Κάμερον: «Δεν θα μπούμε ποτέ στο ευρώ»

Κάμερον: «Δεν θα μπούμε ποτέ στο ευρώ» Facebook Twitter
1

Το μήνυμα ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στο ευρώ έστειλε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του να θέσει σε δημοψήφισμα το 2015, αν επανεκλεγεί, την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Φόρουμ είπε ότι είναι απίθανο η Βρετανία να γίνει ποτέ μέλος της ευρωζώνης και ζήτησε μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη σχέση με την Ε.Ε.

Ο Κάμερον μίλησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για σημαντικές συνέπειες στη χώρα τους από το γεγονός ότι η Ε.Ε. κινείται προς τη δημοσιονομική σύγκλιση και τον κεντρικό έλεγχο των τραπεζών. Υπεραμύνθηκε παράλληλα του σχεδίου για διενέργεια δημοψηφίσματος στη Βρετανία προκειμένου να αποφασιστεί ή έξοδος ή όχι από την Ε.Ε.

Προειδοποίησε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να μην πιέζουν άλλες χώρες να προσαρμοστούν σε μια βαθύτερη πολιτική ένωση, χαρακτηρίζοντας λάθος μια τέτοια κίνηση και διαμηνύοντας ότι η Βρετανία δεν θέλει να συμμετάσχει σ' αυτή.

«Οι χώρες της Ευρώπης έχουν τις ιστορίες τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν την εθνική κυριαρχία τους, την δυνατότητα να κάνουν οι ίδιες τις επιλογές τους, και το να γίνονται απόπειρες να προσαρμοστούν οι χώρες ώστε να γίνουν μέρη μιας πιο συγκεντρωτικής πολιτικής ένωσης, θα αποτελούσε ένα μεγάλο λάθος για την Ευρώπη, στο οποίο η Βρετανία δε θα λάβει μέρος», είπε ο Κάμερον μιλώντας προς διευθύνοντες συμβούλους και επενδυτές στο Φόρουμ.

«Η Βρετανία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη σε όλα τα πεδία στα οποία η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει - να γίνει πιο ανταγωνιστική, να πολεμήσει την τρομοκρατία, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή -, είμαστε στην πρωτοπορία, εμείς κάνουμε τις προτάσεις. Και αυτό είναι το είδος της πολιτικής δράσης που χρειαζόμαστε. Αλλά μια συγκεντρωτική πολιτική ένωση; Όχι για εμένα, όχι για τη Βρετανία», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον είπε επίσης ότι η Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής από μέρους των επιχειρήσεων και των πιο επιθετικών κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Ο Κάμερον δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, όμως πολιτικοί στη Βρετανία έχουν κατηγορήσει την αλυσίδα Starbucks και την εταιρεία - κολοσσό του Διαδικτύου, Google, ότι χειραγωγούν τα φορολογικά συστήματα και μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες όπου έχουν τη χαμηλότερη φορολογία ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Και οι δύο εταιρίες λένε ότι συμμορφώνονται προς το βρετανικό φορολογικό κώδικα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια