H Τζόνι Μίτσελ έγινε 70 ετών!

H Τζόνι Μίτσελ έγινε 70 ετών! Facebook Twitter
1

Στις 7 Νοεμβρίου 1943 γεννήθηκε στον Καναδά η Ρομπέρτα Τζόαν Αντερσον. Η μητέρα της ήταν δασκάλα. Ο μπαμπάς της αξιωματικός της Καναδικής Αεροπορίας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, συνέπεσαν με τον πόλεμο κι έτσι η μικρή Ρομπέρτα τα πέρασε περιπλανώμενη από την μια στρατιωτική βάση στην άλλη. Στην ηλικία των 8, περνά πολιομυελίτιδα καθώς η επιδημία είχε χτυπήσει τον Καναδά. Νοσηλεύεται για καιρό και μετά από χρόνια παραδέχεται πως ο χειμώνας εκείνος που πέρασε στο νοσοκομείο ξύπνησε μέσα της την πρώτη επιθυμία για το τραγούδι. Την είπαν ότι μπορεί να μην περπατούσε ξανά αλλά εκείνη είχε ήδη βρει τον τρόπο να θεραπευτεί: χόρευε ασταμάτητα σε πάρτυ Ρέι Τσαρλς και Ελβις Πρίσλεϊ.

Το 1957 αγόρασε ένα γιουκαλίλι. Η πραγματική της επιθυμία ήταν μια κιθάρα αλλά η παραδοσιακή της μητέρα αρνήθηκε να την φέρει σε επαφή με τις "ξενόφερτες" παραδόσεις. Επειτα άρχισε δειλά να τραγουδά σε διάφορα συνοικιακά μπαρ, στους δρόμους, όπου έβρισκε πρόθυμο ακροατήριο. Το 1968 μπήκε στη δισκογραφία, το 1969 ήρθε το πρώτο Γκράμι και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται.

Ο,τι κι αν έκανε η Τζόνι Μίτσελ σε αυτά τα 45 χρόνια καριέρας είχε την προσωπική της σφραγίδα κι ένα ασίγαστο πάθος: Ανανέωνε διαρκώς το ενδιαφέρον της για την μουσική. Λάτρεψε την ζωγραφική. Μίλησε με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Κάπνισε αρειμανίως. Ανύπαντρη και απένταρη απέκτησε το 1965 μια κόρη που έδωσε τελικά για υιοθεσία και ξανασυνάντησε 32 χρόνια μετά. Εμπλεξε στους πειραματισμούς της την φολκ με την τζαζ. Αμφισβήτησε πρόσφατα τον άλλοτε συνοδοιπόρο της Μπομπ Ντίλαν. Κι εν τέλει υπήρξε από τις προσωπικότητες εκείνες που επηρέασε όσο λίγοι τους νέους.


Στην πολύ συχνή ερώτηση "ποιες ήταν οι βασικές σας επιρροές" που τίθεται σε νέους τραγουδοποιούς, η Τζόνι Μίτσελ είναι πάντα στις πρώτες σειρές. Η Independent αναζήτησε την αφρόκρεμα μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών και τους ζήτησε να μαρτυρήσουν τί στην πραγματικότητα τους συνδέει με αυτήν την σπουδαία γυναίκα.

Ρούφους Γουέινράιτ


"Ήταν η μουσική, οι στίχοι ή η σαγηνευτική της προσωπικότητα; Η εμπειρία που έζησα πάντως τον περασμένο Ιούνιο στο Φεστιβάλ Luminato του Τορόντο, όπου αντίκρισα και τα τρία αυτά στοιχεία την ίδια στιγμή, άλλαξαν τη ζωή μου και τις ζωές όσων έστεκαν δίπλα μου. Η γυναίκα αυτή είναι ένας θρύλος και, όπως συμβαίνει με όλους τους μυθικούς θησαυρούς – βιβλία, πίνακες, περφόρμερ κ.ά–, σε μεταμορφώνουν με τη θέλησή σου, σε κάνουν καλύτερο, από τη στιγμή που θα βρεθείς στο δημιουργικό τους μονοπάτι".

Τζέιμς Μπλέικ

"Μέχρι να κυκλοφορήσει το πρώτο μου άλμπουμ είχα ακούσει μόνο το «Blue». Μετά την κυκλοφορία του έκανα ένα φλας μπακ και άκουσα το Clouds και το Song to a Seagull. Όσο δύσκολο κι αν είναι να παραδεχθώ ότι έχω λίγους δίσκους της, ενθουσιάζομαι στην ιδέα ότι θα ανακαλύψω το έργο της στην υπόλοιπη ζωή μου – όπως όταν τραβάς την κουρτίνα αργά αργά για να αποκαλύψεις τη γενική εικόνα. Η συνάντηση μαζί της με διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι ποτέ βαρετή. Έχει μια διαπεραστική ειρωνεία – όλο το απόγευμα το περάσαμε γελώντας. Το να γνωρίζεις αυτή την πλευρά μ' έκανε να ξαναθυμηθώ κάποιους στίχους από το Clouds και το Blue. Με τις συμβουλές της φρέσκες ακόμη στο μυαλό μου, έγραψα το δεύτερο άλμπουμ – Overgrown- στο αεροπλάνο της επιστροφής. Η μουσική της Τζόνι μου θυμίζει πάντα ότι η μελωδία είναι ευέλικτη και εάν θέλεις να επανεφεύρεις τον εαυτό σου, όπως το έχει κάνει εκείνη, πρέπει να αφήνεσαι κάθε φορά στην «άμπωτη» και την «παλίρροια». Η Τζόνι είναι το καλύτερο φάρμακο, όταν μπλοκάρεις μουσικά".

Κέιτι Μελούα

"Το πρώτο τραγούδι της Τζόνι Μίτσελ που άκουσα ήταν το "Marcie". Θυμάμαι ήταν σας να χτυπήθηκα από το πώς είχε χρησιμοποιήσει τα μουσικά χρώματα κι από την ικανοτητά της να διηγείται μια ιστορία και να μας μεταφέρει σε αυτήν μέσα σε λίγα λεπτά. Ως καλλιτέχνης, που είναι μεθυστική. Στιχουργικά, είναι δυναμίτης.

Στην πορεία είδα ένα φίλο που περνούσε μια ταραχώδη ερωτική σχέση. Άκουγε το "A Case of You" (στην ορχηστρική εκδοχή) και διαπίστωσα πως αυτό το τραγούδι τον έσωσε. Ως τραγουδοποιός κι εγώ αισθάνομαι πως αυτή είναι η απόλυτη κατάκτηση στην οποία προσβλέπω: να λέω μια ιστορία φαίνεται τόσο προσωπική μου κι η οποία συγχρόνως εκφράζει και επηρεάζει βαθιά τον ακροατή".

Κορίν Μπέιλι Ρέι

"Έμαθα το άλμπουμ Blue από τον τραγουδοποιό Rod Bowett αφού άκουσε ένα ντέμο του δικού μου τραγουδιού «Like a Star». «Αυτό θα το λατρέψεις», μου είπε. Αμέσως άνοιξε μπροστά μου ένας κόσμος υπόγειων επιθυμιών, «ταξιδιού, ταξιδιού, ταξιδιού», εμπιστευτικής εγγύτητας και θηλυκής δύναμης που ταρακούνησε την ψυχή κι ακουγόταν σαν τον ήχο των πουλιών. Δεν μπορούσα να πιστέψω τους τίτλους των τραγουδιών της, τόσο γεμάτοα από μνήμες, ειδικά το κομμάτι «The Last Time I Saw Richard». Τέτοιοι τίτλοι σου επιτρέπουν να γράψεις για οτιδήποτε κια οποιονδήποτε. Τίποτε δεν είναι υπερβολικά ρομαντικό ή πεζό. Τα τραγούδια της έχουν επίσης ταυτιστεί με συγκεκριμένους τόπους δικούς μου. Το Λόρελ Κάνυον, όπου ζω τώρα και ηχογραφώ το νέο μου άλμπουμ, έχει γίνει –μέσω του «California»- μία μεταφορά: όπως όταν τινάζεις τη στάχτη απ' τα παπούτσια σου και ξεκινάς για κάτι καινούριο. Όταν δεν φοβάσαι να αποτύχεις και να πιστέψεις ότι αντέχεις την πτήση στον αέρα".

*****

Εικαστικά
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια