ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ τυπικά επικυρωθεί στην αμερικανική Γερουσία ο διορισμός της ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι έντονο όμως το vibe της προσμονής για την άφιξη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ –η οποία αναμένεται στα μέσα του επόμενου μήνα για να εγκαινιάσει τρόπον τινά την ελαφρότητα και την παραζάλη της θερινής σεζόν– και για τις αξιομνημόνευτες στιγμές που δυνάμει θα μας χαρίσει μια τέτοια πληθωρική προσωπικότητα κατά την θητεία της.
Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται να αδημονεί για τον ερχομό της, όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα στο ακροδεξιό και «τραμπικότερο του Τραμπ» Breitbart News, αγαπημένο εσχάτως μέσο της ελληνικής κυβέρνησης, φιλοξενώντας βαρυσήμαντες συνεντεύξεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Υγείας και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο το Breitbart γενναιόδωρα αναβάθμισε σε «αντιπρόεδρο της Ελλάδας».
«Οι κατηγορούμενοι βογκούσαν κάθε φορά που με έβλεπαν να μπαίνω σε μια αίθουσα δικαστηρίου επειδή είχα τη φήμη ότι έρχομαι οπλισμένη με στοιχεία και κερδίζω τις υποθέσεις», γράφει στο βιβλίο, ενώ σημειώνει επίσης πως όταν ήταν αναπληρώτρια εισαγγελέας στο Λος Άντζελες ήταν γνωστή ως ο «Τυφώνας».
Στο μεταξύ, μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Making the Case: How to Negotiate Like a Prosecutor in Work and Life του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας, από τα χιλιάδες που βγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στην Αμερική, το οποίο όμως βλέπω να παρουσιάζεται ως «αυτοβιογραφία» σε εγχώρια δημοσιεύματα. Μικρή σημασία έχει στην πραγματικότητα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος και ο ελληνικός του τίτλος είναι λίγο «πειραγμένος» και απαλλαγμένος από τις αναφορές στην εισαγγελική της καριέρα σε σχέση με τον πρωτότυπο: Κέρδισε κάθε μάχη - Πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου.
«Οι κατηγορούμενοι βογκούσαν κάθε φορά που με έβλεπαν να μπαίνω σε μια αίθουσα δικαστηρίου επειδή είχα τη φήμη ότι έρχομαι οπλισμένη με στοιχεία και κερδίζω τις υποθέσεις», γράφει στο βιβλίο, ενώ σημειώνει επίσης πως όταν ήταν αναπληρώτρια εισαγγελέας στο Λος Άντζελες – και πριν γίνει βοηθός εισαγγελέα στο Σαν Φρανσίσκο, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον πρώτο σύζυγό της, τον Δήμαρχο της πόλης τότε και νυν κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ – ήταν γνωστή ως ο «Τυφώνας» (Hurricane). Και ναι, όσο κι αν μοιάζει εξωφρενικό, πρόκειται για φόρο τιμής, όπως γράφει, στον Ρούμπιν «Hurricane» Κάρτερ, τον μαύρο Αμερικανο-Καναδό πυγμάχο που πέρασε είκοσι χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο που δεν είχε κάνει, αλλά πέρασε για πάντα στην αιωνιότητα με το κομμάτι «Hurricane» που έγραψε για τον αγώνα του για δικαίωση ο Μπομπ Ντίλαν.
«Καθώς ξαναμπαίνω στον κόσμο των γνωριμιών» –γράφει στο βιβλίο σε ένα απόσπασμα που μπορεί να έχει γραφτεί παλιότερα αλλά μοιάζει επίκαιρο λόγω του πρόσφατου χωρισμού της από τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και το στάτους «ελεύθερη και ωραία» με το οποίο έρχεται στη χώρα μας– «διαπιστώνω πως είμαι σοφότερη από πριν. Σίγουρα δεν έχω όλες τις απαντήσεις, ωστόσο η ενδοσκόπηση, οι παρατηρήσεις και η εμπειρία μού έχουν δώσει μεγαλύτερη οξυδέρκεια».
Μπορεί να καταφτάνει με «άγριες» (ρομαντικές, αν όχι πολιτικές) διαθέσεις, μπορεί και όχι. Σε ένα μεγάλο και απολαυστικά κατακίτρινο αφιέρωμα που έκανε πριν από λίγο καιρό η Daily Mail εν όψει της επερχόμενης άφιξής της στην «κοσμική» Αθήνα, φιλοξενείται και η γνώμη του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ, ο οποίος δηλώνει (σοβαρά) ότι η Γκίλφοϊλ θα φτάσει στην Ελλάδα την ιδανική εποχή: «στην αρχή του καλοκαιριού, μόλις ξεκινάει η σεζόν των υπαίθριων πάρτι [!] και πριν γίνει η ζέστη αφόρητη, και σύντομα θα γίνει το πιο δημοφιλές πρόσωπο στην Ελλάδα». Συγχρόνως όμως, της εφιστά την προσοχή και την προειδοποιεί ότι «η δημοτικότητα είναι δίκοπο μαχαίρι. Όλοι θέλουν να γίνουν φίλοι σου αλλά πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική».