Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης, κυρίως μέσα από αναψυκτικά, παγωτά και γλυκά επιδόρπια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από αμερικανικά νοικοκυριά την περίοδο 2004-2019 και τα συνέκριναν με στοιχεία θερμοκρασίας και υγρασίας. Διαπίστωσαν ότι για κάθε άνοδο 1,8 βαθμών Φαρενάιτ, η ημερήσια κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης αυξανόταν κατά 0,7 γραμμάρια ανά άτομο. Η τάση αυτή ήταν πιο έντονη όταν η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου.

Η μελέτη καταγράφει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη για υγρά και δροσιά, οδηγώντας πολλούς στην επιλογή γλυκών, δροσιστικών προϊόντων. Η επίδραση είναι εντονότερη στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία έχουν ήδη αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης και λιγότερη πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους. Αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το 2095 η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 3 γραμμάρια ανά άτομο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει οι προστιθέμενες ζάχαρες να μην ξεπερνούν το 6% των ημερήσιων θερμίδων – έως 36 γραμμάρια για τους άνδρες και 26 για τις γυναίκες. Οι επιστήμονες καλούν τους φορείς χάραξης πολιτικής να εντάξουν τη διαχείριση της ζάχαρης και των διατροφικών συνηθειών στον σχεδιασμό προσαρμογής απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

VIOLOGIKA OPLA VIOTROMOKRATIA TEHNITI NOIMOSINI

Τech & Science / Βιοτρομοκρατία: Ερευνητές προειδοποιούν για επικίνδυνες παραλλαγές πρωτεϊνών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητές προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές βιοτρομοκρατίας λόγω AI και συνθετικής βιολογίας, εντοπίζοντας κρίσιμη ευπάθεια σε λογισμικό βιοασφάλειας
LIFO NEWSROOM
Long Covid: Παιδιά και έφηβοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών μετά από δεύτερη μόλυνση

Τech & Science / Long Covid: Παιδιά και έφηβοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών μετά από δεύτερη μόλυνση

Μεταξύ των παθήσεων που σχετίζονται με τη long Covid στα παιδιά και τους έφηβους, η μυοκαρδίτιδα ήταν η πιο συχνή, με τον κίνδυνο να τριπλασιάζεται έπειτα από τη δεύτερη λοίμωξη Covid
LIFO NEWSROOM
Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και ψύχωσης τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Τech & Science / Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και ψύχωσης τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Η μελέτη, που βασίστηκε σε σχεδόν 1,8 εκατομμύρια γεννήσεις στη Σουηδία, δείχνει ότι η ψυχική υγεία των γυναικών βελτιώνεται στην εγκυμοσύνη αλλά επιδεινώνεται αμέσως μετά τον τοκετό
LIFO NEWSROOM
«Ένας σύντροφος από κώδικα»: Πώς οι άνθρωποι κάνουν τους AI συνοδούς τους να μοιάζουν πραγματικοί

Τech & Science / «Ένας σύντροφος από κώδικα»: Πώς οι άνθρωποι κάνουν τους AI συνοδούς τους να μοιάζουν πραγματικοί

Από την επιλογή προσωπικότητας μέχρι τη δημιουργία fan art, οι χρήστες διαμορφώνουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους με chatbots, δημιουργώντας δεσμούς που θυμίζουν ανθρώπινες σχέσεις
LIFO NEWSROOM