Μερέντα, φουντουκένια νοσταλγία

Facebook Twitter
0

η Ομόνοια του '60

 

Σας κυνηγούσε κι εσάς η μαμά σας να φάτε Μερέντα;

Όποιος έχει μεγαλώσει στη χρυσή δεκαετία του ’80 σίγουρα θυμάται τα απογεύματα με χοντρές φέτες άσπρο, πολύ μαλακό ψωμί (αλήθεια υπάρχει ακόμα αυτό το ψωμί;) με επίσης χοντρή στρώση Μερέντα.

Χρόνια πριν οι μαμάδες αρχίσουν να ανησυχούν για τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που καταναλώνουν τα βλαστάρια τους, συνδύαζαν αυτό το σνακ που ήταν βόμβα ζάχαρης με βούτυρο Βιτάμ. Τα ήδη υπερκινητικά παιδιά έτρωγαν μία φέτα και η ενέργειά τους εκτινασσόταν ακόμα περισσότερο στα ύψη αλλά κανείς δεν ασχολούνταν με τέτοια θέματα. Το σημαντικό ήταν τα παιδιά να είναι ταϊσμένα, κι αν αυτό γινόταν ευκολότερο με κάτι που τους άρεσε, τόσο το καλύτερο. Ίσως το θεωρούσαν και διπλά θρεπτικό.

Δε νομίζω ότι υπάρχει παιδί στην Ελλάδα που δεν λάτρεψε τη Μερέντα. Ήταν τόσο νόστιμη που όταν βαριόμασταν να την αλείψουμε σε ψωμί την τρώγαμε σκέτη με το δάχτυλο. Ήμασταν ικανοί να φάμε ένα βαζάκι στα γρήγορα- το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δε θα είχαμε αρκετή για αύριο.

o άτυχος αντίπαλος της Μερέντας, το Κολατσό

Μερικές μαμάδες, είτε επειδή υποψιαζόταν την υπερβολή στη ζάχαρη, είτε επειδή ήθελαν να κάνουν οικονομία, προσπαθούσαν να φτιάξουν σπιτική Μερέντα. Πρέπει να βρέθηκα μπροστά σε τέτοια ανοσιουργήματα που δε μπορούσαν να φτάσουν ούτε στο δαχτυλάκι της αυθεντικής μαγείας, αλλά δε θυμάμαι να είχα δοκιμάσει ποτέ στ’ αλήθεια. Κάπως ασαφώς θυμάμαι ότι τα παιδιά που έτρωγαν σπιτική Μερέντα αντιμετωπιζόταν με συγκατάβαση, όπως τα έξυπνα παιδιά με γυαλιά.

Μετά ήρθε η ξενόφερτη Nutella η οποία ήταν επίσης καλή, αλλά ποτέ δεν έφτασε τη μαγεία της Μερέντας. Ήταν λίγο πιο κρεμώδης, είχε λίγο πιο «ενήλικη» γεύση, κάτι έφταιγε και δεν έμοιαζε με την Αληθινή. Μετά άλλαξε και η συσκευασία της Μερέντας, μετά χαθήκαμε με τους παιδικούς μας φίλους και μετά βρεθήκαμε να ψάχνουμε για δουλειά.

Merenda, από το mereō

Ομόνοια

Πόσο μοιάζουμε μερικές φορές με τους Ιταλούς!  Merenda είναι το απογευματινό σνακ που τρώνε τα παιδιά στην Ιταλία μεταξύ 3 και 5. Παραδοσιακά η merenda έμοιαζε με απλοποιημένο πρωινό και καμία σχέση δεν είχε με τη σοκολάτα. Ήταν ό,τι πιο απλό μπορούσε να ετοιμάσει η μητέρα: συνήθως ψωμί με μία φέτα μορταδέλα ή σαλάμι, σε άλλες περιοχές, ψωμί με τριμμένη ντομάτα, αλλού ψωμί με σκόρδο και λάδι. Στην πολύ παλιά Ελλάδα το αντίστοιχο ήταν ακόμα πιο φτωχό: ψωμί με αλάτι, λάδι αν υπήρχε. Και πόσο συγκινητικό, η ετυμολογία της λέξης καταλήγει και πάλι στην Ελλάδα. Από το λεξικό Lewis & Short:

Σύνταγμα


Merenda, από το λατινικό mereō που σημαίνει «κερδίζω, αξίζω»

Μereō, από την αρχαία ελληνική λέξη μέρος «τμήμα, περιοχή, μοιρασιά, μερίδα»

Η Patience Gray, αγγλίδα ταξιδιωτική συγγραφέας και μαγείρισσα, δίνει άλλη ερμηνεία:

Η ιταλική λέξη mero σημαίνει «κρασί που δεν έχει υποστεί επεξεργασία». Επειδή όμως αυτό το κρασί χτυπάει πολύ στο κεφάλι χωρίς συνοδεία φαγητού, συνδυάζεται τελετουργικά με μία μερέντα. Η μερέντα δεν πρέπει να συγχέεται με το μοντέρνο σνακ. Το σνακ αρπάζεται, η μερέντα μοιράζεται. Η λέξη υποδηλώνει κέφι και συνδυάζεται με μία στιγμή μεταξύ του τέλους της δουλειάς και της επιστροφής στην λαμπερή ανωνυμία της μικρής τέλειας φυλακής που είναι το σπίτι του κάθε Ιταλού.



Οι φωτογραφίες είναι από το "Παλιές φωτογραφίες της Αθήνας"

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ