Η Λόρα Νάιτ κατακτά το Λονδίνο

Η Λόρα Νάιτ κατακτά το Λονδίνο Facebook Twitter
0

 

Στις μέρες της, η Λόρα Νάιτ ήταν από τις πιο γνωστές και αναγνωρισμένες ζωγράφους της Βρετανίας.
Ηταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, και αυτό την έκανε στα μάτια των ομότεχνών της ένα είδωλο.

Φορούσε πάντα υπέροχα κοσμήματα και καλοφτιαγμένα φουστάνια. Αγαπούσε τα φουλάρια. Τα μαλλιά τα χτένιζε όπως πρόσταζε η εποχή, με δυο μικρά κοτσιδάκια -μπαλάκια στο πλάι.

Στην πραγματικότητα, άνηκε στις γυναίκες εκείνες που έμοιζαν αποφασισμένες να δουλέψει ως επαγγελματίας, να αγνιστεί γαι την ισότητα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου. Δεν είχε χρόνο για χάσιμο, δεν είχε επιδοθεί σε θεατρινισμούς, δεν διατυμπάνιζε ότι ήταν γυναίκα γιατί δεν πίστευε ότι διέφερε από κανέναν. Σκοπός της ήταν να υπερβεί τα εμπόδια και να φτάσει στην απόλυτη ισότητα.


Μια παιδική ηλικία της ανάγκης βοήθησε να διαμορφώσει την αποφασιστικότητά της να αυξάνεται στον κόσμο. Ο πατέρας της πέθανε λίγο μετά τη γέννησή της και ανατράφηκε σε δύσκολες συνθήκες σε ένα φτωχό και ταλαιπωρημένο από την παρακμή της βιομηχανίας Nottingham. Η μητέρα της, ήταν μια ερασιτέχνης ζωγράφος και προκειμένου να γλυτώσει την κόρη της από την μιζέρια την έστειλε στο Παρίσι, με την ελπίδα να αποκτήσει σοβαρή καλλιτεχνική μαθητεία.

Μετά το θάνατό της το 1970, ο κόσμος των εικαστικών έδειξε πως την θεωρούσε λίγο "πασέ" και παρωχημένη. Με αυτή την έκθεση στην National η Αγγλία δείχνει να απολογείται που την είχε βάλει στο περιθώριο.

Τα πορτρέτα της είναι κοντινά, γεμάτα ευαισθησία και λεπτομέρειες. Πολύ αληθινά.



Η αλήθεια είναι ότι δε διέθετε καμία "προΰπόθεση" από αυτές που οφείλει να έχει ένας σύγχρονος ήρωας. Δεν έζησε στην αφάνεια όπως η Γκουέν Τζόν και δε συμμετείχε στο Bloomsbury όπως η Vaness Bell. Η ζωγραφική της έδειχνε πολύ καθωσπρέπει. Τις φορές, όμως, που αφέθηκε ελεύθερη και ξεπέρασε τα συμβατικά θέματα, η φαντασία και το πινέλο της "απογειώθηκαν".


Η National Portrait Gallery του Λονδίνου, ετοίμασε μια μεγάλη έκθεση για να την τιμήσει. Να την αποκαταστήσει. Να μας δείξει την άλλη όψη πίσω από αυτήν της ζωγράφου που έκανε τα πορτραίτα των γιατρών του Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς. Την όψη μια πολύ ταλαντούχας γυναίκας που ζωγράφιζε τσιγγάνους, μπαλέτα και μαυροφορεμένες εθελόντριες νοσοκομείων. Να αποκαταστήσει μια ζωγράφο που οι προσεγγίσεις της για πολύ καιρό είχαν χαρακτηριστεί από συμβατικές έως επίπεδες.

Η έκθεση στην National Portrait Gallery του Λονδίνου εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου. Οσοι την επισκεφθούν θα δουν περισσότερα από 30 υπέροχα πορτρέτα που έχει φιλοτεχνήσει και θα καταλάβουν γιατί αυτή η γυναίκα υπήρξε σημαντική για το γυναικείο καλλιτεχνικό κίνημα.

Ισως τελικά καταφέρουν με αυτήν την έκθεση να μας θυμήσουν ότι η Λόρα Νάιτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τόλμησε λίγο παραπάνω. Στην μνημειώδη αυτοπροσωπογραφία της το 1913, παρόλο που δεν είχε διδαχτεί ποτέ γυμνό στην σχολή Καλών τεχνών του Νόττιγχαμ, όπου φοίτησε άφησε τον ένα ώμο της γυμνό, κάνοντας με την κίνηση αυτή μια μεγάλη καλλιτεχνική δήλωση. Κυρίως ως γυναίκα.

*****

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ