Ένα πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργήθηκε από το ανθρωπόμορφο ρομπότ-καλλιτέχνη Ai-Da παρουσιάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της συνόδου «AI for Good» στη Γενεύη.
Το έργο, με τίτλο Algorithm King, είναι μια ελαιογραφία που φιλοτεχνήθηκε με τη χρήση κάμερας, αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικού βραχίονα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη δημιουργία της Ai-Da, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο ρομπότ με υπερρεαλιστική εμφάνιση και καλλιτεχνικές δυνατότητες. Το νέο έργο εκτέθηκε δίπλα στο πορτρέτο της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, Algorithm Queen, που είχε δημιουργηθεί με αφορμή το Πλατινένιο Ιωβηλαίο.
«Η παρουσίαση του πορτρέτου του βασιλιά Καρόλου Γ΄ δεν αποτελεί μόνο καλλιτεχνική πράξη, αλλά και σχόλιο για τη διαρκώς μεταβαλλόμενη θέση της τεχνητής νοημοσύνης στον πολιτισμό», ανέφερε η Ai-Da κατά την ομιλία της στη σύνοδο.
Το ρομπότ κατασκευάστηκε το 2019 με πρωτοβουλία του γκαλερίστα και ερευνητή Aidan Meller, και διαθέτει τη δυνατότητα να ζωγραφίζει, να δημιουργεί γλυπτά και να συμμετέχει σε συζητήσεις μέσω εξελιγμένων γλωσσικών μοντέλων.
Σύμφωνα με τον Meller, ο Κάρολος επελέγη ως θέμα του πορτρέτου λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησής του με τις τέχνες και τη βιωσιμότητα. «Αντιπροσωπεύει ένα στυλ ηγεσίας που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, ακριβώς όπως και το έργο της Ai-Da», δήλωσε.
Η Ai-Da έχει απασχολήσει επανειλημμένα τη διεθνή σκηνή: έργο της πουλήθηκε πρόσφατα στον οίκο Sotheby’s έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημιουργό της, η αξία της δεν περιορίζεται στο εμπορικό σκέλος.

«Το έργο της Ai-Da μάς καλεί να επαναξιολογήσουμε τι σημαίνει δημιουργικότητα και ποιος μπορεί να τη διεκδικεί», σημείωσε ο Meller. «Παράλληλα, θέτει επί τάπητος ερωτήματα για τη θέση της τεχνητής νοημοσύνης στον καλλιτεχνικό χώρο και τα όρια της συνεργασίας ανθρώπου και μηχανής».
Με πληροφορίες από Euronews