Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βακτήριο που τρέφεται από πλαστικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βακτήριο που τρέφεται από πλαστικό Facebook Twitter
0

Υπάρχoυν κατ 'εκτίμηση 311 εκατομμύρια τόνοι πλαστικό που παράγονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και μέχρι το 2050, στις θάλασσες, το πλαστικό θα είναι περισσότερο τα από ψάρια, θα βρεθεί στο φαγητό μας.


Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (γνωστό ως ΡΕΤ), το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών φιαλών, αποτελεί το ένα πέμπτο της ετήσιας παραγωγής πλαστικών. Η αντοχή και η σταθερότητα του ΡΕΤ το καθιστά ιδανικό υλικό για συσκευασία και είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά του κόσμου, αλλά την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η αποσύνθεσή του.

Η φύση όμως φαίνεται πως έχει αρχίσει να αντεπιτίθεται ενάντια στις τεράστιες ποσότητες PET που συσσωρεύονται στον πλανήτη. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών περιγράφει ένα είδος βακτηρίων που εξελίχθηκαν ώστε να μπορούν να διασπάσουν τις ισχυρές μοριακές δομές στο πλαστικό και το έχουν κάνει "τροφή" τους.

Το Ideonella rakaiensis, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από ερευνητές στην Ιαπωνία και φαίνεται πως ανέπτυξε και χρησιμοποιεί ένα ζεύγος ενζύμων για να διασπάσει αργά το ΡΕΤ.


"Αν περιορίσετε ένα βακτήριο σε μια κατάσταση όπου έχει μόνο μία πηγή τροφής για να καταναλώσει, με το πέρασμα του χρόνου θα προσαρμοστεί να το κάνει" σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Enzo Palombo, από το Πανεπιστήμιο του Swinburne, στον Guardian. "Νομίζω ότι βλέπουμε πώς η φύση μπορεί να μας εκπλήξει και να προσαρμοστεί και η ίδια" προσθέτει.


Ερευνητές σημειώνουν στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ότι παίρνει στα βακτήρια έξι εβδομάδες για να υποβαθμίσουν ένα μικρό κομμάτι χαμηλής ποιότητας PET. Τα βακτήρια χρειάστηκαν ακόμη περισσότερο χρόνο για να υποβαθμίσουν το κρυσταλλικό PET. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα βακτήρια για την ώρα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, εάν επρόκειτο να εφαρμοστούν σε μεγάλη ποσότητα πλαστικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής σε όλο τον κόσμο και πιθανές εφαρμογές της ανακάλυψης παραμένουν ασαφείς.


Όμως, η ανακάλυψη του βακτηρίου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η ικανότητα αποσύνθεσης του ΡΕΤ με τη χρήση ενζύμων είχε μέχρι τώρα περιοριστεί σε μερικά είδη μυκήτων. Με περαιτέρω πειράματα, οι ερευνητές ελπίζουν να είναι σε θέση να αναπτύξουν μια πιο πράσινη εναλλακτική λύση για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων.

Προς το παρόν, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από μια προσπάθεια για ανακύκλωση φιαλών PET. Σχεδόν οι μισές από ΡΕΤ στον κόσμο δεν έχει ακόμη συλλεχθεί για ανακύκλωση και μόνο το 7% των μπουκαλιών ανακυκλώνεται σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM