Κομισιόν για μεταναστευτικό: Αύξηση 173% στις αφίξεις στην Ελλάδα από την ανατολική Λιβύη

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΛΙΒΥΗ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pexels
0

Επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ απέστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια περίοδο αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη.

Στην επιστολή αυτή, η φον ντερ Λάιεν εκφράζει τις ανησυχίες της και υπογραμμίζοντας τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ένωση ενώ η παρέμβασή της έρχεται εν μέσω έντονων ανησυχιών για ενδεχόμενη «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από πλευράς Λιβύης».

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «οι αφίξεις στην Ελλάδα από την ανατολική Λιβύη έχουν αυξηθεί κατά 173%, ενώ οι αναχωρήσεις από τη χώρα αντιστοιχούν πλέον στο 93% των παράνομων διελεύσεων μέσω της Κεντρικής Μεσογείου», στοιχεία που επανέλαβε σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λαμέρτ.

«Παρά τη συνολική μείωση των παράτυπων διελεύσεων στην ΕΕ κατά 21% το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι αυξημένες ροές από τη Λιβύη εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», αναφέρει η επιστολή. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος ζήτησε από τον επίτροπο Μετανάστευσης, Γιόχαν Μπρουνέρ, να επισκεφθεί σύντομα τη Λιβύη για συνομιλίες με τις Αρχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Τύπου για ζητήματα μετανάστευσης, Μάρκους Λαμέρτ, αναφέρθηκε εκτενώς στην επιστολή της φον ντερ Λάιεν, με ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη, ενώ ρωτήθηκε και για την παρουσία ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή και την επικοινωνία που είχε η πρόεδρος της Επιτροπής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Λαμέρτ δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με τις παράτυπες αφίξεις από τη Λιβύη. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, κ. Μπρούνερ, καθώς και η επίτροπος για ζητήματα Μεσογείου, κυρία Σούιτσα, συζήτησαν χθες το θέμα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Όπως επισημάνατε, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στην επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών μελών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας. Στην επιστολή της σημειώνει ότι το 93% των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα προέρχεται από τη Λιβύη. Παρατηρείται αύξηση 7% στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου και 173% αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα από την Ανατολική Λιβύη. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία και να διατηρήσουμε την οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη προς τις λιβυκές Αρχές, ιδίως όσον αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε επίσης, λόγο για «ενδεχόμενη εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από τη Λιβύη» και υπογράμμισε: «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και τις ενδείξεις για ενδεχόμενη εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από τη Λιβύη για πολιτικούς σκοπούς, είναι σημαντικό να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους σχετικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον επίτροπο Μπρουνέρ να επισκεφθεί σύντομα τη Λιβύη και να έχει επαφές τόσο με τις Αρχές στα δυτικά όσο και στα ανατολικά της χώρας».

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM