Μήνυση στην Marina Abramovic από τον πρώην συνεργάτη και σύντροφό της, Ulay

Μήνυση στην Marina Abramovic από τον πρώην συνεργάτη και σύντροφό της, Ulay Facebook Twitter
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη θρυλική περφόρμανς του 2010, «The Artist is Present», στο MoMA
2

Μήνυση εναντίον της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδος, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, καταθέτει ο πρώην συνεργάτης και σύντροφός της, Ουλάι, εξαιτίας διαφωνιών που έχουν προκύψει ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι σχετικά με έργα που δημιούργησαν από κοινού.

Η Σέρβα καλλιτέχνις και ο Γερμανός πρώην σύντροφός της, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Frank Uwe Laysiepen, είχαν κοινή δημιουργική και προσωπική πορεία για πάνω από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιούργησαν μια σειρά από δουλειές στις οποίες εξερευνούσαν τη σχέση τους, πριν τον χωρισμό τους το 1988.

Η σχέση αυτή βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο το 2010, κατά τη διάρκεια της διάσημης εγκατάστασης του MoMA στη Νέα Υόρκη, «The Artist is Present», στην οποία η Αμπράμοβιτς καθόταν σε μία καρέκλα για οκτώ ώρες καθημερινά και καλούσε τους επισκέπτες να καθίσουν απέναντί της και να την κοιτάξουν στα μάτια. Όταν ο Ουλάι βρέθηκε αναπάντεχα σε αυτή τη θέση, η Αμπράμοβιτς έβαλε τα κλάματα και άπλωσε τα χέρια της για να πιάσει τα δικά του. Το βίντεο αυτής της επαφής έχει πλέον εκατομμύρια views στο YouTube.

Η ανάμνηση αυτής της τρυφερής στιγμής μάλλον έχει εξαφανιστεί, ύστερα από την είδηση ότι ο Ουλάι καταθέτει αγωγή, ισχυριζόμενος ότι η Αμπράμοβιτς παραβίασε συμβόλαιο που είχαν υπογράψει το 1999, σχετικό με δουλειές που είχαν κάνει από κοινού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αμπράμοβιτς έχει ζητήσει από διάφορες γκαλερί να την αναφέρουν ως τη μοναδική δημιουργό σε μια σειρά από κοινές δουλειές, απαίτηση που παραβαίνει τους όρους αυτού του συμβολαίου, ενώ δεν του έχει παράσχει τις ακριβείς αναφορές των πωλήσεων αυτών των έργων και τον έχει πληρώσει μόνο 4 φορές σε μια χρονική διάρκεια 16 χρόνων. 

«Δεν είναι απλώς μια πρώην συνεργάτις», δήλωσε ο Ουλάι στον Guardian. «Όλο το έργο μας έχει μείνει στην ιστορία. Πλέον βρίσκεται στην ύλη των σχολικών εγχειριδίων. Αλλά έχει εσκεμμένα παρερμηνεύσει κάποια πράγματα ή απλώς έχει αφήσει το όνομά μου απ' έξω». Ωστόσο ο δικηγόρος της Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε ότι η πελάτισσά του διαφωνεί κάθετα με τους ισχυρισμούς του πρώην της: «[Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς] δεν θέλει να προβεί σε σχόλια, αλλά πρόκειται για λίβελο. Θεωρεί ότι αυτή η μήνυση είναι προσβλητική και αποσκοπεί στην καταστροφή της δημόσιας εικόνας της. Θα είναι πολύ σταθερή στις θέσεις της ενώπιον του δικαστηρίου και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τη φήμη της με κάθε τρόπο».

Μήνυση στην Marina Abramovic από τον πρώην συνεργάτη και σύντροφό της, Ulay Facebook Twitter
O Frank Uwe Laysiepen, γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Ουλάι

Όταν το ζευγάρι χώρισε το 1988, αποφάσισαν να σηματοδοτήσουν το τέλος της σχέσης τους, με ένα έργο που ονομαζόταν «The Lovers». Περπάτησαν και οι δύο 2.500 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τα δύο άκρα του Σινικού Τείχους στην Κίνα, πριν βρεθούν στη μέση της διαδρομής και αγκαλιαστούν για τελευταία φορά. Ο Ουλάι ισχυρίζεται ότι έπειτα πούλησε τη συμμετοχή του στο πρότζεκτ στην Αμπράμοβιτς, ώστε εκείνη να επιβλέψει την παραγωγή και την εκμετάλλευση υλικού, με τη μορφή βίντεο, φωτογραφιών και περφόρμανς, αλλά τελικά ο ίδιος έχει λάβει πολύ μικρότερα ποσά από εκείνα που του αναλογούν με βάση τα ποσοστά που είχαν συμφωνηθεί.

Η υπόθεση που περιλαμβάνει και άλλες διαφωνίες ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες, πρόκειται να εκδικαστεί αυτό τον μήνα στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ulay στο LIFO.gr EΔΩ

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Εικαστικά / Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Έπειτα από έντεκα χρόνια ηθελημένης αποχής, ο εικαστικός επιστρέφει στη Skoufa Gallery με μια έκθεση-μανιφέστο, όπου το χιούμορ λειτουργεί ως προπέτασμα για μια βαθιά σύγκρουση με το ίδιο το καλλιτεχνικό σύστημα.
M. HULOT
Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία να ξεφύγεις από την Αθήνα

Εικαστικά / Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγεις από την Αθήνα

Η φύση, η λαϊκή παράδοση και η σύγχρονη τέχνη συναντιούνται στα έντεκα στρέμματα ενός κτήματος στην Παιανία που συμβάλλει όσο λίγα στην εξερεύνηση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Πολιτισμός / Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν στο MoMA, επιστρέφουμε σε μια από τις πιο παράξενες, σαγηνευτικές και λιγότερο γνωστές εικόνες γύρω από το όνομά του: τη φωτογραφία του 1963 με τη γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ απέναντί του σε μια σκακιέρα. Οι σπάνιες φωτογραφίες και η ιστορία πίσω από αυτό το καρέ φωτίζουν όχι μόνο έναν μικρό μύθο της αμερικανικής τέχνης, αλλά και τη στιγμή που το Λος Αντζελες άρχισε να πιστεύει πραγματικά στον δικό του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης λέει πως «όλα πρέπει να αλλάξουν»

Αποκλειστικό / Η 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης λέει πως «όλα πρέπει να αλλάξουν»

Η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά με ένα εκρηκτικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα εκθέσεων, προβολών και περφόρμανς, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής αντίστασης σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων.   
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα 20 σημαντικότερα έργα τέχνης Eλλήνων καλλιτεχνών από το '60 ως σήμερα

Εικαστικά / Τα 20 σημαντικότερα έργα τέχνης Eλλήνων καλλιτεχνών από το '60 ως σήμερα

Ζητήσαμε από καταξιωμένους επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, συλλέκτες και γκαλερίστες να επιλέξουν τα εμβληματικά έργα τέχνης που καθόρισαν, μεταμόρφωσαν και επηρέασαν το τοπίο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Εικαστικά / Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Από τις εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών στο ΕΜΣΤ μέχρι τη ρωσική πρωτοπορία στην Εθνική Πινακοθήκη και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου, η εικαστική σκηνή του Απριλίου είναι πιο γεμάτη από ποτέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Εικαστικά / Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον κόσμο των Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα μέσα από έργα που έχει συγκεντρώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Οι Αθηναίοι / Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Μεγάλωσε στην Αχαρνών, ανάμεσα σε μωσαϊκά και τσιμέντο. Η τέχνη την ενδιέφερε πάντα και τελικά βρέθηκε να στήνει γκαλερί ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη, Πειραιά και Λονδίνο. Από τότε που άνοιξε τη Rodeo, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κάνει εκθέσεις, δεν σκεφτόταν πώς θα βγάλει χρήματα. Η γκαλερίστα, Σύλβια Κούβαλη, αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Εικαστικά / Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Η εμβληματική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με δεκατρία νέα μεγάλης κλίμακας έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Τζεφ Κουνς συζητά με Έλληνες δημοσιογράφους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εικαστικά / Τζεφ Κουνς: «Η τέχνη είναι κάτι που μας ενώνει»

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του «Balloon Venus Lespugue (Orange)» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Αμερικανός εικαστικός μίλησε για τη ζωή, την τέχνη, το έργο του και την οφειλή του ως καλλιτέχνη στην ανθρωπότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Είσαι ό,τι φοράς», μια έκθεση για την τέχνη και το ρούχο στον 21ο αιώνα

Εικαστικά / «Είσαι ό,τι φοράς» και ό,τι φοράς ίσως είναι τέχνη

Με επίκεντρο το έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει σε δημιουργικό διάλογο 32 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, προτείνοντας τη μόδα ως μορφή τέχνης, στάση ζωής και πολιτισμική δήλωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Εικαστικά / Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Αληθινή πoπ αρτ από τον πρωτοπόρο Τομ Γουέσελμαν, ποίηση με νέον από τον Stephen Antonakos, τα λησμονημένα αλλά αριστουργηματικά έργα της Αλεξάνδρας Χρήστου. Όλες οι εκθέσεις εικαστικών που έχουν εγκαίνια τώρα και αξίζουν την προσοχή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Βαγγέλης Γκόκας ανακαλύπτει τη ζωγραφική ξανά

Εικαστικά / Βαγγέλης Γκόκας: «Αυτό που πρέπει να μείνει στο τέλος είναι μια συγκίνηση»

Μπορεί να σταθεί σε ένα μήλο, σε ένα αχλάδι πολλές μέρες, δουλεύει σε οικείες επιφάνειες, όχι στο παγωμένο λευκό του τελάρου και έχει πάντα τον θεατή στο μυαλό του. Στη νέα του έκθεση δείχνει μικρά έργα που έχουν περάσει άπειρα στάδια και αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν τελειώνει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ