Deutsche Bank : Ανυπολόγιστο το κόστος του Grexit

Deutsche Bank : Ανυπολόγιστο το κόστος του Grexit Facebook Twitter
SOOC
2

Ανυπολόγιστο θεωρεί το κόστος ενός  Grexit η Deutsche Bank σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, πιο κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων ενώ η έκθεση αυτή ήταν, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  γνωστή στους δημοσιογράφους από την Παρασκευή.

Στο ίδιο κλίμα είναι και το περιοδικό Spiegel το οποίο χωρίς να αναφέρει την έκθεση, σημειώνει ότι η άποψη πως ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο είναι ένα μοιραίο λάθος, αφού στην πραγματικότητα οι μακροχρόνιες συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Ο δημοσιογράφος Wolfgang Munchau επισημαίνει ότι με την ελληνική έξοδο οι ψευδαισθήσεις τελειώνουν και  Γερμανία και Γαλλία θα πρέπει μαζί να διαγράψουν περίπου € 160 δισεκατομμύρια. Όπως σημειώνει, ακόμα κι αν τα δικαστήρια αποφασίσουν ότι το χρέος της Αθήνας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σε ευρώ, αυτό δεν αλλάζει πολλά πράγματα, απλώς γιατί το χρήμα δεν υπάρχει.

«Έπειτα κανείς δεν ξέρει αν οι αγορές θα άντεχαν ένα Grexit και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά πιθανώς θα υπάρξουν μαζικές απώλειες στα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων», σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: Υπάρχει μια κατηγορία συνεπειών που δεν μπορούν καν να ποσοτικοποιηθούν. Εάν οι επενδυτές και οι ιδιώτες επενδυτές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική έξοδος έχει αλλάξει στην ουσία της νομισματικής ένωσης, αυτό θα κοστίσει ακριβά».

«Η μη αναστρεψιμότητα του ευρώ που είναι η ουσία της νομισματικής ένωσης θα αλλάξει με το Grexit και στη συνέχεια η ερώτηση θα είναι τι θα κάνει η Ιταλία, τη στιγμή που η πολιτική μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Matteo Renzi παραπαίει. Τι θα συμβεί αν δεν ξεκινήσει η ανάπτυξη και η ανεργία δεν πέσει;», αναφέρει ο Munchau και αναφέρει τους ευρωσκεπτικιστές όπως Μπερλουσκόνι που καραδοκούν.

«Και έπειτα υπάρχει το πολιτικό κόστος που μπορεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Οι απειλές ότι μία έξοδος από το ευρώ αναπόφευκτα συνεπάγονται και έξοδο από την ΕΕ είναι πιο επικίνδυνη ανοησία. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να αναγκάσει μια δημοκρατική χώρα να βγεί…Έτσι, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να έχει το δικαίωμα στις πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και ο πρωθυπουργός της θα συνεχίσει να διαθέτει το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» καταλήγει ο αρθρογράφος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οικονομία / Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα εντείνουν τους ελέγχους και θα εφαρμόσουν αυστηρά τα πρόστιμα, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδίως σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης και αυξημένου ενεργειακού κόστους
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σκεφτείτε το πιο απίθανο σενάριο και προετοιμαστείτε», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζεται ξανά από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» είπε, μεταξύ άλλων, η Γκεοργκίεβα
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΕΛΙ

Οικονομία / Ιστορικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου: «Αν αντέχετε πάνω από τα $200 το βαρέλι, συνεχίστε αυτό το παιχνίδι»

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2022, όταν είχε επίσης, αυξηθεί θεαματικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια