Η ξηρασία στις ΗΠΑ πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη

Η ξηρασία στις ΗΠΑ πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη Facebook Twitter
0

Το άρθρο είναι μετάφραση από το the Salt

Όταν Γάλλοι αγρότες εισέβαλαν στη Βαστίλη στις 14 Ιουλίου 1789, δεν ήταν μόνο εξοργισμένοι κατά της μοναρχίας. Ήταν επίσης πολύ πεινασμένοι.

Από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Αραβική Άνοιξη, οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν αναφερθεί ως παράγοντες πίσω από κινήματα διαμαρτυρίας. Όμως μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν οι τιμές των τροφίμων στην πρόβλεψη των κοινωνικών αναταραχών;

Ναι, ισχυρίζεται μια ομάδα ερευνητών που χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα αναλύοντας τις τιμές των τροφίμων. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, το μαθηματικό μοντέλο είχε προβλέψει ότι η ξηρασία στις ΗΠΑ θα ανεβάσει τις τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού τόσο ώστε να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Τώρα, βέβαια, το βλέπουμε και να συμβαίνει», λέει ο Yaneer Bar-Yam του New England Complex Systems Institute στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Κι αν αυτές οι τιμές δεν πέσουν, προειδοποίησαν οι ερευνητές την προηγούμενη εβδομάδα, έρχονται κι άλλα κύματα εξεγέρσεων.

Προφανώς, υπάρχουν σύνθετοι κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επαναστατούν. Οι διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή ξεκίνησαν με ένα βίντεο. Χρόνια καταπίεσης και οικονομικής αστάθειας οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη. Αλλά πάντα οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη. Ο Bar-Yam και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι τιμές «δημιουργούν το φάσμα των συνθηκών υπό τις οποίες η παραμικρή σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές.»

Τον τελευταίο χρόνο το ινστιτούτο συζητήθηκε πολύ για τις ακριβείς προβλέψεις της συμπεριφοράς των τιμών των τροφίμων. Το περασμένο Φθινόπωρο οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη η οποία έδειξε ότι η ραγδαία αύξηση στις τιμές τροφίμων συνέπεσε με εξεγέρσεις, κυρίως κατά την περίοδο 2007-2008 και το 2011, καθώς και με τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης.

Αλλά το μοντέλο τους προσφέρει επίσης τη δυνατότητα πρόβλεψης μελλοντικών κοινωνικών αναταραχών με τον προσδιορισμό «ενός πολύ καλά καθορισμένου ορίου [για τις τιμές των τροφίμων], πάνω από το οποίο ξεσπούν οι εξεγέρσεις, λέει ο Bar-Yam.

O Bar-Yam και οι συνάδελφοί του λένε ότι προειδοποίησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο πωλητής φρούτων και λαχανικών Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία – ένα γεγονός που θεωρείται ευρέως ως καταλύτης της Αραβικής Άνοιξης.

Οι ερευνητές προσδιορίζουν την επικίνδυνη ζώνη που οδηγεί σε ταραχές σε συσχετισμό με τον δείκτη FAO του ΟΗΕ, ο οποίος παρακολουθεί τη μηνιαία μεταβολή των διεθνών τιμών για ένα καλάθι δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τη ζάχαρη και το λάδι / λίπος. Το μοντέλο δείχνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο ταραχών όταν ο δείκτης ξεπερνάει το 210. Από τον περασμένο Ιούλιο ο δείκτης πλανάται πάνω από αυτό το όριο, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ