Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
0
Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
Τίμια κουζίνα με σπιτική διάθεση και εύστοχη τεχνικά...

Υπάρχουν εστιατόρια που διαθέτουν το χάρισμα να σου εμπνέουν «love at first sight» με την αύρα που αποπνέουν. Αυτό, συνήθως, έχει να κάνει με το πώς εντάσσονται στο περιβάλλον της πόλης, με το κτίριο που τα φιλοξενεί, με το πώς είναι διαμορφωμένος ο εσωτερικός χώρος, ακόμη και με το όνομά τους. Το Zampano, στην καρδιά της περιοχής όπου έχουν συγκεντρωθεί τα θέατρα στου Ψυρρή, διαθέτει αναμφισβήτητα την ικανότητα να δένει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα αρμονικό σύνολο που σου προκαλεί θετική προδιάθεση πριν ακόμη δοκιμάσεις το φαγητό και το σέρβις. Στεγασμένο σε εξαιρετικό και καλοσυντηρημένο νεοκλασικό του 1900, με ατμοσφαιρική διακόσμηση bar-restaurant και όνομα δανεισμένο από τον φελινικό ήρωα του τσίρκου, το Zampano σε γοητεύει με την πρώτη ματιά, μόλις περάσεις την εντυπωσιακή είσοδό του.

Το εστιατόριο είναι δημιούργημα των ίδιων ανθρώπων που στο υπερκείμενο και παρακείμενο κτίριο έχουν στεγάσει το εντυπωσιακό και επιτυχημένο hostel «Circus». Ο Δημοσθένης Μισεντζής και ο Νώντας Σκορπιδέας εμπνεύστηκαν από την πλούσια ταξιδιωτική τους εμπειρία τη δημιουργία ενός γοητευτικού hostel στο κέντρο της Αθήνας και το επόμενο βήμα τους ήταν το στήσιμο του εστιατορίου «Zampano» με τα ίδια «υλικά». Σοφιστικέ περιβάλλον, με έπιπλα περασμένων δεκαετιών και μπάρα εντυπωσιακή, που δένει το μάρμαρο με τον χαλκό. Το μενού είναι απόλυτα ταιριαστό με τον χώρο. Είναι οικείο, καλοφτιαγμένο, με φροντισμένη επιτήδευση. Όλα αυτά τα στοιχεία διαθέτει και η καλόγουστη σάλα του.

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
Είναι οικείο, καλοφτιαγμένο, με φροντισμένη επιτήδευση. Σε καλεί να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία διαθέτει και η καλόγουστη σάλα του...

Τίμια κουζίνα με σπιτική διάθεση και εύστοχη τεχνικά. Το διαπιστώνεις μόλις προσγειωθεί στο τραπέζι η σαλάτα με φασόλια τσαουλιά, kale, αρακά και πίκλα κρεμμυδιού σε ντρέσινγκ μουστάρδας Dijon (€6,50) – η άνοιξη στο πιάτο. Τα πράσινα φασόλια κρατούν τη ζωντάνια τους και με τα σγουρά φύλλα kale (είναι ένα είδος λαχανίδας, εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία) δένουν απολαυστικά όπως τα αγκαλιάζει ιδανικά το ντρέσινγκ της μουστάρδας Dijon. Είναι πρωτότυπη σαλάτα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και χαίρεσαι την κάθε μπουκιά της. Ακολούθησαν τα πικάντικα κεφτεδάκια, αφράτα, περασμένα διακριτικά από το τηγάνι και τον φούρνο, που συνόδευαν στο πιάτο σος γιαουρτιού, ψητά ντοματίνια, πίκλα κρεμμυδιού και τραγανές πιτούλες σαν πανιά ιστιοπλοϊκού (€6). Εύγευστη ήρθε η χυλωμένη ρεβιθάδα του Μούρτζινου που παραπέμπει στη Μάνη, φτιαγμένη στη γάστρα, αρωματισμένη με δεντρολίβανο και ενισχυμένη με ψιλοκομμένο και ελαφρά σοταρισμένο σύγκλινο Μάνης, που χάριζε στη γεύση το κάπνισμά του (€6). Νόστιμα και τραγανά ήταν τα ελαφρώς πικάντικα πιτάκια, φτιαγμένα από φύλλο κρούστας, με γέμιση σπετζοφάι, που συνόδευε ευωδιαστή σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο και εκτυφλωτικά κόκκινη γλυκοκαυτερή μαρμελάδα ντομάτας (€7). Τρώγονται απνευστί. Δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό ρολό μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με σουτζούκι Καππαδοκίας, που η σεφ Χρύσα Κατάκη συνδύαζε στο πιάτο με πλιγούρι και ροζ σάλτσα γιαουρτιού με καυτερή πιπεριά (€11). Τραγανό απέξω το ρολό και στην καρδιά του ζουμερό και τρυφερό, με το σουτζούκι να απογειώνει τη γεύση του. Καλοφτιαγμένο το πλιγούρι και νόστιμο και η πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού χάριζε πόντους γευστικής έντασης. Η μοσχαρίσια ταλιάτα ήρθε άψογα ψημένη και πολύ της πήγαινε το πέστο μαϊντανού, όσο για τις φρέσκες και τραγανές τηγανητές πατάτες, τι να πω; Ήταν τέλειες και ωραία παρουσιασμένες στο πιάτο.

Η σεφ Χρύσα Κατάκη μαγειρεύει στην ανοιχτή κουζίνα με αγάπη comfort food χωρίς ακροβασίες και αγγίζει την ψυχή σου. Φαγητό με άποψη, ποιότητα στην παρασκευή του, που σε ηρεμεί και που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Ο κατάλογος των κρασιών είναι μικρός, αλλά με ενδιαφέρουσες προτάσεις και καλή τιμολόγηση, που υποστηρίζει με πάθος ο οινοχόος Στέργιος Τεκερίδης. Όταν βρεθείς στην έξοδο του Zampano, έχοντας διαπιστώσει ότι το φαγητό που γεύτηκες και η περιποίηση που δέχτηκες δένουν απόλυτα με το αρμονικό σύνολο της πρώτης εντύπωσης, αισθάνεσαι ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά ήταν δικαιολογημένος.

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter

☛ Zampano, Σαρρή 18, Ψυρρή, 213 0237244

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM