Ως το τέλος του μήνα τα εκκαθαριστικά με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Ως το τέλος του μήνα τα εκκαθαριστικά με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ Facebook Twitter
0

Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να δημοσιευθούν στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με την έκπτωση για όσους τη δικαιούνται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, την έκπτωση δικαιούνται περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες από τους συνολικά 6,1 εκατ. που καλούνται να πληρώσουν το φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αναπροσαρμογές θα είναι "αυτόματες", καθώς η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησηςθα πραγματοποιήσει διασταυρώσεις εισοδημάτων όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώνεται στο Ε9, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον:

- το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί,

- το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και

- η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τρίτεκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.

Σημειώνεται πως η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Οκτωβρίου. Όσοι έχουν λάθη στο Ε9, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις και σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση θα υπολογιστεί ως το Δεκέμβριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM