Οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν θέλουν το Grexit

Οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν θέλουν το Grexit Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων τάσσεται κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς φοβούνται ότι θα φέρει το χάος, σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ των ινστιτούτων ερευνών.

Στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Ostthuringer Zeitung ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) Γκούσταβ Χορν αναφέρει:

 «Με ένα Grexit χάνουν όλοι. Για τους Έλληνες θα είναι μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να πληρώνει τα χρέη της, θα βρεθεί υπερχρεωμένη, δεν θα λάβει νέα κεφάλαια και η φτώχεια θα αυξηθεί.  Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε.

Κάποιοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην (ελληνική) οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της θα ήταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμότερο ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς (IWH) Ράιντ Γκροπ.

«Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit», σημείωσε ο συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, κυρίως από το φόβο για τις επιπτώσεις που θα είχε για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν και ένα Grexit θα ήταν κατά κύριο λόγο διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη και τις χρηματαγορές, «η χρεοκοπία ενός κράτους της Ευρώπης θα έθετε υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης και θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Φέπελ.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα «θα έστελνε ένα ανησυχητικό μήνυμα στον κόσμο ότι η Ευρώπη προφανώς δεν διαθέτει πλέον ικανότητα ενσωμάτωσης», εξήγησε ο Μίχαελ Χίτερ επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κιλ (IfW) Ντένις Σνόουερ βλέπει επίσης κινδύνους πολιτικής αστάθειας.

«Σε αυτή την περίπτωση (ενός Grexit) θα μπορούσαν ακραίες δυνάμεις, από την αριστερά και τη δεξιά, να ενισχυθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη», επεσήμανε.

Επίσης δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί η αντιμετώπιση ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση --όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία-- από τις χρηματαγορές, σημείωσε ο Σνόουερ.

Παράλληλα και η Γερμανία θα πληρώσει υψηλό τίμημα στην περίπτωση ενός Grexit, σύμφωνα με τον Μάρσελ Φράτσερ, πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW). «Ο Γερμανός φορολογούμενος θα υποφέρει από πολύ μεγαλύτερες απώλειες στην περίπτωση ενός Grexit σε σχέση με το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ».

Και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της;

Όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Αθήνα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις για να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Αυτό αφορά τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα και τις συντάξεις.

Πηγή:ΑΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM