ΠΟΣΗ, ΑΡΑΓΕ, ΤΟΛΜΗ θέλει για να στήσεις ένα γαστρονομικό τριήμερο μες στο καταχείμωνο μια Κυριακή, μια Δευτέρα και μια Τρίτη, σε ένα μικρό χωριό 40 λεπτά από τα Χανιά, και να καλέσεις τρία μαγειρικά αστέρια να μαγειρέψουν, δημιουργώντας μια εμπειρία υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών για λίγους; Αυτό έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου στο οινοποιείο Ντουράκη, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης του Ιωσήφ Πετρώφ με τίτλο «Les secrets du vin», εμπνευσμένης από τον κύκλο ζωής του αμπελιού και τον ρόλο του κρασιού στην εστιατορική. Και ποιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο σημείο για να παρουσιαστεί κάτι τέτοιο από ένα πανέμορφο οικογενειακό οινοποιείο, που περπατώντας το ταξιδεύεις τόσο στον χρόνο όσο και στην ιστορία και στον βηματισμό ολόκληρης της οικογένειας.
Οι τρεις καλεσμένοι σεφ που συμμετείχαν για το κλείσιμο της έκθεσης αυτής ήταν ο Γρηγόρης Κίκης από την Ελλάδα, ο «Νεοκοσμίτης» Nick Honeyman, ένα φοβερό blend Νότιας Αφρικής και Νέας Ζηλανδίας, και ο John Argaud από τη Γαλλική Χώρα των Βάσκων, όλοι βραβευμένοι σεφ, αλλά κυρίως παθιασμένοι με τη μαγειρική, δημιουργικοί, ευφάνταστοι και ωραίοι άνθρωποι. Ο Αλίκαμπος το τριήμερο 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου έγινε το talk of the island. Ποιος θα φανταζόταν πως ένα οικογενειακό οινοποιείο σχετικά μικρού μεγέθους θα διοργάνωνε στην Κρήτη κάτι που ως τώρα είχε γίνει μόνο σε εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων της Ελούντας;
Το φαγητό του υπερταλαντούχου και απίστευτα επικοινωνιακού John Argaud συνόδευσε αριστοτεχνικά με τις οινικές επιλογές της η νεαρή και πολύ ταλαντούχα σομελιέ Σοφία Τσίκου. Οι δυο τους κατάφεραν να μας δημιουργήσουν μια πραγματικά αξέχαστη ανάμνηση.
Αυτές οι βραδιές που γέμισαν σε χρόνο DT και είχαν λίστα αναμονής 100 τουλάχιστον ατόμων ανά ημέρα, εκτός του ότι έδειξαν πως ο κόσμος διψάει για γαστρονομικές εμπειρίες, απέδειξαν πως η επαρχία στηρίζει την κουλτούρα του φαγητού και του κρασιού. Ο οδηγός Μισελέν πρόσφατα πρόσθεσε τη Θεσσαλονίκη και τη Σαντορίνη στα σημεία υψηλής γαστρονομίας για το 2026, πράγμα που σημαίνει πως τα εστιατόρια της πόλης θα αρχίσουν να αξιολογούνται με αστέρια. Ο Αλίκαμπος δεν περίμενε τον οδηγό· το έκανε μόνος του, με την οικογένεια Ντουράκη να παίρνει το ρίσκο και να τα καταφέρνει με την αυθεντικότητα της κρητικής φιλοξενίας.
Εμείς βρεθήκαμε στην τελευταία ημέρα των «μυστικών δείπνων» και απολαύσαμε το μενού του John Argaud, σεφ του εστιατορίου Auberge Ostapé, που βρίσκεται στη γαλλική χώρα των Βάσκων. Κάθε πιάτο, κάθε μπουκιά ήταν μια ανάμνηση, μια απολαυστική αίσθηση στον ουρανίσκο που δεν ήθελες να τελειώσει. Το φαγητό του υπερταλαντούχου και απίστευτα επικοινωνιακού John Argaud συνόδευσε αριστοτεχνικά με τις οινικές επιλογές της η νεαρή και πολύ ταλαντούχα σομελιέ Σοφία Τσίκου. Οι δυο τους κατάφεραν να μας δημιουργήσουν μια πραγματικά αξέχαστη ανάμνηση.
Το ρωμέικο σε διαφορετικές οινοποιήσεις έδειξε για άλλη μια φορά τις μοναδικές του ιδιότητες – ειδικά το Romeiko, το κρασί ελεγχόμενης οξείδωσης, έδωσε ρέστα με τη γλυκολολοκύθα, τα κάστανα και το αυγοτάραχο, δείχνοντας ότι είναι ένα κρασί που μπορεί να λειτουργήσει άψογα με ιδιαίτερα απαιτητικές γαστρονομικές παρασκευές. Η νέα εμφιάλωση του οινοποιείου με το ασύρτικο Eridanus απέδειξε πως η Κρήτη είναι η περιοχή που σίγουρα μπορεί να φτιάξει ασύρτικα με βάθος και χαρακτήρα.
Το τραπέζι συνεχίστηκε με τον κλασικό κρητικό τρόπο: με την τσικουδιά του κυρίου Αντρέα, με τους καλεσμένους και τους ανθρώπους που δούλεψαν για όλο αυτό το γαστρονομικό εγχείρημα να γίνονται ένα, να γελάνε, να συζητάνε και να σιγοτραγουδάνε. Μισελέν με άρωμα Κρήτης δηλαδή, γιατί η αυθεντικότητα, όταν υπάρχει, εκφράζεται παντού και πάντοτε.