Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Μάνας κουζίνα κουζίνα
  • Ανακαλώντας αναμνήσεις. Οι περισσότεροι νέοι χώροι εστίασης κρατούν αποστάσεις από τα γευστικά ρίσκα και τις θεαματικές αλλαγές. Η κρίση έχει στεγνώσει ακόμα και τη φαντασία από τις φρέσκες προτάσεις. Πάντα, όμως, θα υπάρχουν ιδέες και τολμηροί που παίρνουν το ρίσκο προτείνοντας κάτι διαφορετικό. Το ολοκαίνουργιο μαγαζί «Μάνας κουζίνα κουζίνα» που μόλις άρχισε να «μπουσουλάει» στη hot γειτονιά της πλατείας Αγ. Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει μια διαφορετική άποψη. Ο μεγάλος σχολικός χάρτης της Ελλάδας σε περίοπτη θέση δηλώνει ότι η κουζίνα μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές από κάθε γωνιά της. Η διάθεση των ιδιοκτητών είναι να αναβιώσουν τις παλιές συνταγές, ακολουθώντας την εποχικότητα και σερβίροντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της νέας γενιάς. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Η ιδέα είναι ότι σερβίρεσαι μόνος σου, διαλέγοντας από τη βιτρίνα, όπου φιγουράρουν τα ταψιά. Επιλέγεις είτε το μεγάλο λευκό πιάτο που χωράει τρεις γεύσεις και πληρώνεις €7,8, είτε το μεσαίο με 2 γεύσεις (€5) ή το μπολ για σαλάτα ή σούπα με (€2,8). Το Μάνας κουζίνα κουζίνα ανοίγει από το πρωί, προσφέροντας ελληνικό πρωινό, το μεσημέρι μαγειρευτά φαγητά και από τις 11.00 το βράδυ ακολουθεί ουζοκατάσταση με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, πίτες και ρακόμελα στα τραπεζάκια στην πλατεία κάτω από τα δέντρα. Ο νεαρός μάγειρας Θοδωρής Φουράκης μαγειρεύει σε δική του εκδοχή το χανιώτικο μπουρέκι και το πετυχαίνει. Ψιλοκομμένη πατάτα, κολοκύθια, ντομάτες και μυζήθρα συνθέτουν ένα πιάτο απλό και σπιτικό. Καλοφτιαγμένο το κλέφτικο με το αρνάκι, τη φέτα, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο, όλα ψημένα στην λαδόκολλα. Η κολοκυθοπαστίτσα, μια παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, ήταν μια ομελέτα λαχανικών χωρίς αυγά. Δεν με ενθουσίασε, αντιθέτως τα μελιτζανοκεφτεδάκια με φέτα ήταν νόστιμα. Το στυλ του καλόγουστου μαγαζιού παραπέμπει σε νεο-μπακάλικο, με ελληνικά προϊόντα στα ράφια που μπορείς να αγοράσεις. Καλή αρχή! ☛ Μάνας κουζίνα κουζίνα, Αιόλου 27Α, κέντρο, 210 3252335.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Το Αποστακτήριον
  • Για φαγητό που το θυμάσαι. Θεωρώ ότι μέρος της επιτυχίας ενός μαγαζιού είναι φεύγοντας να θυμάσαι τουλάχιστον δύο πιάτα που έφαγες και να θέλεις να επιστρέφεις γι' αυτές τις γεύσεις. Αυτή είναι η σκέψη που κάνω καθισμένη κάτω από την πλούσια φυλλωσιά της μουριάς, δοκιμάζοντας το εξαίσιο ντολμαδάκι γιαλαντζί (€6) με βιολογικά αμπελόφυλλα, κουκουνάρι και σταφίδες, σαν μπιζουδάκι, φτιαγμένο από τα χεράκια της Ζωής. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ζωή και ο Κωνσταντίνος, δύο αδέρφια, έστησαν με αγάπη το Αποστακτήριον, ένα ζεστό και χαριτωμένο μεζεδοπωλείο. Τώρα το καλοκαίρι τα τραπέζια βγαίνουν σε μια κλασική πλατεία της Νέας Ερυθραίας, δίνοντάς σου την αίσθηση χωριού και εξοχής. Μου άρεσε και η οικεία σάλα τους με τα εντυπωσιακά ράφια φουλ στα αποστάγματα. Οι μεζέδες είναι κλασικοί, με προσέγγιση σπιτική. Είναι σαν να σε έχουν καλέσει τα αδέλφια στο σπίτι τους για φαγητό. Εδώ, ο ουρανίσκος δεν προσπαθεί να προσαρμοστεί στα τερτίπια των γαστρονομικών επιταγών. Όλα είναι γνωστά. Ο μαριναρισμένος γαύρος (€7,5) είναι εξαιρετικός και η Ζωή πρόθυμη να σου πει τον τρόπο για να τον φτιάξεις σπίτι σου. Στην κουζίνα μπαίνουν πρώτες ύλες που έρχονται από βιολογικές καλλιέργειες αλλά και από το ιδιωτικό μποστάνι της οικογένειας. Το λιαστό πλοκάμι χταποδιού (€10) έρχεται μόλις βγει από τη σχάρα και η σάρκα του είναι ζουμερή και θαλασσινή. Τα παστουρμαδοπιτάκια με αρμένικο παστουρμά, ντοματούλα και κασέρι Μυτιλήνης (€7,5), μια μπουκιά, τρώγονται απνευστί. Καλά λόγια έχω να πω και για το αφράτο και γευστικό κεμπάπ που συνοδεύεται με ψητή ντομάτα και μείγμα γιαουρτιού (€9,5). Τιμήθηκε και ο κλασικός ντάκος, με την κριθαροκουλούρα λουσμένη σε μαριναρισμένη ντομάτα και ωραιότατο ξύγαλο Σητείας (€7). Όλα τα πιάτα έρχονται φροντισμένα, χωρίς φιοριτούρες, τίμια. Με κέρδισαν η απλότητα, η ευγένεια των ιδιοκτητών και η καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αν θα ξαναπήγαινα; Φυσικά, και με μεγάλη μου χαρά.  ☛ Το Αποστακτήριον, Αγίων Αναργύρων 2 & πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη), Νέα Ερυθραία, 210 6207126.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Κτήμα Κοκοτού
  • Κρασί και μουσική. Η πρόταση από το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής είναι ελκυστική, αφού συνδυάζει τα μοναδικά αρώματα του κρασιού με τη μουσική. Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου μπορείτε να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες, στο οινοποιείο, και να πάρετε γεύση από τέσσερα κρασιά του κτήματος που θα συνοδεύονται από finger food του «Δειπνοσοφιστηρίου». Ακολουθούν ο σολίστας του σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος, με τον συνθέτη και σολίστα Χρίστο Παπαγεωργίου στο πιάνο, που θα ερμηνεύσουν έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Σε έκτακτη συμμετοχή η σοπράνο Ματίνα Βελιμαχίτη. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του συλλόγου «Φλόγα», ο οποίος φροντίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. ☛ Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6948 509 580 & 6946 068 010.
  • Food+Wine by Olivier CampanhaΑφίξεις. Ο σεφ Olivier Campanha, μετά την προσπάθειά του στο εστιατόριο Mono, συμπράττει με τον εξαιρετικό οινοχόο Γιάννη Μακρή Aiws και κάνουν νέα αρχή στο Κολωνάκι, στην οδό Ξενοκράτους 49, με το , στη θέση που βρισκόταν το εστιατόριο Duo. Ένα δίδυμο που δημιουργεί προσδοκίες. / Στον Πειραιά ετοιμάζεται δυνατή εστιατορική άφιξη σε κτίριο νεοκλασικό, όπου θα σερβίρεται μια μεγάλη ποικιλία λαχταριστών παραδοσιακών μεζέδων διά χειρός του πολύ καλού σεφ Χρήστου Τζιέρα και θα συνοδεύεται από ενδιαφέρουσα ποικιλία αποσταγμάτων. Και το όνομα αυτού... Belle Amie, που παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, και όχι μόνο, με το όνομα αλλά και την τοποθεσία του, αφού επιστρέφει στο κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες.

Σεφ Χρήστος Τζιέρας

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ