Η ακροδεξιά είναι ο πραγματικός νικητής των τοπικών εκλογών στην Αυστρία

Η ακροδεξιά είναι ο πραγματικός νικητής των τοπικών εκλογών στην Αυστρία Facebook Twitter
O ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, Heinz-Christian Strache
0

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων –το οποίο, υπό τον στο μεταξύ θανόντα διαβόητο αρχηγό του Γεργκ Χάιντερ, είχε συγκυβερνήσει στην Αυστρία σε εθνικό επίπεδο το διάστημα 2000-2006– είναι, έστω και αν παρέμεινε τρίτη πολιτική δύναμη, ο ουσιαστικός νικητής των σημερινών περιφερειακών εκλογών σε δύο από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, καταγράφοντας τεράστια αύξηση των ποσοστών του.


Μάλιστα, στο μεγαλύτερο των δύο κρατιδίων, στη Στυρία, όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων που καλούνταν στις κάλπες ανέρχονταν σε 965.000, το Κόμμα των Ελευθέρων σχεδόν τριπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με εκείνο πριν από πέντε χρόνια, από το 10,6% σε 26,9%, πλησιάζοντας απειλητικά τα δύο πρώτα κόμματα τα οποία είχαν εντυπωσιακή μείωση της δύναμής τους, το μεν Σοσιαλδημοκρατικό από το 38,2% στο 29%, το δε συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα από το 37,2% σε 28,6%.
Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι Πράσινοι, από το 5,5% στο 6,7%, αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, από το 4,4% στο 4,2%, ενώ δεν πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή τόσο το κόμμα του εκκεντρικού Αυστρο-καναδού πολυεκατομμυριούχου Φρανκ Στρόναχ, "Ομάδα Στρόναχ", όσο και το νεόκοπο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).


Λιγότερο υψηλή ήταν η άνοδος του Κόμματος των Ελευθέρων στο δεύτερο ομόσπονδο κρατίδιο, στο Μπούργκενλαντ (αριθμός ψηφοφόρων 250.000), όπου συγκέντρωσε ποσοστό 15% αντί του 9% στις εκλογές του 2010, με τα δύο πρώτα κόμματα να έχουν και εδώ απώλειες, μικρότερου όμως μεγέθους, και να βρεθούν οι Σοσιαλδημοκράτες στο 41,8% έναντι του 48,3% , και το Λαϊκό Κόμμα στο 29,1% (34, 6%).


Βελτιωμένο στο Μπούργκενλαντ είναι το ποσοστό των Πρασίνων από το 4,2% πριν από πέντε χρόνια στο 6,4%, ενώ εκτός τοπικής Βουλής θα βρεθεί τόσο η "Ομάδα Στρόναχ" όσο και το ΝΕΟΣ, με την ανεξάρτητη "Λίστα Μπούργκενλαντ" να εξασφαλίζει την είσοδό της, έχοντας αποσπάσει ποσοστό 4,9%.


Τόσο εκπρόσωποι των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη, του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού, όσο και αναλυτές, ανάγουν τον άνευ προηγουμένου σχεδόν τριπλασιασμό της δύναμης της Ακροδεξιάς στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, στον πρωτοφανή σε σκληρότητα και άκρα ξενοφοβικό προεκλογικό της αγώνα, με υποδαύλιση μίσους και διασπορά φόβου.


Ο Σοσιαλδημοκράτης τοπικός κυβερνήτης στη Στυρία, Φραντς Φόβες, ο οποίος προεκλογικά είχε προαναγγείλει την παραίτησή του σε περίπτωση που το ποσοστό του κόμματός του στις σημερινές εκλογές δεν υπερέβαινε το 30% –έχοντας πέσει σήμερα στο 29%– σε αποψινές του δηλώσεις ανέφερε ότι θα αναμένει την απόφαση των ανώτερων οργάνων του κόμματος μετά τις αυριανές διαβουλεύσεις τους και την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM