Η ξηρασία στις ΗΠΑ πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη

Η ξηρασία στις ΗΠΑ πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη Facebook Twitter
0

Το άρθρο είναι μετάφραση από το the Salt

Όταν Γάλλοι αγρότες εισέβαλαν στη Βαστίλη στις 14 Ιουλίου 1789, δεν ήταν μόνο εξοργισμένοι κατά της μοναρχίας. Ήταν επίσης πολύ πεινασμένοι.

Από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Αραβική Άνοιξη, οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν αναφερθεί ως παράγοντες πίσω από κινήματα διαμαρτυρίας. Όμως μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν οι τιμές των τροφίμων στην πρόβλεψη των κοινωνικών αναταραχών;

Ναι, ισχυρίζεται μια ομάδα ερευνητών που χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα αναλύοντας τις τιμές των τροφίμων. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, το μαθηματικό μοντέλο είχε προβλέψει ότι η ξηρασία στις ΗΠΑ θα ανεβάσει τις τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού τόσο ώστε να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Τώρα, βέβαια, το βλέπουμε και να συμβαίνει», λέει ο Yaneer Bar-Yam του New England Complex Systems Institute στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Κι αν αυτές οι τιμές δεν πέσουν, προειδοποίησαν οι ερευνητές την προηγούμενη εβδομάδα, έρχονται κι άλλα κύματα εξεγέρσεων.

Προφανώς, υπάρχουν σύνθετοι κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επαναστατούν. Οι διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή ξεκίνησαν με ένα βίντεο. Χρόνια καταπίεσης και οικονομικής αστάθειας οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη. Αλλά πάντα οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη. Ο Bar-Yam και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι τιμές «δημιουργούν το φάσμα των συνθηκών υπό τις οποίες η παραμικρή σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές.»

Τον τελευταίο χρόνο το ινστιτούτο συζητήθηκε πολύ για τις ακριβείς προβλέψεις της συμπεριφοράς των τιμών των τροφίμων. Το περασμένο Φθινόπωρο οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη η οποία έδειξε ότι η ραγδαία αύξηση στις τιμές τροφίμων συνέπεσε με εξεγέρσεις, κυρίως κατά την περίοδο 2007-2008 και το 2011, καθώς και με τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης.

Αλλά το μοντέλο τους προσφέρει επίσης τη δυνατότητα πρόβλεψης μελλοντικών κοινωνικών αναταραχών με τον προσδιορισμό «ενός πολύ καλά καθορισμένου ορίου [για τις τιμές των τροφίμων], πάνω από το οποίο ξεσπούν οι εξεγέρσεις, λέει ο Bar-Yam.

O Bar-Yam και οι συνάδελφοί του λένε ότι προειδοποίησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο πωλητής φρούτων και λαχανικών Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία – ένα γεγονός που θεωρείται ευρέως ως καταλύτης της Αραβικής Άνοιξης.

Οι ερευνητές προσδιορίζουν την επικίνδυνη ζώνη που οδηγεί σε ταραχές σε συσχετισμό με τον δείκτη FAO του ΟΗΕ, ο οποίος παρακολουθεί τη μηνιαία μεταβολή των διεθνών τιμών για ένα καλάθι δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τη ζάχαρη και το λάδι / λίπος. Το μοντέλο δείχνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο ταραχών όταν ο δείκτης ξεπερνάει το 210. Από τον περασμένο Ιούλιο ο δείκτης πλανάται πάνω από αυτό το όριο, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ