Σπαγγέτι Πριμαβέρα

Facebook Twitter
0

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ακριβώς ιταλικό πιάτο, αλλά ιταλοαμερικανικό, από τους ιταλούς μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ και με τα χρόνια προσάρμοσαν τα φαγητά της πατρίδας τους στα γούστα της νέας τους πατρίδας. Το πιάτο αυτό έχει άπειρες παραλλαγές, με διάφορα είδη πάστας, με διάφορους συνδυασμούς λαχανικών – αυτό που είναι κοινό, είναι ότι συνδυάζει τα λαχανικά της άνοιξης σε ένα πιάτο που –αν δεν βάλετε πολύ κρέμα – πραγματικά είναι ελαφρύ και 100% ανοιξιάτικο.

Μετά από χρόνια κακοποίησης της λέξης primavera, σε πιάτα που προκαλούσαν φρίκη σε σεφ, ένα εστιατόριο στο Μανχάταν, το Le Cirque, έβαλε το 1977 το σπαγγέτι πριμαβέρα στον ρεπερτόριο –χωρίς να υπάρχει στον κατάλογο-  και σύντομα ατελείωτες ουρές έφαγαν αυτό το πιάτο, το οποίο έφτανε στο τραπέζι του πελάτη με φανφάρες αφού τα τελικά στάδια πραγματοποιούνταν στη σάλα. Ο εμπνευστής ήταν ίσως ο Ed Giobbi, μάγειρας και καλλιτέχνης, ο οποίος το έφτιαξε για τον ιδιοκτήτη του LeCirque, Sirio Maccioni, ή η σύζυγος του Maccioni, όπως έγραψε ο Maccioni στα απομνημονεύματά του. Όπως και να έχει, τα χρόνια πέρασαν και η αυθεντική συνταγή του Le Cirque υπάρχει πια στην παγκόσμια βιβλιοθήκη που περιέχει σχεδόν τα πάντα, δηλαδή στο ίντερνετ. Είναι φτιαγμένη για τα υλικά της Ελλάδας, θα τα βρείτε όλα πολύ εύκολα. Η συνταγή είναι μπελαλίδικη, όπου πιστεύετε  ότι θέλετε να συντομεύσετε φυσικά μπορείτε, αλλά εγώ σας τη δίνω όπως (υποτίθεται) μαγειρευόταν στο Le Cirque.

  • 1 μπουκετάκι μπρόκολο
  • 2 μικρά κολοκυθάκια
  • 4 τρυφερές άκρες από σπαρράγια
  • 1 ½ φλιτζάνι φασολάκια
  • ½ φλιτζάνι φρέσκος ή κατεψυγμένος αρακάς
  • ¾ μπιζέλια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 κουτάλι σούπας ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
  • 6 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσινη ή κόκκινη καυτερή πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμμάτια
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 3 φλιτζάνια ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό σπαγγέτι
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές ζωμός κότας (ή νερό)
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
  • 1/3 φλιτζάνι κουκουναρόσποροι περασμένοι από το τηγάνι

Κόψτε το μπρόκολο σε κομμάτια. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε κύβους, καθώς και τα σπαράγγια και τα φασολάκια, έτσι ώστε στο τέλος όλα να έχουν πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος.

Βράστε τα παραπάνω λαχανικά ξεχωριστά σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά αλλά ακόμα τραγανά. Στραγγίστε, ρίξτε κρύο νερό για να κρυώσουν, ξαναστραγγίστε. Βάλτε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.

Βράστε τον αρακά και τα μπιζέλια – 1 λεπτό αν είναι φρέσκα, 30 δευτερόλεπτα αν είναι κατεψυγμένα. Σταγγίστε, ρίξτε κρύο νερό και ξαναστραγγίστε, βάλτε τα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Σε ένα τηγάνι και μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο) και προσθέστε τα μανιτάρια. Βάλτε αλάτι και αφήστε τα για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέστε τα μανιτάρια, την καυτερή πιπεριά και το μαϊντανό.

Σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο τσιγαρίστε το μισό σκόρδο και μετά βάλτε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, για 4 λεπτά. Προσθέστε το βασιλικό.

Σε άλλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο τσιγαρίστε το υπόλοιπο σκόρδο και όλο το μίγμα λαχανικών. Ανακατέψτε με προσοχή μέχρι να ζεσταθούν όλα.

Βράστε το σπαγγέτι μέχρι σχεδόν! να γίνει. Στραγγίστε.

Σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τα μακαρόνια και τα λαχανικά, βάλτε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για να λιώσει. Προσθέστε το ζωμό κότας και μισό φλιτζάνι κρέμας, μισό παρμεζάνας, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει λείο το μίγμα. Προσθέστε τα μακαρόνια και ανακατέψτε γρήγορα για να καλυφθούν. Προσθέστε τα μισά λαχανικά και το υγρό τους, την υπόλοιπη κρέμα και την υπόλοιπη παρμεζάνα, ανακατεύοντας σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά. Αν η σάλτσα σας φαίνεται στεγνή, προσθέστε λίγη κρέμα ακόμα. Στο τέλος προσθέστε τους κουκουναρόσπορους. Σερβίρετε αμέσως.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ