Bloomberg: Η ΕΚΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, όχι τις τράπεζες

Bloomberg: Η ΕΚΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, όχι τις τράπεζες Facebook Twitter
1

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα δεν συνεπάγεται μια πιθανή καταστροφή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Σε σχετικό τηλεγράφημά του, τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από τη χρήση κρατικού χρέους ως ενεχύρου (collateral) για την άντληση ρευστότητας. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η έκθεση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ελληνικό κρατικό χρέος είναι της τάξης των 21 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η αξία των ομολόγων αυτών έχει υποστεί ήδη «κούρεμα» έως 40% από την ΕΚΤ όταν χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι κάθε άλλο ενέχυρο, πέραν του ελληνικού κρατικού χρέους, που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ παραμένει εντάξει προς χρήση. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, σημειώνει το τηλεγράφημα, στρέφεται κατά των ελληνικών ομολόγων, όχι εναντίον των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, οποιαδήποτε ανάγκη ρευστότητας θα καλυφθεί από το πρόγραμμα παροχής βοήθειας έκτακτης ρευστότητας «Emergency Liquidity Assistance» (ELA), που παρέχεται με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Έτσι, η κίνηση της ΕΚΤ αναμένεται να έχει πολύ μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παντελής απουσία εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τις επόμενες ημέρες, και θα πρέπει να ιδωθεί για αυτό που πραγματικά είναι: Η ΕΚΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει το Bloomberg.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να εισέλθει εκ νέου σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει τη χρήση του χρέους της (ομολόγων) ως ενεχύρου (για την άντληση ρευστότητας)», σημειώνει το άρθρο τονίζοντας πως οι άμεσες επιπτώσεις πρέπει να εκτιμηθούν ως περιορισμένες στην αγορά χρέους αλλά τεράστιες από πολιτικής πλευράς.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM