Τα οικεία, αβίαστα έργα του Oscar Murillo στην Gagosian

Ζωγραφικά έργα και σχέδια του Oscar Murillo στην Gagosian Facebook Twitter
Oscar Murillo, flight #75, 2019, detail, Pen, pencil and graphite on paper, in artists frame, 26 3/4 x 40 1/4 inches (68 x 102 cm) Φωτ.: Tim Bowditch/ Reinis Lismanis/ Gagosian
0

Στ​​​​​​Η έκθεση «Ένα τηλεγράφημα στην αγαπημένη μου Suki», με σχέδια και ζωγραφικά έργα του Oscar Murillo, θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Gagosian. Τα εγκαίνια θα γίνουν στην Αθήνα στις 20 Ιουνίου 2025.

Στις προηγούμενες εκθέσεις του, τη «Flooded garden» που έγινε στην Tate Modern του Λονδίνου (2024) και την «Espíritus en el Pantano» –θα παρουσιάζεται παράλληλα στο Museo de Arte Contemporáneo de Monterrey στο Μεξικό μέχρι τις 10 Αυγούστου 2025–, με τους θεσμικούς αυτούς χώρους να έχουν μεταμορφωθεί σε πεδία συλλογικής έκφρασης, οι επισκέπτες καλούνταν να κάνουν τις δικές τους καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στους επικών διαστάσεων καμβάδες που ήταν τοποθετημένοι σε όλο τον χώρο. Μέσω αυτής της συμμετοχικής διαδικασίας, το μουσείο μετατρέπεται σε κοινωνική αρένα, όπου υπογραμμίζονται οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που θέτουν η συλλογικότητα, η επικοινωνία και η κοινή κουλτούρα.

Στο «Ένα τηλεγράφημα στην αγαπημένη μου Suki» η προβληματική αφορά τη δυναμική και την ευθραυστότητα της επικοινωνίας μέσω της δημιουργίας ιχνών.

Μία από τις θεματικές στις οποίες επικεντρώνει είναι η κοινωνική διάσταση της πρακτικής του. Σε αυτήν τη λογική, το 2012 διοργάνωσε πάρτι για τις καθαρίστριες στις Serpentine Galleries του Λονδίνου και το 2014 έφερε Κολομβιανούς εργάτες  για να λειτουργήσουν τη δική τους γραμμή παραγωγής σοκολάτας σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης.

Μία και μόνο χειρονομία ενεργοποιεί μια επιφάνεια, φορτίζοντάς την με ενέργεια που μπορεί να αντηχήσει, να σβηστεί ή να επεκταθεί από κάποιον άλλον. Αυτές οι ιδέες της διάχυσης, της ανταλλαγής, της σύνδεσης και της ρήξης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό πολιτιστικό και πολιτικό κλίμα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα από τη σειρά «Flight drawings» (2012–), σχέδια σε χαρτί που ο καλλιτέχνης δημιουργεί ενώ ταξιδεύει αεροπορικώς.

Ζωγραφικά έργα και σχέδια του Oscar Murillo στην Gagosian Facebook Twitter
Oscar Murillo, A song to a tearful garden, 2024 (performance documentation). Featuring performer Milo Mosquera Φωτ.: Reinis Lismanis/ Gagosian

Αυτά ορίζονται από την οικονομία των υλικών και εκτελούνται είτε σε μικρά είτε σε μεγαλύτερα φύλλα χαρτιού, τα οποία έχουν διπλωθεί και ξαναδιπλωθεί. Τα εργαλεία –στιλό, μολύβι και καρμπόν– είναι ελάχιστα και ο Murillo δουλεύει και στις δύο πλευρές του χαρτιού, δημιουργώντας πυκνές, πολυεπίπεδες συνθέσεις όπου λέξεις και σημάδια αλληλοκαλύπτονται.

Τα σχέδια είναι οικεία, αβίαστα. Εμπνευσμένα από τον αυτοματισμό, επιτρέπουν στη χειρονομία να λειτουργήσει ως μια απελευθερωμένη μορφή επικοινωνίας. Η ίδια ιδέα διαπνέει και μια επιλογή εικαστικών βίντεο με τίτλο «Echoing Spirits» (2022–), τα οποία αποτυπώνουν περφόρμανς των τελευταίων τριών ετών όπου τα «Flight drawings» του Murillo χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία ενεργοποίησης, θυμίζοντας παρτιτούρες μουσικής.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και αρκετά ζωγραφικά έργα από τη σειρά «Telegram» (2013–). Τα έργα αυτά προέρχονται από το αρχείο ή το «σύνολο δεδομένων» του πρότζεκτ «Frequencies», μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2013 και περιλάμβανε την τοποθέτηση καμβάδων σε σχολικά θρανία ανά τον κόσμο, επιφανειών που με τον καιρό συγκέντρωσαν, τόσο ασυναίσθητα όσο και σκόπιμα, ίχνη των μαθητών. Με αυτούς τους πίνακες-καμβάδες, που λειτουργούν ως καταγραφή αυτής της πολύπλευρης, ζωντανής εμπειρίας, ο Murillo «συντονίζεται», δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα στις δικές του παρεμβάσεις και τις πολλαπλές επιστρώσεις από τα ίχνη των νεαρών συνεργατών του.

Ζωγραφικά έργα και σχέδια του Oscar Murillo στην Gagosian Facebook Twitter
Oscar Murillo, flight #98, 2018, detail, Pen, pencil and graphite on paper, in artists frame, 12 1/4 x 16 1/2 inches (30.9 x 41.9 cm) Φωτ.: Tim Bowditch/ Reinis Lismanis/ Gagosian
Ζωγραφικά έργα και σχέδια του Oscar Murillo στην Gagosian Facebook Twitter
Oscar Murillo, flight #75, 2019, detail, Pen, pencil and graphite on paper, in artists frame, 26 3/4 x 40 1/4 inches (68 x 102 cm) Φωτ.: Tim Bowditch/ Reinis Lismanis/ Gagosian

Τέλος, μια επιλογή έργων από τη σειρά «surge» (social cataracts, 2018–) φέρνει στο προσκήνιο την κατάρρευση της επικοινωνίας. Σε αυτούς τους πίνακες, πυκνά πεδία από μπλε λαδοπαστέλ εφαρμόζονται στον καμβά σε σχηματισμούς που μοιάζουν με κύματα και πλημμυρίζουν την οπτική επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι μια ζωγραφική «κατακλυσμού», την οποία ο Murillo έχει συνδέσει με την ικανότητα του νερού να αφανίζει, να σβήνει τα πάντα στο πέρασμά του. Η καθαρότητα διαλύεται και η κατανόηση κλονίζεται, κι όμως μέσα σε αυτή την καταστροφή αναδεικνύονται νέες δυνατότητες.

Αν το νερό λειτουργεί ως δύναμη καταστροφής, υποδηλώνει ταυτόχρονα και την ανανέωση, τη δυνατότητα εξαγνισμού για μια νέα αρχή. Η θάλασσα, με τη σύνθετη φύση της, γίνεται ένα ιδιαίτερα ισχυρό σύμβολο στο ελληνικό πλαίσιο, συνομιλώντας με ένα έθνος που περιβάλλεται από το Ιόνιο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πράγματι, κάθε ενότητα έργων της έκθεσης ενσωματώνει αυτή την αίσθηση δυναμικής και λανθάνουσας ενέργειας, προσφέροντας όχι λύσεις αλλά μια υπνωτιστική αμφισημία μέσα από την οποία μπορούν να αναδυθούν νέα νοήματα, νέες ιδέες, νέες φωνές.

Ζωγραφικά έργα και σχέδια του Oscar Murillo στην Gagosian Facebook Twitter
Oscar Murillo, flight #98, 2018, detail, Pen, pencil and graphite on paper, in artists frame, 12 1/4 x 16 1/2 inches (30.9 x 41.9 cm) Φωτ.: Tim Bowditch/ Reinis Lismanis/ Gagosian
Ζωγραφικά έργα και σχέδια του Oscar Murillo στην Gagosian Facebook Twitter
Oscar Murillo, flight #64, 2018, detail, Pen, pencil and graphite on paper, in artists frame, 11 7/8 x 9 7/8 inches (30 x 25 cm) Φωτ.: Tim Bowditch/ Reinis Lismanis/ Gagosian

Ο Murillo γεννήθηκε το 1986 στην Κολομβία, αλλά σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε με τους γονείς του στο Λονδίνο. Έχει bachelor στις Καλές Τέχνες (2007) από το Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ και master στον ίδιο τομέα (2012) από το Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης του Λονδίνου. Τιμήθηκε το 2019 με το βραβείο Turner, μαζί με όλους τους συνυποψήφιούς του, ενώ πήρε μέρος στην έκθεση της 56ης Μπιενάλε της Βενετίας, «All the World’s Futures».

Μία από τις θεματικές στις οποίες επικεντρώνει το έργο του είναι η κοινωνική διάσταση της πρακτικής του. Σε αυτήν τη λογική, το 2012 διοργάνωσε ένα πάρτι για τις καθαρίστριες στις Serpentine Galleries του Λονδίνου και το 2014 έφερε Κολομβιανούς εργάτες για να λειτουργήσουν τη δική τους γραμμή παραγωγής σοκολάτας σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης. Το 2024, εμπνευσμένος από τους πίνακες που ζωγράφισε ο Claude Monet ενώ είχε καταρράκτη, δημιούργησε τη συμμετοχική εγκατάσταση «The flooded garden» για την Turbine Hall στην Tate Modern του Λονδίνου.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εικαστική έκθεση εδώ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είσαι ό,τι φοράς», μια έκθεση για την τέχνη και το ρούχο στον 21ο αιώνα

Εικαστικά / «Είσαι ό,τι φοράς» και ό,τι φοράς ίσως είναι τέχνη

Με επίκεντρο το έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει σε δημιουργικό διάλογο 32 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, προτείνοντας τη μόδα ως μορφή τέχνης, στάση ζωής και πολιτισμική δήλωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Εικαστικά / Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Αληθινή πoπ αρτ από τον πρωτοπόρο Τομ Γουέσελμαν, ποίηση με νέον από τον Stephen Antonakos, τα λησμονημένα αλλά αριστουργηματικά έργα της Αλεξάνδρας Χρήστου. Όλες οι εκθέσεις εικαστικών που έχουν εγκαίνια τώρα και αξίζουν την προσοχή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Βαγγέλης Γκόκας ανακαλύπτει τη ζωγραφική ξανά

Εικαστικά / Βαγγέλης Γκόκας: «Αυτό που πρέπει να μείνει στο τέλος είναι μια συγκίνηση»

Μπορεί να σταθεί σε ένα μήλο, σε ένα αχλάδι πολλές μέρες, δουλεύει σε οικείες επιφάνειες, όχι στο παγωμένο λευκό του τελάρου και έχει πάντα τον θεατή στο μυαλό του. Στη νέα του έκθεση δείχνει μικρά έργα που έχουν περάσει άπειρα στάδια και αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν τελειώνει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Αλεξάνδρα Χρήστου / Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Η Αλεξάνδρα Χρήστου δεν κατόρθωσε όσο ήταν εν ζωή να δει τους πίνακές της σε μια γκαλερί. Τα θέματά της, μια μοναδική καταγραφή των ανθρώπων του περιθωρίου, ήταν απαγορευτικά. 16 χρόνια μετά τον θάνατό της, πήραν τη θέση που τους αξίζει με εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χλόη Ακριθάκη: Φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, ζει στα Εξάρχεια.

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ακριθάκη: «Θαύμαζα τον πατέρα μου, κάποιες φορές τον αμφισβήτησα»

Μεγάλωσε δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους ενώ από την ηλικία των 8 έζησε το θρυλικό εστιατόριο της μητέρας της, το Fofi's Bar στο Βερολίνο. Είναι φωτογράφος και ακόμα θυμάται τον Χέλμουτ Νιούτον να της λέει στα πρώτα της βήματα «Τι κάθεστε και διαβάζετε; Βγείτε έξω, ζήστε». Η Χλόη Ακριθάκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Μιχάλης Κιούσης ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες σε αφρικανικά τοπία

Εικαστικά / Η αγάπη του Μιχάλη Κιούση για την Αφρική φαίνεται στα έργα του

Στην τρίτη προσωπική του έκθεση με τίτλο «The spaces in between», ο μυστικισμός, ο ανιμισμός και ο θρησκευτικός συμβολισμός συνυπάρχουν και συγκρούονται σε συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων που δημιουργούν έναν δικό του κόσμο, αναγνωρίσιμο και γεμάτο χρώματα.
M. HULOT
Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εικαστικά / Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά τον σπουδαίο εικαστικό με μια μεγάλη έκθεση που φέρνει το έργο του σε δημιουργικό διάλογο με κορυφαίες μορφές της διεθνούς πρωτοπορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Έξι χώροι τέχνης των Εξαρχείων ενώνουν τις δυνάμεις τους με θέμα το νερό

Εικαστικά / Έξι γκαλερί των Εξαρχείων, έξι εκθέσεις για το νερό

Μια διαδρομή σε έξι χώρους τέχνης μέσα από τα έργα 46 καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων διαμορφώνει μια συνολική εμπειρία που αναδεικνύει το κέντρο της πόλης σε τόπο παραγωγής, συνομιλίας και πνευματικής κίνησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Εικαστικά / «The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη οργανώνει μια έκθεση τιμώντας τον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εμβληματική εγκατάσταση που μας εκπροσώπησε το 2007 στην Μπιενάλε της Βενετίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Αποστολή στο Ριάντ / Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Η LiFO ταξίδεψε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Ντιρίγια. Από τις μνήμες της προσφυγιάς έως τα σύγχρονα εικαστικά τοπία, η φετινή διοργάνωση εξερευνά την κίνηση ως θεμελιώδη εμπειρία της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Guest Editors / Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Mε αφορμή το έργο του «Νεκρή φύση σε άσπρο τραπέζι», θυμόμαστε τον σπουδαίο εικαστικό που χάθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον τρόπο που τα τοπία του υπαινίσσονται την πραγματικότητα, χωρίς να υπενθυμίζουν τον χυδαίο χαρακτήρα της.
Ν. Π. ΠΑΪ́ΣΙΟΣ
Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το μακρινό 1951

Εικαστικά / «Υπέροχη κόλαση, η Αθήνα»: Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το 1951

Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος γράφει από το Παρίσι στη φίλη του και ζωγράφο Ελένη Σταθοπούλου για την εμπειρία της έκθεσής του στην Πόλη του Φωτός, τονίζοντας τη νοσταλγία του για την «υπέροχη κόλαση, την Αθήνα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι «Άηχοι διάλογοι» του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Εικαστικά / Μια έκθεση φέρνει κοντά το έργο του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Τα έργα των δύο Ηπειρωτών δημιουργών παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με τον τίτλο «Άηχοι Διάλογοι». Παρότι οι καλλιτεχνικές τους διαδρομές αποκλίνουν, ένα κοινό ρεύμα τις διαπερνά, επιτρέποντας μια διακριτική αλλά ουσιαστική «συνομιλία» ανάμεσά τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ