Πέντε χώρες του πλανήτη ρίχνουν περισσότερα πλαστικά στις θάλασσες από όσο όλες οι υπόλοιπες μαζί

Πέντε χώρες του πλανήτη ρίχνουν περισσότερα πλαστικά στις θάλασσες από όσο όλες οι υπόλοιπες μαζί Facebook Twitter
3

Οι θάλασσες του πλανήτη ασφυκτιούν από τα σκουπίδια μας: εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες και τους τόνοι αποτσίγαρα έχουν δημιουργήσει τοξικές δίνες οι οποίες γίνονται φονικές παγίδες για ζώα, ψάρια και πτηνά.

Η ορατή βρωμιά που επιπλέει στην επιφάνεια, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες μόνο το 5% των σκουπιδιών μας μια και το όλο το υπόλοιπο στροβιλίζεται και ταξιδεύει βυθισμένο, καταστρέφοντας το υδάτινο οικοσύστημα.

Αν και όλος ο πλανήτης φέρει ευθύνη για την τραγική κατάσταση των θαλασσών, αποδεικνύεται ότι πέντε χώρες είναι οι κορυφαίες πρωταγωνίστριες αυτής της κρίσης. Και οι πέντε βρίσκονται στην Ασία.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, το Ocean Conservancy ισχυρίζεται ότι η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ κρύβονται πίσω από το 60% τοις εκατό των πλαστικών αποβλήτων που εισέρχονται στις θάλασσες του κόσμου. 

Η έκθεση αναφέρει πως αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει, τότε μέχρι το 2025 θα υπάρχει ένας τόνος πλαστικών σκουπιδιών για κάθε τρεις τόνους ψαριών στους ωκεανούς. 

 

Καθώς ανεβαίνουν οι ασιατικές οικονομίες, οι άνθρωποι ξοδεύουν και καταναλώνουν όλο και περισσότερο, αλλά όλα αυτά τα σκουπίδια δεν καταλήγουν εκεί που πρέπει. Στις πέντε ασιατικές χώρες που αναφέρονται παραπάνω, μόνο περίπου το 40 τοις εκατό των σκουπιδιών συλλέγονται σωστά και σύμφωνα με τους κανονισμούς. Σε όλη την Ασία, σκουπίδια στοιβάζονται κοντά σε ποτάμια και θάλασσες και μένουν εκεί μέχρι να παρασυρθούν από το νερό και τον αέρα.

 

Στις αγροτικές περιοχές της Ασίας, οι επιχειρήσεις πωλούν τα πάντα, όπως προϊόντα ομορφιάς και στιγμιαία noodles σε πολύ μικρές, φθηνές ποσότητες. Αυτό βοηθά ακόμη και τους πιο εξαθλιωμένους εργάτες να αγοράζουν καθημερινά τα εμπορεύματά τους. Οι εταιρείες όμως δημιουργούν πολύ περισσότερες πλαστικές συσκευασίες και οι φτωχές γειτονιές φροντίζουν αυτές να καταλήγουν στο νερό.


Στην παρούσα φάση, οι άνθρωποι αδειάζουν 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού στους ωκεανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science. Αν αυτό δεν αλλάξει, το Ocean Conservancy, λέει πως το ποσοστό αυτό θα είναι διπλάσιο σε δέκα χρόνια και η απειλή αυτή θα είναι εφάμιλλη ή και χειρότερη από την κλιματική αλλαγή.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM