Με φόντο την καθημερινή άφιξη έως και 5.000 ημερήσιων επισκεπτών το καλοκαίρι, ο Δήμος Σύμης ζητά τη θεσμοθέτηση ειδικού τέλους τριών ευρώ ανά άτομο, στοχεύοντας στη βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού και την ενίσχυση των υποδομών του νησιού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σύμης ενέκρινε στις 15 Ιουλίου την πρόταση για επιβολή ειδικού τέλους σε όσους επισκέπτονται το νησί χωρίς να διανυκτερεύουν, κυρίως μέσω των ημερήσιων εκδρομών από τη Ρόδο. Η σχετική εισήγηση διαβιβάστηκε ήδη στα συναρμόδια υπουργεία με αίτημα για θεσμική και νομική κατοχύρωση του μέτρου.
Όπως επισημαίνει ο Δήμος, το φαινόμενο της υπερτουριστικοποίησης ασκεί αυξημένες πιέσεις στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και αποκομιδής απορριμμάτων, ενώ προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και φθορά στον δημόσιο και πολιτιστικό χώρο. Παράλληλα, οι ημερήσιοι επισκέπτες δεν αποφέρουν έσοδα μέσω διανυκτέρευσης ή φόρων διαμονής.
- Το προτεινόμενο «Τέλος Επισκέπτη» (Visitor Fee) θα εισπράττεται κατά την έκδοση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ή μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων που διοργανώνουν τις ημερήσιες εκδρομές. Τα έσοδα, σύμφωνα με το σχέδιο, θα ενσωματώνονται απευθείας στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύμης και θα διατίθενται αποκλειστικά για:
- Ενίσχυση της καθαριότητας, της ανακύκλωσης και των βασικών υποδομών
- Προστασία πολιτιστικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος
- Διαχείριση της επισκεψιμότητας και ρύθμιση της τουριστικής πίεσης
Ο Δήμος υποστηρίζει ότι το μέτρο θα ενισχύσει την τοπική αυτονομία, θα διασφαλίσει τη δίκαιη ανακατανομή του κόστους του τουρισμού – «όποιος επιβαρύνει, συνεισφέρει» – και θα αποτελέσει πρότυπο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε άλλα μικρά νησιά.
Η εφαρμογή του τέλους μπορεί, σύμφωνα με τον Δήμο, να προχωρήσει είτε μέσω Υπουργικής Απόφασης για ειδικές περιπτώσεις νησιών, είτε με ειδική νομοθετική ρύθμιση υπέρ των ΟΤΑ, είτε με τοπική κανονιστική απόφαση σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας – δεδομένου ότι αφορά είσοδο μέσω λιμένα.
Το μοντέλο εμπνέεται από διεθνή παραδείγματα όπως η Βενετία, η Μαγιόρκα και άλλοι προορισμοί της Μεσογείου, όπου εφαρμόζονται ήδη τέλη βιώσιμου τουρισμού για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων και την αποτροπή της υπερσυγκέντρωσης επισκεπτών.