Ομπάμα προειδοποιεί Άσαντ για τα χημικά όπλα

Ομπάμα προειδοποιεί Άσαντ για τα χημικά όπλα Facebook Twitter
0

Σκληρή γραμμή είναι αποφασισμένος ν’ ακολουθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα εάν αποδειχθεί ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι θ’ αλλάξουν άρδην τα δεδομένα του παιχνιδιού.

«Προφανώς είναι φρικτό. Όπως εξίσου είναι όταν οι όλμοι πλήττουν πολίτες και σκοτώνονται άνθρωποι αδιακρίτως έτσι είναι και με τα όπλα μαζικής καταστροφής προς τον πληθυσμό. Τότε ξεπερνιούνται τα όρια του σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό θα επιφέρει την αλλαγή των κανόνων» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στη Βρετανία, στενότερη σύμμαχό των ΗΠΑ, που πρωτοστάτησε με το ίδιο πρόσχημα στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, προς το παρόν ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι πιο προσεκτικός.

«Πιστεύω ότι αν στείλουμε χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, όπως κάναμε σε Ιράκ κι Αφγανιστάν είναι το σωστό; Όχι δεν είναι και νομίζω ότι δεν πρέπει να το κάνουμε. Μήπως θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, Γάλλους, Αμερικανούς και τους υπολοίπους στον περσικό κόλπο , να κάνουμε το παν για να βοηθήσουμε το υπεύθυνο τμήμα της αντιπολίτευσης; Ναι θα πρέπει να το πράξουμε» ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Με τις μάχες να συνεχίζονται στα περίχωρα της Δαμασκού, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστηρίζει ότι φαίνεται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, αλλά χρήζουν περαιτέρω έρευνας πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Στην Ουάσιγκτον εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί μετά το πάθημα του Ιράκ, όπου ουδέποτε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, παρά τις αιτιάσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Τονίζουν μάλιστα ότι παρά την αδημονία κάποιων χωρών για επέμβαση της δύσης στη Συρία δεν έχει καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα.

Τimes του Λονδίνου: "Χρήση χημικών όπλων στη Συρία"

 

Παρά το ότι η ομάδα του ΟΗΕ, που θα ελέγξει αν στη Συρία έχει γίνει χρήση χημικών όπλων, βρίσκεται μπλοκαρισμένη στην Κύπρο, βρετανικές πηγές ισχυρίζονται πως έχουν την απάντηση. Και πως είναι καταφατική.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι αποδείξεις βρέθηκαν σε μια μυστική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας εξήχθη χώμα από τη Συρία, ελέγχθηκε και σε αυτό εντοπίστηκαν ίχνη χρήσης χημικών όπλων.

Η εφημερίδα επικαλείται για τα πορίσματα αυτά ανώνυμες πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, που λέει πως προέρχονται από τα εργαστήρια του υπουργείου στο Γουίλτσαϊρ.

Στον αντίποδα της ανησυχητικής αυτής πληροφορίας έρχεται η θετική είδηση της απελευθέρωσης των τεσσάρων Ιταλών δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν απαχθεί στις 4 Απριλίου επί συριακού εδάφους.

Το γεγονός του άμεσου επαναπατρισμού τους επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μάριο Μόντι το Σάββατο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το ποιος τους απήγαγε, ούτε και το γιατί.

Πηγή: Εuronews

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Marketplace για απαχθέντα παιδιά: Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία»

Διεθνή / Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία», σε ένα φρικώδες «marketplace» για απαχθέντα παιδιά

Ο «κατάλογος» επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα παιδιά ανά ηλικία, φύλο και εξωτερικά χαρακτηριστικά - Τα παιδιά έχουν ταμπέλες όπως «υπάκουο», «ήρεμο» και «πειθαρχημένο»
LIFO NEWSROOM
Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ