Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο Ηράκλειο της αρχαίας Αιγύπτου έρχονται στο φως

Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο Ηράκλειο της αρχαίας Αιγύπτου έρχονται στο φως Facebook Twitter
0

Μια σειρά από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχει σταδιακά φέρει στο φως η υποθαλάσσια έρευνα στο βυθισμένο σήμερα λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο, κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σε διεθνές συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο Ηράκλειο της αρχαίας Αιγύπτου έρχονται στο φως Facebook Twitter
Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο Ηράκλειο της αρχαίας Αιγύπτου έρχονται στο φως Facebook Twitter

Όπως γράφει ο Telegraph, η παράκτια πόλη που ονομαζόταν Ηράκλειον από τους Έλληνες και Θώμις από τους Αιγύπτιους, εξαφανίστηκε στη θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις ακτές της Αιγύπτου στην αρχή της τελευταίας δεκαετίας.

Τώρα αποκαλύπτεται ο ρόλος της πόλης στην καρδιά των εμπορικών δρόμων στους κλασικούς χρόνους, καθώς οι ερευνητές σχηματίζουν την άποψη ότι η πόλη ήταν ο κύριος τελωνειακός κόμβος μέσω του οποίο γινόταν όλες οι εμπορικές συναλλαγές από την Ελλάδα και όλη τη Μεσόγειο πριν εισέλθουν στην Αίγυπτο.

Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο Ηράκλειο της αρχαίας Αιγύπτου έρχονται στο φως Facebook Twitter
Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο Ηράκλειο της αρχαίας Αιγύπτου έρχονται στο φως Facebook Twitter

Στο αρχαίο λιμάνι έχουν βρεθεί 64 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα πΧ, πολλά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας μεγάλα «νεκροταφεία» πλοίων για άγνωστες έως τώρα αιτίες. Τα περισσότερα πλοία παραμένουν διατηρημένα σε καλή κατάσταση στη λάσπη του βυθού. Παράλληλα, έχουν ανακαλυφθεί γύρω στις 700 αρχαίες άγκυρες διαφόρων ειδών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σχετική συλλογή από τον αρχαίο κόσμο.

Τεράστια αγάλματα, εκατοντάδες μικρότερα, πλάκες από πέτρα, χαραγμένες στα αρχαία ελληνικά και αρχαία αιγυπτιακά και δεκάδες μικρές σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο που πιστεύεται ότι περιείχαν κάποτε μούμιες ζώων βρέθηκαν από δύτες και ανασύρθηκαν.

Ο Dr Damian Robinson, διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέλος της ομάδας που εργάζεται στην περιοχή, δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη πόλη. Η περιοχή έχει συντηρηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό. Τώρα αρχίζουμε να εξετάζουμε κάποιες περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσπαθώντας να καταλάβουμε τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Αρχίζουμε να δημιουργούμε μια πλούσια εικόνα για πράγματα όπως το εμπόριο και τη φύση της θαλάσσιας οικονομικής πολιτικής εκείνης της περιόδου».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM