόλις ανακοίνωσε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα

Το Εθνικό Θέατρο μόλις ανακοίνωσε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα Facebook Twitter
0

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Στάθης Λιβαθινός, μαζί με τον υποδιευθυντή κ. Θοδωρή Αμπαζή ανακοίνωσαν σήμερα το επίσημο πρόγραμμα του καλοκαιρινού προγράμματος του θεάτρου που παραδοσιακά ταυτίζεται και με το Φεστιβάλ Επιδαύρου, αφού απαρτίζεται από έργα κλασικού ρεπερτορίου. Στην παρουσίαση ήταν, επίσης, παρόντες ο διευθυντής του ΚΘΒΕ, κ. Γιάννης Αναστασάκης, και ο πρόεδρος του ΘΟΚ, κ. Γιάννης Τουμάζης, καθώς οι δύο θεατρικοί οργανισμοί θα συνεργαστούν με το Εθνικό Θέατρο, όπως και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Eugene Vakhtangov» κ. Ρίμας Τούμινας, αφού το Εθνικό θα συνεργαστεί με το ιστορικό αυτό θέατρο σε ένα ελληνορωσικό (και ολίγον λιθουανικό, εφόσον ο κ. Τούμινας είναι Λιθουανός) ανέβασμα του «Οιδίποδα Τυράννου». Τα άλλα έργα είναι η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία του ίδιου του κ. Λιβαθινού και η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία του κ. Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Το Θέατρο «Βαχτάνγκοφ», το οποίο σήμερα μετράει 95 χρόνια λειτουργίας, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού αλλά και του αμερικανικού θεάτρου, καθώς ο ιδρυτής του, Ευγένιος Βαχτάνγκοφ, υπήρξε από τους καλύτερους δασκάλους της σχολής Στανισλάφσκι και οι παραστάσεις του αποτέλεσαν μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της μεγάλης ρωσικής παράδοσης και του σύγχρονου θεάτρου στη Δύση. Η θρυλική σήμερα παράσταση του 1922 «Πριγκίπισσα Τουραντό» του Κάρλο Γκότζι ταξίδεψε και καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και τη δεκαετία του ’60 πέρασε και από το Φεστιβάλ Αθηνών. Αυτό το σημαντικό θέατρο, ένας «τεράστιος οργανισμός», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Λιβαθινός, θα συνεργαστεί φέτος το καλοκαίρι, σε μια δίγλωσση παράσταση, με Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς και πρωταγωνιστή στον κεντρικό ρόλο τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ. Ο κ. Ρίμας Τούμινας, ο οποίος θα σκηνοθετήσει το έργο, επισκέφτηκε την Επίδαυρο και κατά την παρουσίαση του προγράμματος εξέφρασε δέος για το αρχαίο θέατρο αλλά αστειεύτηκε κιόλας, λέγοντας «ανήσυχος» ότι τρόμαξε με το αρχαίο αυτό θέατρο επειδή δεν έχει καμία σχέση με το είδος των σκηνών στις οποίες έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Από ελληνικής πλευράς τη μουσική της παράστασης θα συνθέσει ο Θοδωρής Αμπαζής ενώ θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από την Εθνική Τράπεζα ως επίσημο χορηγό της παράστασης.
 

Ο κ. Ρίμας Τούμινας, ο οποίος θα σκηνοθετήσει το έργο, επισκέφτηκε την Επίδαυρο και κατά την παρουσίαση του προγράμματος εξέφρασε δέος για το αρχαίο θέατρο αλλά αστειεύτηκε κιόλας, λέγοντας «ανήσυχος» ότι τρόμαξε με το αρχαίο αυτό θέατρο επειδή δεν έχει καμία σχέση με το είδος των σκηνών στις οποίες έχει συνηθίσει μέχρι τώρα.

Η «Αντιγόνη», την οποία θα σκηνοθετήσει ο Στάθης Λιβαθινός, βασίζεται σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, που ήταν παρών και μίλησε για μια «παρεξηγημένη» τραγωδία που πολύ αγαπάει και μιλάει για τη «σύγκρουση εξουσίας και ευσέβειας», ενώ η «Αντιγόνη» υπερασπίζεται τη μοναξιά της και με τον θάνατό της κλείνει το γένος των Ατρειδών. Ο σκηνοθέτης συμπλήρωσε ότι στο έργο θα συμμετέχουν τρεις γενιές ηθοποιών, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να κρατάει τον ρόλο του Κρέοντα. Θα πλαισιώνεται από νέους ηθοποιούς, όπως η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, η Μαρία Κωνσταντά και ο Βασίλης Μαγουλιώτης, αλλά και παλιότερους, όπως ο Περικλής Μουστάκης, ο Κώστας Καστανάς, η Μπέττυ Αρβανίτη, στον ρόλο του Τειρεσία, και άλλους. Το ΚΘΒΕ θα παραχωρήσει τους Αστέρη Πελτέκη και Γιάννη Χαρίση, ενώ ο ΘΟΚ τους Στέλλα Φυρογένη και Αντωνία Χαραλάμπους. Η σημαντική είδηση είναι ότι η παράσταση θα ταξιδέψει στην Κύπρο και θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας στα κατεχόμενα, όπου πέρσι, έπειτα από 45 χρόνια, ξανακούστηκε ελληνικός λόγος, αφού ο ΘΟΚ ανέβασε τον «Ιππόλυτο» σε συνεργασία με τουρκοκυπριακό πολιτιστικό σύλλογο και με χρήση τουρκικών και αγγλικών υπέρτιτλων. Το ίδιο ευελπιστεί ότι θα συμβεί και με την «Αντιγόνη».

Το Εθνικό Θέατρο μόλις ανακοίνωσε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα Facebook Twitter
Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ

Τέλος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μίλησε για τη «Λυσιστράτη», αυτή την κωμωδία που γράφτηκε εν μέσω «χαμού», ανάμεσα στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την αποτυχία της Σικελικής Εκστρατείας, άρα αποτελεί ένα έργο πολιτικό και ποιητικό. Έτσι, τον απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της μετάφρασης, καθώς οι πρόσφατες μεταφράσεις τείνουν να μεταφέρουν το έργο στα καθ’ ημάς. Έπειτα από έρευνα και έχοντας διαβάσει εξαιρετικές μεταφράσεις από φιλολόγους, που όμως δεν ήταν για ανέβασμα, κατέληξε να αναθέσει στον Δημήτρη Δημητριάδη την εκ νέου μετάφραση του έργου. Επισήμανε, βέβαια, ότι λείπει το γλέντι του τέλους, είτε γιατί χάθηκαν οι στίχοι είτε για κάποιον άλλο λόγο. Οι ηθοποιοί που θα συμμετάσχουν είναι οι Λένα Κιτσοπούλου, Λένα Δροσάκη, Λένα Παπαληγούρα, Αγλαΐα Παππά, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Αθηνά Μαξίμου, Έλενα Τοπαλίδου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Άννα Κλάδη, Σοφία Κόκκαλη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Μπινιάρης, Θέμις Πάνου, Χάρις Τσιτσάκης και Αιμίλιος Χειλάκης.

Ο κ. Στάθης Λιβαθινός, σε ερώτηση σχετικά με τη θητεία του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, απάντησε ότι μέχρι το Πάσχα, οπότε θα είναι η ώρα να παρουσιαστεί το πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου 2016-2017, θα έχουν φανεί οι προθέσεις του υπουργού Πολιτισμού, ενώ ο κ. Θοδωρής Αμπαζής συμπλήρωσε σε ανάλογο ερώτημα για τη συνεργασία του θεάτρου με τον νέο διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών ότι, όπως και να ’χει, όλοι πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν για το μέλλον του θεάτρου και ότι αυτό κάνουν.

 

 

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή

Πρεμιέρα 15 & 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός                                 

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου           

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου                                  

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής                                

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Μπέττυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς Αντώνης Κατσαρής (από ΘΟΚ), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (από ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (από ΘΟΚ), Αντωνία Χαραλάμπους (από ΘΟΚ), Γιάννης Χαρίσης (από ΚΘΒΕ)                              

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ»

του Σοφοκλή

Πρεμιέρα 29 & 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο «Βαχτάνγκοφ» της Μόσχας 

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασία τόσο με ελληνικούς όσο και με διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ, παρουσιάζοντας τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου ΡίμαςΤούμιναςΠρόκειται για μια σπουδαία συμπαραγωγή με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς. Ο ΒίκτωρΝτομπρονράβοφ θα κρατά τον κεντρικό ρόλο. Η παράσταση θα κάνει μικρή περιοδεία σε περιφερειακά  αρχαία θέατρα, ενώ θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ»

του Αριστοφάνη

Πρεμιέρα 5 & 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά για πρώτη φορά τον μεγάλο κωμικό ποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός               

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής                                  

Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη                               

Φωτισμοί: Thomas Walgrave

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Έφη Θεοδώρου   

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου     

 

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Χάρης Τσιτσάκης Αιμίλιος Χειλάκης.  

Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταμάτης Κραουνάκης: «Σε αυτήν τη Λυσιστράτη θα γίνει μεγάλη γιορτή»

Θέατρο / Σταμάτης Κραουνάκης: «Σε αυτήν τη Λυσιστράτη θα γίνει μεγάλη γιορτή»

Σαράντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα σε δική του διασκευή, ο συνθέτης ανεβάζει μια νέα, πιο επίκαιρη και μπριόζα «Λυσιστράτη» ως λαϊκή όπερα στην οποία συνυφαίνονται η κωμωδία, το δράμα και ο πολιτικός προβληματισμός.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK «Ο χορός δεν είναι μόνο τέχνη αλλά τόπος συνάντησης και έχει για πρώτη ύλη τη διαφορετικότητα»

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Yoann Bourgeois, Leila Ka, Jefta van Dinther και άλλα σημαντικά ονόματα της σύγχρονης χορευτικής σκηνής πρωταγωνιστούν στο πρόγραμμα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που επιστρέφει δυναμικά από τις 17 έως τις 26 Ιουλίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χρήστος Πασσαλής: «Κάνουμε καταγγελτική τέχνη επειδή κάτι δεν πάει καλά»

Θέατρο / Χρήστος Πασσαλής: «Κάνουμε καταγγελτική τέχνη επειδή κάτι δεν πάει καλά»

Ενώ ένας κομήτης πλησιάζει τη Γη, δυο ραδιοφωνικοί παραγωγοί κρατούν παρέα στους τρομαγμένους ακροατές διαβάζοντας ιστορίες: ο ηθοποιός και σκηνοθέτης εξηγεί πώς η νέα του παράσταση, «RADIO 1: Η πιο λυπημένη μέρα της ζωής μου», συνδέεται με την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική κατάσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στη νέα παράσταση του Γιώργου Κουτλή παίζουν μόνο νέοι ηθοποιοί

Θέατρο / Στη νέα παράσταση του Γιώργου Κουτλή παίζουν μόνο νέοι ηθοποιοί

Ένας από τους σημαντικότερους νέους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου ανεβάζει την «Αντιγόνη» του Ανούιγ με είκοσι νέους ηθοποιούς, ακολουθώντας έναν διαφορετικό τρόπο δουλειάς που του αποκάλυψε πράγματα για τον εαυτό του, σκηνοθετικά και προσωπικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αλφρέδο Άριας: «Οι καλλιτέχνες είναι οι πρώτοι που εξαφανίζουν οι δικτατορίες»

Αλφρέδο Άριας / Αλφρέδο Άριας: «Οι καλλιτέχνες είναι οι πρώτοι που τους εξαφανίζουν οι δικτατορίες»

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της όπερας «Monsieur Vénus», που βασίζεται σε ένα από τα πιο προκλητικά έργα του 19ου αιώνα, ο διάσημος Αργεντινός σκηνοθέτης αφηγείται την πλούσια διαδρομή του στο θέατρο, στην όπερα και στον κινηματογράφο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θωμάς Μοσχόπουλος: «Η πατριαρχία κάνει και τους άντρες να κλαίνε»

The Review / Θωμάς Μοσχόπουλος: «Η πατριαρχία κάνει και τους άντρες να κλαίνε»

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, Θωμάς Μοσχόπουλος, πήρε το κλασικό αριστούργημα του Στρίντμπεργκ, άλλαξε το φύλο της ηρωίδας και εξηγεί γιατί η Δεσποινίς Τζούλια έγινε Κος Ζύλ, ένας νεαρός ομοφυλόφιλος αριστοκράτης.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
To «Τζένη Τζένη» του '26 δεν είναι αυτό που περιμένεις

Θέατρο / To «Τζένη Τζένη» του '26 δεν είναι αυτό που περιμένεις

Στην ταινία του 1966 θριάμβευε το φως, το ελληνικό καλοκαίρι και η αγάπη. Στην παράσταση που σκηνοθετεί σήμερα ο Νίκος Καραθάνος βλέπει «το τελευταίο δειλινό πριν έρθει η νύχτα», ψάχνει το happy end και κοιτάζει με νοσταλγία μια εποχή αθωότητας που έχει οριστικά χαθεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κίττυ Παϊταζόγλου πιστεύει ότι η συναίνεση είναι μια πολύ εύθραυστη λέξη

Θέατρο / Κανείς δεν θα κάνει την Κίττυ στην άκρη

Μια από τις πιο ταλαντούχες και ιδιαίτερες ηθοποιούς της γενιάς της, η Κίττυ Παϊταζόγλου, μιλά στη LifO για το τολμηρό έργο «Συναίνεση» στο οποίο πρωταγωνιστεί αλλά και για την εμπειρία της με τον σκηνοθέτη Ούλριχ Ράσε το καλοκαίρι που μας πέρασε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λέσλι Τράβερς: «Η όπερα είναι ένας κόσμος χωρίς όρια»

Θέατρο / Ο Λέσλι Τράβερς πήγε τη σκηνογραφία σε άλλο επίπεδο. Δες εδώ μαγεία

Με αφορμή τη νέα παραγωγή της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο διακεκριμένος σκηνογράφος μιλά για τη δύναμη της μουσικής να γεννά εικόνες και την όπερα ως ένα από τα πιο ζωντανά καλλιτεχνικά πεδία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εύη Σαουλίδου: «Θέλουμε τα πάντα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή. Βουλιμικά»

Εύη Σαουλίδου / Εύη Σαουλίδου: «Θέλουμε τα πάντα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή. Βουλιμικά»

Μια από τις πιο προσηλωμένες στην τέχνη της ηθοποιούς της γενιάς της θα ζωντανέψει επί σκηνής μαζί με τέσσερις άντρες, σε μια ελεύθερη θεατρική διασκευή, την ταινία του Μάρκο Φερέρι «Το μεγάλο φαγοπότι».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σάββας Στρούμπος: «Οι λογαριασμοί μας με τον Κάφκα παραμένουν ανοιχτοί»

Θέατρο / Σάββας Στρούμπος: «Οι λογαριασμοί μας με τον Κάφκα παραμένουν ανοιχτοί»

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ανεβάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ το τελευταίο διήγημα του Κάφκα, βλέποντας σε αυτό μια εξαιρετικά επίκαιρη αλληγορία για την προσπάθεια της τέχνης να επιβιώσει σε έναν κόσμο που δεν τη θεωρεί απαραίτητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ