Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο

Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο Facebook Twitter
0
Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο Facebook Twitter

" Το μεγάλο μυστικό που μοιράζονται όλοι οι ηλικιωμένοι είναι ότι, στην πραγματικότητα, δεν έχεις αλλάξει καθόλου μετά από 70 ή 80 χρόνια. Το σώμα σου αλλάζει, αλλά εσύ δεν αλλάζεις καθόλου. Και αυτό φυσικά προκαλεί μεγάλη σύγχυση" είχε πει η Ντόρις Λέσινγκ.

Η ίδια μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της δε σταμάτησε να γράφει. Κυρίως δεν έχασε τη σπιρτάδα, την οξύτητα, την πνευματικότητα, δε λησμόνησε ποτέ τις θέσεις για τις οποίες έγραφε στα "πολύχρωμα σημειωματάριά της".

Οι γυναίκες μιας γενιάς, όταν εκδόθηκε το βιβλίο στην Ελλάδα, ήρθαν εξαιτίας του βιβλίου της σε επαφή με μια φεμινιστική οπτική εντελώς αντιδογματική, βαθιά αγωνιστική και συνεπή.

Δεν είναι τυχαίο ότι το «Χρυσό σημειωματάριο» θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα.

Η 'Αννα Βουλφ, η ηρωίδα της Λέσινγκ, είναι μια χωρισμένη γυναίκα μυθιστοριογράφος, η οποία από φόβο μην τρελαθεί, καθώς παλεύει με τις καθημερινές αντιξοότητες, καταγράφει τα βιώματά της σε τέσσερα χρωματιστά σημειωματάρια.

Στο μαύρο σημειωματάριο καταγράφει τη συγγραφική της ζωή, στο κόκκινο τις πολιτικές της απόψεις, στο κίτρινο τη συναισθηματική της ζωή και στο μπλε καθημερινά γεγονότα. Αναζητά την προσωπική και πολιτική της ταυτότητα μέσα από τα τραύματα του παρελθόντος. Την απόρριψη, την προδοσία, τα επαγγελματικά αδιέξοδα. Θα τη βρει στο πέμπτο "Χρυσό σημειωματάριο", επουλώνοντας τις πληγές και βρίσκοντας τους δρόμους της προσωπικής της διεξόδου.

Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο Facebook Twitter

Την  εμπειρία πολλών γυναικών, οι οποίες ήρθαν σε επαφή με το φεμινισμό μέσω των βιβλίων της Λέσινγκ, περιγράφει σε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό στη Γκάρντιαν, η συγγραφέας Μάργκαρετ Ατγουντ.

Λέει ανάμεσα σε άλλα: «Συνάντησα τη Ντόρις Λέσινγκ σε ένα παγκάκι στο Παρίσι, το 1963. Διάβαζα το "χρυσό σημειωματάριο". Ημασταν τότε φοιτητές και περνούσαμε με μπαγκέτες, τυρί και φρούτα και νοιώθαμε οργή όπως η ηρωίδα του βιβλίου. Μια άλλη γυναίκα της οποίας τα βιβλία διαβάζαμε εκείνη την εποχή ήταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ, αλλά δεν νοιώθαμε μεγάλη συγγένεια, τόση όση με την ηρωίδα της Λέσινγκ.

Νοιώθαμε ότι είχαμε περισσότερα κοινά με μια γυναίκα που ανάμεσα στα άλλα μετά από δυο αποτυχημένους γάμους και ελάχιστες προοπτικές καταφεύγει στην Αγγλία. Η Ντόρις έκανε τα πάντα με όλη της την καρδιά , όλη την ψυχή της και όλη της τη δύναμη.

Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο Facebook Twitter

Οπως η Αμερικανίδα ποιήτρια και φεμινίστρια Αντριαν Ριτς, έτσι και η Λέσινγκ είχε παρουσία καθοριστική όταν οι γυναίκες βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυξημένες ελευθερίες και επιλογές , καθώς και αυξημένες προκλήσεις .

Η Λέσινγκ ήταν πολιτική στην πιο βασική έννοια. Ηταν πνευματική, εξερευνώντας τα όρια και τις παγίδες της ανθρώπινης ύπαρξης. Ηταν εφευρετική και γενναία συγγραφέας. Χρησιμοποίησε ψευδώνυμο ως απόδειξη των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι άγνωστοι συγγραφείς.

Ποτέ δε συνάντησα τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, τη Λέσινγκ αρκετές φορές. Στις λογοτεχνικές συναντήσεις ήταν αυτή που κάθε νέος συγγραφέας θα ήθελε να συναντήσει: Ευγενική, με ενδιαφέρον και με ιδιαίτερη κατανόηση της θέσης των συγγραφέων. Ηταν ένα πρότυπο για κάθε συγγραφέα."

*****

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέιβιντ Λοτζ: «Θεραπεία»

Το πίσω ράφι / Η «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ για το υπαρξιακό μας άγχος

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα (και του εξαιρετικού ψυχογράφου με το πικρόχολο χιούμορ), που βρισκόταν εδώ και χρόνια εκτός αγοράς, επιτέλους επανεκδίδεται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μπερνάρ Πιβό: «Αμήχανοι θεατές»

To πίσω ράφι / Όταν ο Μπερνάρ Πιβό επιτέθηκε στη μέση νοικοκυρά για τα τηλεοπτικά σκουπίδια που καταναλώνει

Το βιβλίο «Αμήχανοι θεατές» του Γάλλου πολιτιστικού δημοσιογράφου που πέθανε πριν από λίγες ημέρες ήταν σαν τις εκπομπές του, ανάλαφρο και ταυτόχρονα διεισδυτικό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ν. Μούσχουρη- Φ. Απέργης: «Το όνομά μου είναι Νάνα»

Το πίσω ράφι / Νάνα Μούσχουρη: «Είμαι ικανή ν’ αγαπήσω, αλλά όχι να πέσω στα πόδια του ανθρώπου που αγαπώ»

Η βιογραφία «Το όνομά μου είναι Νάνα», ένα δυσεύρετο πια βιβλίο του 2007, προέκυψε από την απόφασή της Μούσχουρη ν’ αφηγηθεί τη ζωή της στον Φώτη Απέργη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ