55 χιλιάδες άνθρωποι νεκροί από τον πόλεμο στη Συρία το 2015

55 χιλιάδες άνθρωποι νεκροί από τον πόλεμο στη Συρία το 2015 Facebook Twitter
0

Πάνω από 55.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εμπόλεμη Συρία το 2015, από τους οποίους πάνω από 2.500 ήταν παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η χώρα συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να αποτελεί θέατρο μιας πολυαίμακτης σύρραξης.

Η ΜΚΟ αυτή που εδρεύει στη Βρετανία πρόσθεσε ότι ο απολογισμός αυτός αυξάνει σε πάνω από 260.000 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από το ξέσπασμα της σύρραξης, τον Μάρτιο του 2011. Στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι αντιμαχόμενοι, σύμφωνα με την οργάνωση.

Μόνο το 2015 συνολικά έχασαν τη ζωή τους 55.219 άνθρωποι, από τους οποίους οι 13.249 ήταν άμαχοι. Ανάμεσα στους τελευταίους, 2.574 ήταν παιδιά.

Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι μειωμένος σε σύγκριση με το 2014, όταν ο πόλεμος στη Συρία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 76.021 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η πλειονότητα των θυμάτων τη χρονιά που φεύγει ήταν αντιμαχόμενοι: 7.798 ήταν αντάρτες, ενώ πάνω από 16.000 ήταν τζιχαντιστές των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Τζαμπχάτα αλ Νόσρα (Μέτωπο Υποστήριξης, ο συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα) και συνεργαζόμενων με αυτές οργανώσεις, οι οποίες πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην άλλη πλευρά, οι δυνάμεις του καθεστώτος μέτρησαν συνολικά 17.686 απώλειες το 2015, ανάμεσά τους 8.800 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, πάνω από 7.000 μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που πολεμούν υπέρ του Άσαντ και 378 μέλη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που έχει εμπλακεί στον πόλεμο στο πλευρό της Δαμασκού.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι 1.214 ξένοι μαχητές έχασαν επίσης τη ζωή τους στη Συρία το 2015. Άλλοι 274 νεκροί δεν κατέστη δυνατόν να αναγνωριστούν, κατά την ίδια οργάνωση, η οποία βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών στον στρατό, στις υπηρεσίες υγείας και στην αντιπολίτευση μέσα στη Συρία.

Από το ξέσπασμα του πολέμου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταγράψει τους θανάτους 260.758 ανθρώπων, από τους οποίους οι 76.000 ήταν άμαχοι.

Κατά τη διάρκεια του 2015 σκοτώθηκαν 40.121 τζιχαντιστές, εναντίον των οποίων άρχισε να επιχειρεί φέτος στη Συρία η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, όπως έπραξε πριν από έναν χρόνο και ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM