Για την Τουρκία ρε γαμώτο!

Facebook Twitter
0

Από το 2007, όταν το στραγγιστό γιαούρτι εμφανίστηκε στα ράφια της Αμερικής με την περιγραφή “greek yoghurt” ξεκίνησε μια μαζική υστερία κατανάλωσης. Από τότε μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αυξηθεί πάνω από 2000% και η μανία συνεχίζεται: η πλούσια υφή του ικανοποιεί την ανάγκη για κάτι γλυκό χωρίς πολλές θερμίδες.

Μπορεί η Ελλάδα να λύσει το πρόβλημά της με το στραγγιστό γιαούρτι; Όχι, γιατί η μάρκα που είναι πρώτη σε πωλήσεις είναι τουρκικής καταγωγής. Ο επιχειρηματίας Hamdi Ulukaya είδε το 2005 μια ευκαιρία και την άρπαξε: τη δυνατότητα να αγοράσει μια μικρή γραμμή παραγωγής γιαουρτιού στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η επένδυση οδήγησε στο γιαούρτι “Chiobani” (ναι, τσομπάνης, που διαφημίζεται ως τουρκική λέξη) και πλέον είναι η τρίτη μάρκα στη σειρά πωλήσεων, μετά τους γίγαντες Yoplait και Dannon. Ο Hamdi Ulukaya δεν είχε τα μέσα για παραδοσιακή διαφήμιση, οπότε βασίστηκε στη μέθοδο από στόμα σε στόμα: πρώτα προσέγγισε τους food bloggers και μετά άρχισε να κάνει περιοδείες στα φεστιβάλ φαγητού. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό ήταν αρκετό.

Η εταιρία δηλώνει ότι φέτος θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο σε έσοδα με 1200 υπαλλήλους. Το πρόβλημα της εταιρίας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Φαίνεται επίσης ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα λόγω παραβάσεων των κανονισμών ασφαλείας αλλά το μέλλον γενικά είναι λαμπρό.

Η ΦΑΓΕ βρίσκεται πίσω από τη Chiobani σε πωλήσεις και ακολουθεί με παράλληλες επεκτάσεις (Chiobani 53% των πωλήσεων στραγγιστού, ΦΑΓΕ 17%). Άνοιξε παράρτημα στην Αμερική το 2008 και πουλάει 160 τόνους γιαούρτι το χρόνο. Μπορεί να είναι το νούμερο 2 στο ελληνικό γιαούρτι αλλά – δεν ξέρω πόση σημασία έχει – οι food bloggers το προτιμάνε: λένε ότι το γιαούρτι της ΦΑΓΕ είναι κάπως δύσκολο στη γεύση αλλά αυθεντικό, ενώ το Chiobani «για αρχάριους.»

Αν αρέσει τόσο πολύ το στραγγιστό γιαούρτι, φαντάσου τι θα μπορούσε να γίνει με την ταραμοσαλάτα και το τζατζίκι. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM