Παραδοσιακό ψωμί

Παραδοσιακό ψωμί Facebook Twitter
0

Στον δρόμο απ’ τη Δράμα για τη Θεσσαλονίκη είδα ένα ελαιοτριβείο, του οποίου η ταμπέλα έγραφε «σύγχρονο και οικολογικό». Επιτέλους, σκέφτηκα, να και κάποιος που συνδέει το σύγχρονο με το «οικολογικό». Δεν είναι υποχρεωτικό καθετί το καινούργιο ν’ απορρίπτεται απ’ τους οικολογούντες από χέρι. Οι οποίοι δέχονται ν’ ασχολούνται στα σοβαρά μόνο μ’ οτιδήποτε θεωρούν «παραδοσιακό».

Ειδικά στις τροφές, το παραδοσιακό κινδυνεύει να κυριαρχήσει. Αρκεί να δει κάποιος το παραδοσιακό γιαούρτι, το παραδοσιακό ψωμί, το παραδοσιακό τυρί και δεν συμμαζεύεται.

Ήμουν πιτσιρίκος στον Βόλο, αρχές της δεκαετίας του ‘50, όταν ο φούρνος της γειτονιάς μας άλλαξε την ταμπέλα του με μια καινούργια που έγραφε «Γερμανικόν Αρτοποιείον». Ουσιαστικά, ο φούρναρης είχε αποφασίσει να περάσει στη νέα τεχνολογία, με τον «κλίβανο» να καίει πετρέλαιο ως καύσιμο και όχι ξύλα. Εκείνη την εποχή καταναλώναμε 600 γραμμάρια ψωμί την ημέρα, ενώ σήμερα λιγότερο από 200 γραμμάρια. Η αλλαγή στην ποιότητα του ψωμιού ήταν εμφανής ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζαμε.

Χώρια που η κυρία Μελπομένη είδε διαφορά και στην απλωμένη μπουγάδα της, μια και η καμινάδα έβγαζε λιγότερο καπνό. Από την άλλη, όπως τα σκέφτομαι «μετά εξήντα έτη», πρέπει κάτι τέτοιο να ήταν βέβαιο. Η ομοιόμορφη διανομή της θερμοκρασίας σ’ όλα τα σημεία του κλιβάνου -ο νέος τύπος ήταν από μαντέμι- έψηνε καλύτερα το ψωμί απ’ τον προηγούμενο. Στον οποίο, όταν τον τάιζε ο φούρναρης με ξύλα, η θερμοκρασία ανέβαινε. Χωρίς, βέβαια, ομοιομορφία στα επιμέρους σημεία του χώρου που έψηνε.

Στη συνέχεια, όλοι οι φούρνοι του Βόλου ακολούθησαν την τεχνολογία, εκσυγχρονιζόμενοι καταλλήλως. Έμειναν, σήμερα, κάνα-δυο παλαιοί (δεν τους λέω παραδοσιακούς), στους οποίους γίνεται χαμός από την πελατεία. Το αν ντουμανιάζουν τη γειτονιά με τους καπνούς που βγάζουν είναι μια άλλη ιστορία.

Σε μία από τις τελευταίες μου βόλτες στον Βόλο διαπίστωσα ότι υπάρχει φούρνος, ο οποίος διαθέτει αγιορείτικο, πολύσπορο, βλάχικο, χωριάτικο και κυπραίικο ψωμί. Όλα αυτά τα είδη τα ονομάζει παραδοσιακά. Όμως, η παράδοση κάθε περιοχής έχει «ζυμωθεί» με τα επιμέρους τοπικά προϊόντα και τις εποχικές διαθεσιμότητες. Όταν το κυρίαρχο δημητριακό της Κάσου είναι το κριθάρι, δεν μπορείς να βάζεις στο «παραδοσιακό» ψωμί της Κάσου καλαμπόκι. Η «μπομπότα» είναι ψωμί από καλαμπόκι, το οποίο ήταν συνηθισμένο σε περιοχές ψηλών βουνών, όπως αυτές της Πίνδου. Και τούτο επειδή το καλαμπόκι  το φυτεύεις άνοιξη και το θερίζεις Σεπτέμβριο. Στην Πίνδο τότε υπάρχει νερό, ενώ στα νησιά όχι. Εκεί καλλιεργούσαν κριθάρι, το οποίο φυτεύεις τον Νοέμβριο και θερίζεις τον Ιούνιο. Τη βροχερή περίοδο στο Αιγαίο.

Αλλά και στην Αθήνα είδα σε προθήκη τυροπιτάδικου να διαφημίζεται «παραδοσιακή θρακιώτικη τυρόπιτα». Η οποία περιείχε -προσοχή, έτσι ακριβώς είναι!- μυτζήθρα Κρήτης, Εdam Ολλανδίας και κασέρι Τρικάλων.

Τελικά, έχουμε κατανοήσει ότι τα λεγόμενα «παραδοσιακά» προϊόντα, συχνά, ουδεμία σχέση έχουν με την παράδοση; Όταν το φημισμένο τυρόψωμο του Πηλίου γίνεται με βαμβακέλαιο αντί με ελαιόλαδο, πόσο κοντά στο παρελθόν είναι;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Περιβάλλον / Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Σχεδόν όλα τα κοινά σαλιγκάρια κήπου έχουν κέλυφος που κουλουριάζεται προς τα δεξιά αλλά το αριστερό σπειροειδές κέλυφος του Ned έχει ως αποτέλεσμα ανεστραμμένα αναπαραγωγικά όργανα, ένα εμπόδιο στο ζευγάρωμα
LIFO NEWSROOM
Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM