ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΡΤΙ. Μια μικρή, σχεδόν μυστική σύναξη στο βουνό, από ανθρώπους που αγαπούσαν τη φύση, τη μουσική και τη μεταξύ τους παρέα. «Δεν ήταν φεστιβάλ, δεν υπήρχε σκηνή, ούτε πρόγραμμα. Ήταν μια παρέα με μια μεγάλη ιδέα, να μαζευόμαστε στο βουνό κάθε χρόνο και να στήνουμε κάτι αυθόρμητο, δικό μας».
Σήμερα, τέσσερις άνθρωποι από την Ελάτεια κάθονται γύρω μου σ’ ένα τραπέζι στον Μπλε Παπαγάλο, στο Μεταξουργείο, και ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας. Ο πρόεδρος του χωριού, Χρήστος Τσαπραΐλης, μαζί με τρεις ανθρώπους που μεγάλωσαν μαζί –την Αναστασία Βελαέτη, τον Κωνσταντίνο Χάμπλα και τον Γιάννη Βελαέτη–και σήμερα αποτελούν τους στυλοβάτες του φεστιβάλ αρχίζουν να ξεδιπλώνουν αναμνήσεις μιας δεκαετίας, ιστορίες μικρές και μεγάλες, που γέννησαν αυτό που σήμερα θεωρείται μία από τις πιο ζωντανές πολιτιστικές πρωτοβουλίες της ελληνικής επαρχίας. Φυσικά, κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι συντελούν με πάθος και μεράκι στην επιτυχία του φεστιβάλ, δίνοντάς του τον συλλογικό του παλμό.
Το 2015, λοιπόν, μια νέα γενιά παιδιών από το χωριό αποφάσισε να πιάσει αυτό το νήμα της «μυστικής σύναξης» ξανά. Ο Σύλλογος Νεολαίας Ελάτειας άρχισε να δραστηριοποιείται πιο οργανωμένα. «Πηγαίναμε σε συναυλίες όλοι μαζί, και κάποια στιγμή το είπαμε: "Πώς γίνεται μια συναυλία; Γιατί να μη το κάνουμε κι εμείς εδώ;"». Έτσι ξεκίνησε το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας – όχι ως επιχειρηματική κίνηση αλλά ως ανάγκη: να ξαναζωντανέψει η χαρά του κοινού χορού δίπλα στο ποτάμι, κάτω από τα πλατάνια.
Η εμπειρία που έζησαν οι επισκέπτες περιλάμβανε πολύ περισσότερα από συναυλίες: την ημέρα οργανώνονταν πεζοπορίες στο δάσος, ομαδικές ασκήσεις ευεξίας και ξεναγήσεις σε κοντινά αρχαιολογικά αξιοθέατα.
«Το πρώτο φεστιβάλ είχε κάτι μαγικό, γιατί έγινε κυριολεκτικά από το μηδέν», λένε. «Θυμάμαι την αίσθηση ότι κάνουμε κάτι “τρελό”, αλλά με τόσο ενθουσιασμό και αγάπη που τίποτα δεν μας σταματούσε». Δεν υπήρχαν σπόνσορες, ούτε πείρα, ούτε εξοπλισμός. Μόνο η ιδέα, λίγα μέσα και πολύ πείσμα. «Το χαμόγελο του κόσμου, ο χορός μέχρι το πρωί δίπλα στο ποτάμι και το αίσθημα ότι φτιάξαμε κάτι αληθινό μάς έμειναν αξέχαστα».

Το Αλωνάκι–Πλατάνια Ελάτειας έγινε ο φυσικός του τόπος: ένα ξέφωτο μέσα στο πράσινο, ιδανικό για τις σκηνές, το κάμπινγκ, τις φωτιές και τους ήχους. Η σκηνή δεν ήταν ποτέ μόνο σκηνή. Ήταν πάντα ένας τόπος ένωσης.
Το 2020, παρά τη φόρα της επιτυχίας του 2019, το φεστιβάλ δεν στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθεί. Η πανδημία του COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα ματαίωσαν όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις εκείνο το καλοκαίρι. Ο Σύλλογος Νεολαίας Ελάτειας αποφάσισε την αναστολή του φεστιβάλ για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Αν και έγιναν σκέψεις για κάποια μικρή τοπική εκδήλωση, τελικά τηρήθηκαν οι οδηγίες και δεν διεξήχθη κανένα μουσικό event στο Αλωνάκι. Ήταν η πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία που το καλοκαίρι στην Ελάτεια κύλησε χωρίς το καθιερωμένο μουσικό αντάμωμα. Η απογοήτευση διοργανωτών και κοινού ήταν αισθητή, πλην όμως όλοι αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα της παύσης. Το 2020 πέρασε με την ελπίδα ότι η παύση θα είναι πρόσκαιρη.
Το καλοκαίρι του 2022 σηματοδότησε τη θριαμβευτική επιστροφή του φεστιβάλ. Το 9ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας διοργανώθηκε ως διήμερο για πρώτη φορά, πραγματοποιώντας τις υποσχέσεις για αναβάθμιση. Έγινε την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, προσελκύοντας κοινό από όλη την κεντρική Ελλάδα. Μάλιστα, οι διοργανωτές διοχέτευσαν τα καθαρά έσοδα πίσω στην τοπική κοινωνία –αγοράζοντας εξοπλισμό για σχολεία και ενισχύοντας οικογένειες της περιοχής–, αναδεικνύοντας έτσι το κοινωνικό πρόσωπο του φεστιβάλ.
Η κοινότητα και το περιβάλλον

Όσο μεγάλωνε το φεστιβάλ, οι διοργανωτές φρόντιζαν να μην ξεχάσουν γιατί ξεκίνησαν. «Θέλαμε κάτι δικό μας, χειροποίητο, που να έχει ζεστασιά και να εκφράζει τις αξίες της παρέας, της ελευθερίας, της αγάπης για τον τόπο μας». Τα έσοδα δεν έμεναν στην τσέπη – μέρος τους πήγαινε σε φιλανθρωπίες, σε σχολεία του χωριού, στον σύλλογο «Λάμψη», σε οικογένειες που είχαν ανάγκη. Η σχέση με την κοινότητα ήταν πάντα αμφίδρομη.
Υπήρχαν και οι δυσκολίες. «Όπως σε κάθε χωριό, κάποιοι άνθρωποι δεν το αγαπάνε». Οι πρώτες χρονιές έφεραν και αντιστάσεις. Κάθε φορά υπήρχαν και παράπονα. Κάθε φορά υπήρχαν και λύσεις. «Το πάρκινγκ, το περπάτημα, το φως. Τα πιάνουμε κάθε χρόνο και τα λύνουμε». Μέχρι που, πέρσι, ήταν η πρώτη χρονιά που δεν είχαν κανένα παράπονο.
Το 11ο Φεστιβάλ φιλοξένησε ρεκόρ κατασκηνωτών – περίπου 2.500 άτομα έστησαν τις σκηνές τους στο Αλωνάκι, μετατρέποντας το δάσος σε ένα πολύβουο κάμπινγκ-χωριό. Η συνολική προσέλευση θεατών καθ’ όλο το τετραήμερο εκτιμάται σε αρκετές χιλιάδες κόσμου, εδραιώνοντας τη φήμη του φεστιβάλ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η εμπειρία που έζησαν οι επισκέπτες περιλάμβανε πολύ περισσότερα από συναυλίες: την ημέρα οργανώνονταν πεζοπορίες στο δάσος, ομαδικές ασκήσεις ευεξίας και ξεναγήσεις σε κοντινά αρχαιολογικά αξιοθέατα (η αρχαία Ελάτεια βρίσκεται σε μικρή απόσταση).
Παράλληλα, οι εκδρομείς μπορούσαν να εξερευνήσουν τα γύρω χωριά του Παρνασσού ή ακόμη και να κάνουν μια βουτιά στη θάλασσα της Φθιώτιδας, αφού σημεία όπως η παραλία Αρκίτσας απέχουν μόλις μισή ώρα.
Ο Σωκράτης, η Ματούλα και ο Bloody Hawk

Οι καλλιτέχνες δεν έρχονται απλώς για να παίξουν. Πολλές φορές έρχονται γιατί πείθονται – ή επειδή κάποιος τους έπεισε. «Είχαμε πει 10 ψέματα στον Θανάση Παπακωνσταντίνου για να έρθει στο φεστιβάλ Ελάτειας», παραδέχονται με χιούμορ. Τελικά ήρθε και δεν το μετάνιωσε. «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει την Ελάτεια από ένα φεστιβάλ – αυτό θέλαμε», λένε σήμερα με περηφάνια.
Φέτος, στο line-up φιγουράρουν μεγάλα ονόματα: Σωκράτης Μάλαμας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ματούλα Ζαμάνη, Μαρίνα Σάττι, Πυξ Λαξ, Bloody Hawk. Μαζί τους και πιο underground παρουσίες, από Ethismos και Κοινούς Θνητούς μέχρι Χατζηφραγκέτα και Ρουμπαγιάτ. «Η επιλογή δεν γίνεται μόνο με βάση τη δημοφιλία. Θέλουμε μουσική που να μιλά στην ψυχή – όχι μόνο στο αυτί».

Το Φεστιβάλ Ελάτειας έχει πια καθιερωθεί ως μια από τις πιο αναμενόμενες καλοκαιρινές γιορτές – όχι μόνο για τους λάτρεις της μουσικής αλλά και για όσους αναζητούν μια άλλη εμπειρία. Ένα τετραήμερο που χωράει τη ζεστασιά μιας παρέας, την ενσυναίσθηση μιας κοινότητας, την απλότητα του να κοιμάσαι δίπλα σε ένα ρυάκι.
«Όταν τελειώνει ένα φεστιβάλ, ξεκινάει το επόμενο», λένε. Δεν το λένε μεταφορικά – το εννοούν. Η προετοιμασία, η επιμονή, η εμμονή στην ποιότητα, όλα ξεκινούν ξανά από την αρχή. Με τον ίδιο ενθουσιασμό. Με την ίδια αίσθηση ότι κάτι όμορφο μπορεί να συμβεί ξανά.
Γιατί, όπως γράφτηκε κάποτε, το Φεστιβάλ Ελάτειας δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ. Είναι ένα μέρος που σε κάνει να ανήκεις.
12ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας: Η κορύφωση του θεσμού

Το 2025 βρίσκει το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας πιο ώριμο και δημοφιλές από ποτέ. Το 12ο φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τις 31 Ιουλίου-3 Αυγούστου 2025 (Πέμπτη έως Κυριακή), διατηρώντας το τετραήμερο format και επενδύοντας εκ νέου σε ένα εντυπωσιακό line-up που συνδυάζει μεγάλα ονόματα και νέες μουσικές τάσεις.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί:
Πέμπτη 31/7/2025: η βραδιά ανοίγει με τους THE Κάντιλαξ (συγκρότημα με funk/rock ήχο), συνεχίζει με την εκρηκτική ποπ/παραδοσιακή καλλιτέχνιδα Μαρίνα Σάττι, τους τοπικούς rockers Εθισμός (Ethismos) και κορυφώνεται με τον ανερχόμενο ράπερ Bloody Hawk. Ένα πολυσυλλεκτικό line-up που ενώνει παραδοσιακές μελωδίες, εναλλακτική ποπ και χιπ-χοπ.
Παρασκευή 1/8/2025: στη σκηνή ανεβαίνει ο σατιρικός τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος, το γυναικείο folk-rock ντουέτο Σκιαδαρέσες, ακολουθούν οι θρυλικοί Πυξ Λαξ σε μια εμφάνιση που υπόσχεται νοσταλγία και ροκ ένταση, και η αγαπημένη του φεστιβάλ Ματούλα Ζαμάνη με την ιδιαίτερη φωνή της.

Σάββατο 2/8/2025: ξεκινά με τη νεαρή ερμηνεύτρια Ιωάννα Καβρουλάκη, συνεχίζει με το δημοφιλές συγκρότημα Χατζηφραγκέτα (γνωστό για τον χαρούμενο, ευρηματικό του ήχο), και στη συνέχεια ο κορυφαίος έντεχνος τραγουδοποιός Σωκράτης Μάλαμας μαζί με την Ιουλία Καραπατάκη ενώνουν τις φωνές τους on stage. Η βραδιά του Σαββάτου κλείνει με το τοπικό παραδοσιακό σχήμα Γκιντίκι, κρατώντας ζωντανό το γλέντι μέχρι αργά.
Κυριακή 3/8/2025: την τελευταία μέρα εμφανίζεται το ντουέτο Ανδριάνα Δημητρίου - Χρήστος Μπότσης (με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια), ακολουθούν οι hip-hop ήχοι από τους Κοινοί Θνητοί, έπειτα μια σύμπραξη επί σκηνής του δεξιοτέχνη της κιθάρας Δημήτρη Μυστακίδη, ενώ το φεστιβάλ ολοκληρώνεται μεγαλειωδώς με τον καταξιωμένο τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη και τα αγαπημένα του τραγούδια.
Την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει για πρώτη φορά παραδοσιακό γλέντι για τους κατασκηνωτές και τους κατοίκους, με ζωντανή μουσική από τους Otra Rota και τους Ρουμπαγιάτ (κρητικά και ρεμπέτικα).