Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Μια δημόσια επιστολή που υπογράφεται από 209 πρώην πρέσβεις, ανώτερους διπλωμάτες και στελέχη της ΕΕ δημοσιεύθηκε σήμερα, ζητώντας άμεση δράση απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και στις παράνομες ενέργειες στη Δυτική Όχθη.

Οι συντάκτες τονίζουν ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναλάβει συλλογικά πρωτοβουλία, τότε τα κράτη-μέλη πρέπει να δράσουν μεμονωμένα ή σε μικρότερες ομάδες, ώστε να στηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο.

Η επιστολή περιγράφει εννέα προτεινόμενα μέτρα, ανάμεσά τους:

  • αναστολή αδειών εξαγωγής όπλων,
  • απαγόρευση εμπορίου με προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται με τους παράνομους εποικισμούς,
  • αποκλεισμός ευρωπαϊκών data centers από την αποθήκευση ή επεξεργασία δεδομένων που σχετίζονται με την ισραηλινή παρουσία στη Γάζα και τα κατεχόμενα εδάφη.

Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται 110 πρώην πρέσβεις, 25 πρώην γενικοί διευθυντές, καθώς και δύο από τους σημαντικότερους διπλωμάτες της ΕΕ: ο Alain Le Roy, πρώην γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και ο Carlo Trojan, πρώην γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Sven Kühn von Burgsdorff, πρώην εκπρόσωπος της ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε παράλυτοι αν οι 27 δεν παίρνουν μέτρα. Αυτό προδίδει τις αξίες μας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χάνουν αξιοπιστία, όχι μόνο στον παγκόσμιο Νότο αλλά και στους ίδιους τους πολίτες μας.»

Η επιστολή αυτή είναι η τρίτη δημόσια έκκληση για δράση και η πρώτη που καλεί τα κράτη-μέλη να κινηθούν αυτόνομα, εφόσον η ΕΕ παραμένει αδρανής.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM