Σερβία: Νέα διαδήλωση και «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση από τους φοιτητές για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ

Σερβία: Νέα διαδήλωση και «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση από τους φοιτητές για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Οι φοιτητές της Σερβίας ετοιμάζουν νέα μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο (28/6) με κύριο αίτημα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα καλούν και τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά, υποστηρίζοντας το αίτημά τους για αλλαγή.

Από τον Νοέμβριο του 2024, φοιτητές από όλα τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στο κράτος, ύστερα από την τραγωδία στο Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου 2024, όπου η κατάρρευση μέρους της τσιμεντένιας οροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό προκάλεσε το θάνατο 16 ανθρώπων.

Από τον Μάρτιο του 2025, οι φοιτητές προσθέτουν πολιτικά αιτήματα, απαιτώντας άμεσα πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, έχουν ανακοινώσει ότι αν αυτές γίνουν, θα συμμετάσχουν με ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από προσωπικότητες χωρίς πολιτικό παρελθόν.

Η αυριανή συγκέντρωση στο Βελιγράδι αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου, παρόμοιο με το μαζικό συλλαλητήριο της 15ης Μαρτίου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν.

Σερβία: Νέα διαδήλωση και «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση από τους φοιτητές για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ Facebook Twitter
Εικόνα από τη διαδήλωση της 15ης Μαρτίου/Φωτογραφία: EPA

Σερβία: Νέα διαδήλωση και «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση από τους φοιτητές για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ Facebook Twitter
Εικόνα από τη διαδήλωση της 15ης Μαρτίου/Φωτογραφία: EPA

Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για τη διαμαρτυρία έχει ιδιαίτερη σημασία στη Σερβία.

Η Βίντοβνταν είναι μια εθνική και θρησκευτική γιορτή που τιμάται στις 28 Ιουνίου. Βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τη μυθολογία των Σέρβων, έχει συχνά ταυτιστεί με σημαντικά γεγονότα και κρίσιμες καμπές στην ιστορία της χώρας, όπως η Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389 και αρκετές καθοριστικές πολιτικές στιγμές του 20ού αιώνα.

 

 

 

Σερβία: Πίεση στα πανεπιστήμια

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει αυξήσει την πίεση προς τα πανεπιστήμια. Για τέσσερις μήνες τώρα, οι πανεπιστημιακοί επιβιώνουν με το ένα όγδοο των μισθών τους, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει τις αποδοχές για την περίοδο κατά την οποία τα μαθήματα διεκόπησαν λόγω των φοιτητικών αποκλεισμών.

Το κράτος επιμένει ότι οι απλήρωτοι μισθοί θα καταβληθούν μόνο αφού αναπληρωθούν τα χαμένα μαθήματα. Τα πανεπιστήμια προσπαθούν τώρα να το πετύχουν, παρά τους συνεχιζόμενους αποκλεισμούς.

Κάποια ιδρύματα έχουν στραφεί σε διαδικτυακά μαθήματα, ενώ άλλα μοιράζουν υλικό μελέτης ελπίζοντας ότι οι φοιτητές θα τα καταφέρουν μόνοι τους.

Σε τμήματα όπου οι πρακτικές δεξιότητες αποτελούν βασικό μέρος του προγράμματος, οι καθηγητές προειδοποιούν ότι αυτές οι λύσεις δεν είναι ούτε εκπαιδευτικά ούτε νομικά αποδεκτές.

«Αυτό είναι σαφές στους καθηγητές που προσποιούνται ότι διδάσκουν, στους φοιτητές που δεν συμμετέχουν σε τέτοια διδασκαλία και κυρίως στο κράτος που μας ανάγκασε σε αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας», δηλώνει η Τζέλενα Κλεούτ, καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ.

«Η μόνη δίκαιη απάντηση είναι να απορρίψουμε αυτή τη μορφή διδασκαλίας και κάποιοι συνάδελφοι το έχουν ήδη κάνει — ανεξαρτήτως των συνεπειών», πρόσθεσε στην DW.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της χώρας, προσπαθούν να αποτρέψουν τη μαζικότητα της αυριανής κινητοποίησης. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και άλλα κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν ότι οι φοιτητές σκοπεύουν να προκαλέσουν επεισόδια και να δημιουργήσουν χάος, με στόχο την ανατροπή της νόμιμης εξουσίας.

Πρόσφατα, η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένα μέλος κοινοβουλευτικού κόμματος και πέντε βετεράνους πολέμου, με την κατηγορία της προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας για την ανατροπή του συντάγματος. Στο αυτοκίνητο του πολιτικού βρέθηκε όπλο χωρίς σειριακό αριθμό, ωστόσο ο συνήγορός του υποστηρίζει πως το όπλο τοποθετήθηκε από την αστυνομία. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει «μεθόδους Πινοσέτ» και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά, δίνοντας «ηχηρή απάντηση στο καθεστώς τρόμου».

Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί η άφιξη διαδηλωτών από την επαρχία, με τη διακοπή δρομολογίων τρένων και υπεραστικών λεωφορείων. Ο Σιδηρόδρομος Σερβίας επικαλέστηκε ανώνυμο τηλεφώνημα για βόμβα, ενώ οι ιδιοκτήτες λεωφορείων δηλώνουν ότι δέχτηκαν απειλές. Στο Βελιγράδι, τα λεωφορεία και τα τραμ αναμένεται να μη λειτουργήσουν αύριο, όπως συνηθίζεται σε φοιτητικές συγκεντρώσεις.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ