HAFU: Ο Σωτήρης Κοντιζάς ξανασερβίρει τα πιάτα που μας έλειψαν

Hafu: Η επιστροφή του Σωτήρη Κοντιζά και του τηγανητού του κοτόπουλου Facebook Twitter
Το HAFU εμφανίστηκε στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, λίγα μόλις βήματα μακριά από το Tanpopo. Φωτ.: Ζήσης Νταλακούρας
0

«Το θέλω κολασμένα αυτό το μπέργκερ μπακαλιάρου» ήταν το μήνυμα που έλαβα αυτήν τη Δευτέρα, στις εννιά και λίγα λεπτά το πρωί. Το συγκεκριμένο πιάτο δεν είναι καθόλου άγνωστο στην αθηναϊκή foodie σκηνή, ίσα-ίσα έχει υπάρξει ένα από τα αγαπημένα της, μία από τις σταθερές της αξίες, τόσο που υπήρχαν άνθρωποι που το παράγγελναν με το που κάθονταν στο τραπέζι μέχρι να αποφασίσουν τι άλλο θέλουν να μοιραστούν από τις προτάσεις του σεφ. Ήταν το πρώτο που ζήτησα κι εγώ στο soft opening ενός εστιατορίου που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει ένα δημοφιλές μενού.

Βρίσκω περιττές τις συστάσεις για τον Σωτήρη Κοντιζά και είμαι βέβαιη πως συμφωνείτε, αφού πρόκειται για μια ντόπια περίπτωση star chef. Στη συνέντευξη που είχε δώσει στον M. Hulot τον Οκτώβρη του 2024 –και ενώ μόλις είχε γυρίσει σελίδα, αποχωρώντας από τρία μαγαζιά της Αθήνας όπου το φαγητό ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του– απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το αν έχει σχέδια να ανοίξει κάτι νέο, εκτός από το ραμέναδικό του, το Tanpopo.

«Δεν θέλω να ανοίξω ένα μαγαζί απλώς για να ανοίξω ένα μαγαζί· να μου γεμίσει τι; Δεν νιώθω κανένα κενό, νιώθω πλήρης, και μαγειρικά. Το μόνο που εύχομαι είναι υγεία αυτήν τη στιγμή για τα παιδιά της ομάδας και τα παιδιά του κόσμου. Αν όμως έρθουν οι φίλοι μου, η παλιά μου ομάδα, και μου πουν “σεφ, τι κάνουμε τώρα;”, θα μου δημιουργηθεί και η όρεξη να κάνω κάτι, γιατί θα έχει να κάνει με την ομάδα πλέον».

Το HAFU δεν θέλει να πουλήσει concept, όλα περιστρέφονται γύρω από το φαγητό, το πλαισιώνουν και το αναδεικνύουν πρωταγωνιστή.

Λίγους μήνες μετά, σε ένα pop-up event στο οποίο σέρβιρε τα μεγάλα του σουξέ που πια δεν είχαν μόνιμη στέγη, η κουζίνα μύριζε όπως παλιά, «και τότε ήταν που είπα “ρε συ, μας έχει λείψει αυτό το μενού. Kατά καιρούς μιλάω με κόσμο και μου λένε “τι θα γίνει, πότε θα ξαναφάμε τα φασολάκια με χιόνι από συκωτάκια;”, και κάπως ήρθαν και κούμπωσαν όλα αυτά για να αποκτήσει αυτό το μενού ένα καινούργιο σπίτι».

Hafu: Η επιστροφή του Σωτήρη Κοντιζά και του τηγανητού του κοτόπουλου Facebook Twitter
Το ΗAFU είναι ιαπωνικός όρος που αναφέρεται σε άτομο που είναι κατά το ήμισυ Ιάπωνας, δηλαδή όπως είναι ο δημιουργός του, όπως είναι και το μενού του. Και την εταιρική του ταυτότητα ανέλαβε να τη δημιουργήσει ο Γιάννης Πέτρου. δημιουργήσει Φωτ.: Ζήσης Νταλακούρας
Hafu: Η επιστροφή του Σωτήρη Κοντιζά και του τηγανητού του κοτόπουλου Facebook Twitter
Το πατατόψωμο, ένα side πιάτο που αγαπήθηκε όσο λίγα. Φωτ.: Ζήσης Νταλακούρας

Πριν από περίπου εννιά χρόνια, στις αρχές του 2016, προτού το όνομά του γίνει γνωστό τοις πάσι με τη συμμετοχή του ως κριτή στο «MasterChef», όταν ήταν ακόμα ένας νέος φέρελπις σεφ σε ένα μικρό εστιατόριο του Συντάγματος που έμελλε να γνωρίσει μεγάλες πιένες, ο Σωτήρης Κοντιζάς το είχε βάλει σκοπό να παρουσιάσει ένα φαγητό που δεν ήταν κάτι το σύνηθες τότε για την Αθήνα, με εγχώρια πρώτη ύλη και Japanese στοιχεία, και να γίνει instant classic. Το πέτυχε, αυτό ακριβώς συνέβη. Ο κόσμος επέστρεφε ξανά και ξανά για το φαγητό του που παρέμενε ίδιο και απαράλλαχτο, σε περιόδους μάλιστα που η νέα εστιατορική συνταγή που φοριόταν στην πόλη ήταν οι κατάλογοι που άλλαζαν (και αλλάζουν) συνέχεια. Μιλάμε και για ένα επιδραστικό μενού, του πιστώνεται δηλαδή αυτή η τάση με τα καμένα λαχανικά που επικράτησε εντός και εκτός Αθηνών, απ’ όταν εκείνος σέρβιρε καμένα λάχανα και κουνουπίδια τα οποία θα μπορούμε να ξαναφάμε πλέον με τον δικό του μοναδικό τρόπο, στην εποχή τους φυσικά.

Hafu: Η επιστροφή του Σωτήρη Κοντιζά και του τηγανητού του κοτόπουλου Facebook Twitter
Οι Χωρογράφοι –η αρχιτεκτονική ομάδα με βάση τη Σύρο που ανέλαβε τον σχεδιασμό του εστιατορίου– πόνταραν στις καθαρές γραμμές, δίνοντας μια όμορφη και λιτή σάλα που ηρεμεί το μάτι. Φωτ.: Ζήσης Νταλακούρας
Hafu: Η επιστροφή του Σωτήρη Κοντιζά και του τηγανητού του κοτόπουλου Facebook Twitter
Aν μια μέρα αποφασίσετε τελευταία στιγμή να βγείτε για φαγητό στο κέντρο, μπορείτε να περάσετε από το HAFU και να αναζητήσετε τη θέση σας, αφού δέχεται και walk-ins εκτός από κρατήσεις. Φωτ.: Ζήσης Νταλακούρας

«Όλα εκείνα τα πιάτα που έχουν αγαπηθεί είναι η αφετηρία και η βάση μας για να εξελίξουμε αυτό που είχαμε αφήσει στη μέση και εγώ και ο Χάρης (σ.σ. Μαρίστα, το δεξί του χέρι στην κουζίνα), αλλά δεν θα δεσμευτούμε ότι κάθε μήνα θα βγάζουμε και κάτι καινούργιο, μια και αυτό που είχε κατακτηθεί στην προηγούμενη φάση ήταν πως το μενού αποτελούνταν από best seller πιάτα και δεν περίμενε ο κόσμος τα πιάτα ημέρας», εξηγεί ο σεφ και η αλήθεια είναι πως, πια, μπορεί να έχουμε κερδίσει τη γευστική ποικιλία στην Αθήνα, αλλά έχουμε χάσει την οικειότητα – μπορεί να επιστρέψουμε σε ένα μέρος, αλλά να μη βρούμε εκείνο το πιάτο που μας συγκίνησε την προηγούμενη φορά.

Σας έλειψε να σας προσέχουν σερβίροντάς σας «ψάρι για μωρά» με μια ελληνική verde ή λαχταράτε το (θεϊκό) τηγανητό κοτόπουλο που φιλετάρεται προσεκτικά σε μέγεθος μπουκιάς, μαρινάρεται για ένα εικοσιτετράωρο, βγαίνει από μέσα ζουμερό και απ’ έξω τραγανό και συνοδεύεται από μια μαγιονέζα με διαφορετικές οξύτητες; Ανυπομονείτε να ξαναζητήσετε για συνοδευτικό το πατατόψωμο φτιαγμένο από πατάτα που ζυμώνεται για μέρες με το πρόβειο γιαούρτι και το λίγο αλεύρι, ή το πιο σπιρτόζικο ρύζι ατμού που έπαιζε σε αυτή την πόλη, πασπαλισμένο με κρόκου αυγού και καβουρδισμένο τραχανά; Θεωρείται κι εσείς πως η σαλάτα με τα αλμυρίκια, τη γρανίτα αγγούρι και τα ντοματίνια κονφί είναι αξεπέραστη; Ανήκετε στο team «alkaline noodles με σάλτσα ντομάτας» ή στο «soba noodles με ταχίνι»; Τι επιλέγατε συνήθως για το γλυκό φινάλε, ανάλαφρες μαρέγκες με κεράσια και κρέμα βανίλιας ή την τάρτα μελάσας – ένα από τα πιο συζητημένα δηλάδη εστιατορικά γλυκά της τελευταίας δεκαετίας; Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω αποτελούν, μεταξύ άλλων signature πιάτων, το μενού του HAFU σε remastered εκδοχές. Όπως μας έχει συνηθίσει ο σεφ, έτσι και τώρα θα έχει έναν σταθερό κορμό και αναλόγως την εποχή θα αλλάζει τα φρούτα και τα λαχανικά στις συνταγές, και θα κινείται, φυσικά, σύμφωνα με την ψαριά της ημέρας.

HAFU: Ο Σωτήρης Κοντιζάς ξανασερβίρει τα πιάτα που μας έλειψαν Facebook Twitter
Soba noodles με ταχίνι.

Στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, λίγα μόλις βήματα μακριά από το Tanpopo με την πιο street λογική, το ΗAFU (ιαπωνικός όρος που αναφέρεται σε άτομο που είναι κατά το ήμισυ Ιάπωνας, δηλαδή όπως είναι ο δημιουργός του, όπως είναι και το μενού του), εκτός του ότι σερβίρει γεύσεις γνώριμες, έχει ακόμα τρία χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει απ’ όλες τις πρόσφατες εστιατορικές αφίξεις: προφανώς η κράτηση είναι απαραίτητη τόσο για το ίδιο μαγαζί όσο και για τους επισκέπτες του που έρχονται από μακριά, όμως εκεί θα είναι καλοδεχούμενα και τα walk-ins στην μπάρα. Δηλαδή, αν μια μέρα αποφασίσετε τελευταία στιγμή να βγείτε για φαγητό στο κέντρο –πράγμα σπάνιο, σχεδόν ανήκουστο πια για το κέντρο της Αθήνας–, μπορείτε να περάσετε από το HAFU και να αναζητήσετε τη θέση σας.

Έπειτα, οι Χωρογράφοι –η αρχιτεκτονική ομάδα με βάση τη Σύρο που ανέλαβε τον σχεδιασμό του εστιατορίου– πόνταραν στις καθαρές γραμμές, δίνοντας μια όμορφη και λιτή σάλα που ηρεμεί το μάτι. Γιατί, κατά πώς φαίνεται, το Hafu δεν θέλει να πουλήσει concept, όλα περιστρέφονται γύρω από το φαγητό, το πλαισιώνουν και το αναδεικνύουν πρωταγωνιστή.

Το HAFU ανοίγει στις 24 Ιουνίου

Δραγατσανίου 8, Αθήνα, 2152155550 (ώρες επικοινωνίας για κρατήσεις 17:30-20:30) ενώ μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας και στο hafu.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ