Στο Dar El Salaam

Facebook Twitter
0

Μέσα στο σούπερ όχημα, μηχανάκι με καρότσα. Εδώ μπήκαμε χθες άλλοι πέντε.

Εδώ στο κέντρο της ActionAid που βρισκόμαστε, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Dar El Salaam, έχουν κανονίσει με μία εταιρία catering να φέρνει λαντς και ντίντερ, στη 1 και στις 6:30 αντίστοιχα. Η συνεννόηση δε, είναι καταπληκτική, γιατί αυτοί που φέρνουν το φαγητό δεν ξέρουν αγγλικά και ο Δανός που προσπαθεί να τους πληροφορήσει για αλλαγές στην ώρα ή στην ποσότητα ευτυχώς που είναι Δανός, αλλιώς κάποια στιγμή θα έκλαιγε πιστεύω. Ο διάλογος είναι του στυλ "tomorrow, dinner 7 o'clock" "yes, 6" "no, tomorrow dinner 7 o'clock" "yes, lunch" και τα λοιπά.

Τέρμα δεξιά, μέλος της φυλής Μασάι, που ήταν φύλακες του ξενοδοχείου μπροστά από την παραλία. Μην φανταστείτε ξενοδοχείο με κτήριο αλλά με καλύβες και σκηνές.

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι χθες έγινε άλλη μία σούπερ συνεννόηση και έτο φαγητό ήρθε καθυστερημένα και έφτανε για τους μισούς από μας (θα γυρίσω στυλάκι), γενικά τρώμε πολύ ωραία και όσο πάει το πράγμα βελτιώνεται. Η γενική ιδέα είναι: ρύζι, απλό η με μυρωδικά, σε μεγάλη ποσότητα, ή ουγκάλι, το οποίο είναι αλεύρι καλαμποκιού (νομίζω) μαζί με νερό, μέχρι να γίνει πολύ πηχτός χυλός, φανταστείτε σαν ριζόγαλο. Κάποια λαχανικά τα οποία είναι σοταρισμένα, με σάλτσα που μπορεί να καίει, αλλά συνήθως όχι, και λίιιιγο κρέας, μία κουταλίτσα στον καθένα. Και φρούτα.

Γαριδούλες που τις λένε "τίγρεις" με τζίντζερ και τσίλι. Τηγανιτές πατάτες, όπως τις ξέρετε.

Τα μπαχαρικά δε μπορώ να τα αναγνωρίσω, και οι Αφρικανοί που είναι εδώ μου εξηγούν, αλλά τα ξέρουν σε άλλες αφρικανικές γλώσσες, οπότε μηδέν εις το πηλίκο. Σίγουρα υπάρχει τσίλι και κόλιανδρος, σκόρδο και τζίντζερ, επίσης στις σάλτσες νομίζω αναγνώρισα μάνγκο και παπάγια, αλλά ως εκεί.

Τύπος μπανάνας, που μοιάζει εν τούτοις αρκετά με μπανάνα και τις λένε plantain. Νομίζω ότι αυτές είναι τηγανιτές. Πάντως πάνε τρομερά με το κρέας, έτσι όπως το μαγειρεύουν.

Έξτρα χαριτωμένη λεπτομέρεια: οι Αφρικανοί γειτονικών χωρών έχουν φέρει μαζί τους τα δικά τους μπαχαρικά, γιατί λένε πως δεν αντέχουν τα φαγητά της Τανζανίας. Δοκίμασα τα μπαχαρικά του νέου φίλου από τη Νιγηρία, ο οποίος είπε πως μόνο έτσι αντέχει το φαγητό εδώ, και δε θα μπορούσα να βρω τις διαφορές ούτε με πιστόλι στον κρόταφο. Μετά μας είπε πως στη Νιγηρία τρώνε τους αρουραίους του αγρού, και δεν άλλαξα καν ύφος, μόνο ρώτησα αν έχουν διαφορά από τους κατοικίδιους (ναι, μεγάλη). Μετά συμπλήρωσα ότι στους ρωμαϊκούς χρόνους θεωρούνταν μεγάλη λιχουδιά -αυτό το Food Daily με έχει κάνει πολίτη του κόσμου.

Ο David από τη Νιγηρία προσθέτει στο τανζανέζικο φαγητό μπαχαρικά Νιγηρίας (τι άλλο)

Άλλη έξτρα χαριτωμένη λεπτομέρεια: Η κοπέλα από την Γκάμπια δε μπορεί να φάει σχεδόν τίποτα εδώ και ό,τι έρχεται το αποκαλεί "monkey food". Σήμερα, που το ρύζι είχε και μπαχαρικά, δεν μπορούσε να φάει ούτε αυτό, και μετά από λίγο επέστρεψε με ένα μπολ με κάτι άσπρο. Δεν άντεξα και τη ρώτησα τι είναι: ήταν μακαρόνια με γάλα. Ε; (Δεν ήξερα τι να πω, και το μόνο που μου ήρθε ήταν "πολύ γρήγορα το έφτιαξες". Λέω να πάω για διπλωμάτης τελικά, τέτοιος αίλουρος που είμαι.)

Τελευταία έξτρα λεπτομέρεια: το μάνγκο ΣΚΙΖΕΙ. Είναι καταπληκτικό, απίθανο πράγμα όταν το τρως στην πατρίδα του. Και η παπάγια ωραία, και το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ, αλλά σαν το μάνγκο τίποτα. Βαθιά, αρωματική, περίπλοκη γεύση. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό...

Κρέας (ποιος ξέρει τι, σίγουρα όχι χοιρινό) με σάλτσα (ποιος ξέρει)

Το ρύζι. Το συγκεκριμένο είχε και μικροσκοπικά κομματάκια κρέατος, το οποίο φαντασιώθηκα ότι ήταν γίδα, δεν ξέρω γιατί. Το υπόλοιπο έμοιαζε κάπως σαν γέμιση για γαλοπούλα, αν η γαλοπούλα ζούσε στην Αφρική.

(Συνεχίζεται...)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ