Τις 1000 μπορούν να φτάσουν φέτος οι εκτελέσεις στο Ιραν λέει η Διεθνής Αμνηστία

Τις 1000 μπορούν να φτάσουν φέτος οι εκτελέσεις στο Ιραν λέει η Διεθνής Αμνηστία Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτελεστεί στο Ιράν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 αγγίζει τους 700, πολύ περισσότερους από τους 246 θανάτους που έχουν ανακοινώσει επίσημα οι αρχές στην Τεχεράνη, λέει η Διεθνής Αμνηστία σε ρεπορτάζ που δημοσιεύσει σήμερα ο Guardian.

Όπως ισχυρίζεται η οργάνωση επικαλούμενη αξιόπιστες αναφορές που έχει στη διάθεση της, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τις 15 Ιουλίου ανέρχονται στους 694, αριθμός που ισοδυναμεί με τρεις εκτελέσεις την ημέρα και σχεδόν με το σύνολο των ανθρώπων που εκτελέστηκαν ολόκληρη την περσινή χρονιά.


Ο Said Boumedouha, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ανέφερε σχετικά: «Ο αριθμός των εκτελέσεων που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συνθέτουν τη μοχθηρή εικόνα ενός κρατικού μηχανισμού που πραγματοποιεί προμελετημένες εκτελέσεις σε μαζική κλίμακα» και πρόσθεσε: «Εάν οι αρχές του Ιράν διατηρήσουν αυτό το φρικιαστικό ρυθμό εκτελέσεων είναι πολύ πιθανό να γίνουν πάνω 1000 εκτελέσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η χρήση της θανατικής ποινής είναι απεχθής, αλλά εγείρει πρόσθετες ανησυχίες σε μια χώρα όπως το Ιράν, όπου οι δίκες είναι κατάφωρα άδικες».



Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επιπλέον πως ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, όταν οι εκτελέσεις συνήθως αναστέλλονται, φέτος θανατώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.


Σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού απεσταλμεένου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν, Ahmed Shaheed, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο τουλάχιστον 753 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2014, αριθμός που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δώδεκα ετών. Στην ίδια έκθεση ο Shaheed ζητά να επιβληθεί ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, σημειώνοντας πως οι περισσότερες από αυτές σχετίζοντας με κατηγορίες που αφορούν τα ναρκωτικά, τη μοιχεία, το σοδομισμό καθώς και αόριστα διατυπωμένα αδικήματα κατά της εθνικής ασφάλειας.


Στη δική της έκθεση η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες δεν συμβαδίζουν με τα διεθνή νομικά πρότυπα που επιτρέπουν την θανατική ποινή μόνο για τα πιο σοβαρά αδικήματα. Οι περισσότερες εκτελέσεις που έχουν γίνει φέτος αφορούν κατηγορίες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ακόμη πως τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο κατέχει η Κίνα, ωστόσο είναι το Ιράν που θανατώνει περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με το πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

 

Τέλος αναφέρει ακόμη πως αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες άνθρωποι στο Ιράν έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, με τις αρχές όμως να μην δίνουν στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία.



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM
Η βία εις βάρος των διεμφυλικών έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Διεθνή / Η βία εις βάρος των διεμφυλικών ατόμων έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Eυρήματα από νέα έρευνα της FRA αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση της βίας κατά διεμφυλικών στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, με βασική αιτία την παραπληροφόρηση και την πολιτική ρητορική μίσους
LIFO NEWSROOM