Τυνησία: Παράταση φυλάκισης σε κρατούμενο επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της χώρας στην τηλεόραση

Τυνησία: Παράταση φυλάκισης σε κρατούμενο επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της χώρας στην τηλεόραση	Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Ένας κρατούμενος στην Τυνησία καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση έξι μηνών, επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγεντ στην τηλεόραση, κατήγγειλαν ο δικηγόρος του και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ενώ βρισκόταν στο κελί του, την ώρα που ξεκινούσαν οι ειδήσεις στην τηλεόραση, ο κρατούμενος «εξέφρασε την άρνησή του να δει τις δραστηριότητες του προέδρου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του παραρτήματος της Τυνησιακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) στην πόλη Γκάφσα, στο κέντρο της χώρας.

Ένας συγκρατούμενός του τον κατήγγειλε, με αποτέλεσμα να του ασκηθεί δίωξη και να καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών.

Ο συνήγορός του, ο Άντελ Σγάιερ, είπε ότι ο πελάτης του, που ήταν θυμωμένος με τον αρχηγό του κράτους, μίλησε υβριστικά και ζήτησε να αλλάξουν κανάλι όταν εμφανίστηκε στην οθόνη ο Σάγεντ. Ο κρατούμενος τα είχε βάλει με τον πρόεδρο επειδή είχε απελαθεί από την Ιταλία, όπου ζούσε χωρίς να έχει χαρτιά. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, πίστευε ότι ο Σάγεντ «του κατέστρεψε τη ζωή» με τις συμφωνίες που έκανε με την Ιταλία για τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών.

Ο κρατούμενος κατηγορήθηκε με βάση το άρθρο 67 του ποινικού κώδικα, δηλαδή για προσβολή του αρχηγού του κράτους, όμως το δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε τροποποίησε την κατηγορία σε «προσβολή των χρηστών ηθών», ώστε να μην δώσει «πολιτική διάσταση» στην υπόθεση, διαβεβαίωσε ο δικηγόρος.

Ο άνδρας είχε φυλακιστεί για μια άλλη υπόθεση, η οποία όμως απορρίφθηκε. Οι συγγενείς του έμαθαν ότι καταδικάστηκε για κάτι άλλο, όταν δεν τον αποφυλάκισαν.

Αφού ο πρόεδρος Καΐς Σάγεντ ανέλαβε όλες τις εξουσίες, τον Ιούλιο του 2021, τυνησιακές και ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη χώρα που υπήρξε το λίκνο της «Αραβικής Άνοιξης». Η LTDH στην ανακοίνωσή της μιλά για «πολιτική φίμωσης που επεκτείνεται ακόμη και στους κρατούμενους μέσα στα κελιά τους».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM