Παραδοσιακό ψωμί

Παραδοσιακό ψωμί Facebook Twitter
0

Στον δρόμο απ’ τη Δράμα για τη Θεσσαλονίκη είδα ένα ελαιοτριβείο, του οποίου η ταμπέλα έγραφε «σύγχρονο και οικολογικό». Επιτέλους, σκέφτηκα, να και κάποιος που συνδέει το σύγχρονο με το «οικολογικό». Δεν είναι υποχρεωτικό καθετί το καινούργιο ν’ απορρίπτεται απ’ τους οικολογούντες από χέρι. Οι οποίοι δέχονται ν’ ασχολούνται στα σοβαρά μόνο μ’ οτιδήποτε θεωρούν «παραδοσιακό».

Ειδικά στις τροφές, το παραδοσιακό κινδυνεύει να κυριαρχήσει. Αρκεί να δει κάποιος το παραδοσιακό γιαούρτι, το παραδοσιακό ψωμί, το παραδοσιακό τυρί και δεν συμμαζεύεται.

Ήμουν πιτσιρίκος στον Βόλο, αρχές της δεκαετίας του ‘50, όταν ο φούρνος της γειτονιάς μας άλλαξε την ταμπέλα του με μια καινούργια που έγραφε «Γερμανικόν Αρτοποιείον». Ουσιαστικά, ο φούρναρης είχε αποφασίσει να περάσει στη νέα τεχνολογία, με τον «κλίβανο» να καίει πετρέλαιο ως καύσιμο και όχι ξύλα. Εκείνη την εποχή καταναλώναμε 600 γραμμάρια ψωμί την ημέρα, ενώ σήμερα λιγότερο από 200 γραμμάρια. Η αλλαγή στην ποιότητα του ψωμιού ήταν εμφανής ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζαμε.

Χώρια που η κυρία Μελπομένη είδε διαφορά και στην απλωμένη μπουγάδα της, μια και η καμινάδα έβγαζε λιγότερο καπνό. Από την άλλη, όπως τα σκέφτομαι «μετά εξήντα έτη», πρέπει κάτι τέτοιο να ήταν βέβαιο. Η ομοιόμορφη διανομή της θερμοκρασίας σ’ όλα τα σημεία του κλιβάνου -ο νέος τύπος ήταν από μαντέμι- έψηνε καλύτερα το ψωμί απ’ τον προηγούμενο. Στον οποίο, όταν τον τάιζε ο φούρναρης με ξύλα, η θερμοκρασία ανέβαινε. Χωρίς, βέβαια, ομοιομορφία στα επιμέρους σημεία του χώρου που έψηνε.

Στη συνέχεια, όλοι οι φούρνοι του Βόλου ακολούθησαν την τεχνολογία, εκσυγχρονιζόμενοι καταλλήλως. Έμειναν, σήμερα, κάνα-δυο παλαιοί (δεν τους λέω παραδοσιακούς), στους οποίους γίνεται χαμός από την πελατεία. Το αν ντουμανιάζουν τη γειτονιά με τους καπνούς που βγάζουν είναι μια άλλη ιστορία.

Σε μία από τις τελευταίες μου βόλτες στον Βόλο διαπίστωσα ότι υπάρχει φούρνος, ο οποίος διαθέτει αγιορείτικο, πολύσπορο, βλάχικο, χωριάτικο και κυπραίικο ψωμί. Όλα αυτά τα είδη τα ονομάζει παραδοσιακά. Όμως, η παράδοση κάθε περιοχής έχει «ζυμωθεί» με τα επιμέρους τοπικά προϊόντα και τις εποχικές διαθεσιμότητες. Όταν το κυρίαρχο δημητριακό της Κάσου είναι το κριθάρι, δεν μπορείς να βάζεις στο «παραδοσιακό» ψωμί της Κάσου καλαμπόκι. Η «μπομπότα» είναι ψωμί από καλαμπόκι, το οποίο ήταν συνηθισμένο σε περιοχές ψηλών βουνών, όπως αυτές της Πίνδου. Και τούτο επειδή το καλαμπόκι  το φυτεύεις άνοιξη και το θερίζεις Σεπτέμβριο. Στην Πίνδο τότε υπάρχει νερό, ενώ στα νησιά όχι. Εκεί καλλιεργούσαν κριθάρι, το οποίο φυτεύεις τον Νοέμβριο και θερίζεις τον Ιούνιο. Τη βροχερή περίοδο στο Αιγαίο.

Αλλά και στην Αθήνα είδα σε προθήκη τυροπιτάδικου να διαφημίζεται «παραδοσιακή θρακιώτικη τυρόπιτα». Η οποία περιείχε -προσοχή, έτσι ακριβώς είναι!- μυτζήθρα Κρήτης, Εdam Ολλανδίας και κασέρι Τρικάλων.

Τελικά, έχουμε κατανοήσει ότι τα λεγόμενα «παραδοσιακά» προϊόντα, συχνά, ουδεμία σχέση έχουν με την παράδοση; Όταν το φημισμένο τυρόψωμο του Πηλίου γίνεται με βαμβακέλαιο αντί με ελαιόλαδο, πόσο κοντά στο παρελθόν είναι;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM
Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Από θαλασσοπούλια που κυνηγούν τυφώνες έως αηδόνια που πετούν πάνω από τη Σαχάρα, η φύση προσαρμόζεται εντυπωσιακά στην κλιματική αλλαγή - Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα ταξίδια και τις προκλήσεις των μεταναστευτικών πουλιών στον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Νέα σειρά podcast: H κατάσταση των πραγμάτων / Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Μπορεί το Κλιματικό Ταμείο να αποτελέσει μια δίκαιη λύση στην ακριβή ενέργεια; Ή μήπως τα €4,78 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα; Η Ντίνα Καράτζιου μιλά με την Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια Ενεργειακής Πολιτικής στο Green Tank.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Περιβάλλον / Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για τις εκπομπές μεθανίου, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες - Οι αγρότες πανηγυρίζουν, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για συνέπειες στο κλίμα και τη διεθνή εικόνα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σούρτσεϊ: Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

Περιβάλλον / Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

To Σούρτσεϊ, το ηφαιστειακό νησί που γεννήθηκε το 1963 στα νότια της Ισλανδίας, παραμένει ζωντανό εργαστήριο της φύσης. Από τις πρώτες εκρήξεις έως τη βιοποικιλότητα που άνθισε, η ιστορία της προσφέρει ελπίδα και μαθήματα για την ανθεκτικότητα της ζωής
LIFO NEWSROOM