Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: Σχέδιο έκτακτης εκκένωσης ενεργοποίησε η Κύπρος

Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: Σχέδιο έκτακτης εκκένωσης ενεργοποίησε η Κύπρος Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Ρόλο ουδέτερου διαμεσολαβητή και καταφυγίου αναλαμβάνει η Κύπρος, ενεργοποιώντας το σχέδιο εκκένωσης «Estia» για την προστασία αμάχων και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής της αποστολής.

Στην Κύπρο, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πλησιέστερα στη Μέση Ανατολή, οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει ένα σχέδιο έκτακτης εκκένωσης που, όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, έχει μετατρέψει το στρατηγικής σημασίας νησί σε κόμβο για υπηκόους τρίτων χωρών που φεύγουν από τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στις βρετανικές κυρίαρχες βάσεις του νησιού -κληρονομιά της αποικιοκρατίας- ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει επιμείνει να υπογραμμίσει τον ανθρωπιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, επαναλαμβάνω, δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε νωρίτερα σήμερα. «Ο ρόλος μας είναι καθαρά ανθρωπιστικός και είμαστε έτοιμοι, έχουμε ενεργοποιήσει το «σχέδιο Estia», σε περίπτωση που χρειαστεί να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας, ο οποίος είναι καθαρά ανθρωπιστικός», δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στο σχέδιο εκκένωσης.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Κύπρου είχε ενημερωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι καμία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν μια βάση της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στο Ακρωτήρι και μια εγκατάσταση συλλογής πληροφοριών στη Δεκέλεια, στο νότιο τμήμα της Κύπρου, δεν είχε χρησιμοποιηθεί από την έναρξη της κρίσης την Παρασκευή με τις ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί ότι θα στοχεύσει βάσεις και πλοία της Βρετανίας, καθώς και περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, εάν οποιαδήποτε από τις δύο χώρες επιχειρήσει να εμποδίσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει το Ιράν ως αντίποινα.

Στη Λεμεσό, οι ιρανικοί πύραυλοι που είχαν ως στόχο το Ισραήλ ήταν σαφώς ορατοί αργά την Παρασκευή. Οι αρχές ενημέρωσαν το κοινό ότι τα καταφύγια άμυνας είναι έτοιμα, σε περίπτωση ανάγκης, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κυκλοφόρησε μια εφαρμογή για κινητά, διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά, που ενημερώνει τους πολίτες για τις τοποθεσίες των καταφυγίων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Έκανα χιούμορ», λέει ο Έντι Ράμα αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες

Διεθνή / «Έκανα χιούμορ», λέει ο Έντι Ράμα αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες

«Διαβεβαιώνω όλους όσοι ανησυχούν και αισθάνονται προσβεβλημένοι ότι δεν έχω ούτε την παραμικρή αμφιβολία πως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είναι Ελληνες φιλόσοφοι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM