Στρεπτόκοκκος στα σχολεία: Τι εξηγεί ο ΕΟΔΥ - Πώς μεταδίδεται το μικρόβιο

Στρεπτόκοκκος στα σχολεία: Τι εξηγεί ο ΕΟΔΥ - Πώς μεταδίδεται το μικρόβιο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε γονείς και εκπαιδευτικούς η εμφάνιση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου σε μαθητές ιδίως δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους δήμους να προχωρούν σε προσωρινό κλείσιμο και προληπτικές απολυμάνσεις των σχολικών τάξεων.

Ορισμένα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα 26 Μαΐου, κλειστά για προληπτικούς λόγους, αν και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τονίζει ότι «δεν είναι αναγκαίο να κλείνουν οι σχολικές μονάδες».

Τρία κρούσματα στρεπτόκοκκου καταγράφηκαν στο 1ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Ντεπώ, το οποίο θα παραμείνει κλειστό σήμερα. Ένα ακόμη κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε νήπιο στο 6ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, πραγματοποιήθηκε προληπτική απολύμανση των εγκαταστάσεων και το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει κανονικά.

Εν τω μεταξύ, νέο κρούσμα εντοπίστηκε σε μαθήτρια δημοτικού σχολείου στην Καλαμαριά, έπειτα από προηγούμενο περιστατικό στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Σκρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς, τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025 θα παραμείνουν κλειστά το 2ο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το 9ο Νηπιαγωγείο. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, δεν θα λειτουργήσει επίσης το σχολικό συγκρότημα στην πλατεία Σκρα, όπου στεγάζονται το 5ο και το 13ο Δημοτικά Σχολεία, καθώς και το 27ο Νηπιαγωγείο, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος σε νήπιο.

Ανάλογη κινητοποίηση παρατηρείται και στις Σέρρες, όπου, με απόφαση του δήμου, θα παραμείνουν κλειστά τα 4ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία καθώς και τα 8ο και 25ο Δημοτικά Σχολεία Σερρών. Στην Κρήτη, κλειστό για προληπτικούς, όπως ανακοινώθηκε, λόγους, θα μείνει τη Δευτέρα το Νηπιαγωγείο Καστελλίου, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, καθώς τρία παιδιά που φοιτούν σε αυτό βγήκαν θετικά σε τεστ για στρεπτόκοκκο. Κλειστό για προληπτικούς λόγους,  σήμερα θα παραμείνει και το 2ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου Ρεθύμνου.

Στην Αττική, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Βύρωνα αναφέρει πως κλειστά θα είναι σήμερα Δευτέρα το 1ο και το 5ο νηπιαγωγείο «λόγω πολλών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου». 

Στρεπτόκοκκος: Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Ο συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο σήμανε την περασμένη Τρίτη, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 5χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη. Η 5χρονη κατέληξε από κεραυνοβόλο σηψαιμία καθώς είχε προηγουμένως μολυνθεί από στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

«Να σταματήσουν να κλείνουν τα σχολεία και να σταματήσουν οι απολυμάνσεις», καθώς «ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον ή στις επιφάνειες, έχει ανάγκη τον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καλώντας παράλληλα σε αυτοσυγκράτηση.

«Κατανοώ ότι οι δήμοι και οι γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, όμως με τα κλειστά σχολεία και τις απολυμάνσεις δεν τα προστατεύουν - μπορεί και να κάνουν κακό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, το πρώτο που πρέπει να γίνει όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα είναι να παραμείνει το παιδί στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες αφού ξεκινήσει αντιβίωση. Στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο. Παράλληλα, απαιτούνται μέτρα ατομικής υγιεινής:

  • Τακτικό πλύσιμο χεριών
  • Αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων (π.χ. παγούρια)
  • Αυξημένος καθαρισμός των αιθουσών

Στρεπτόκοκκος: Σοβαρές και μη σοβαρές λοιμώξεις

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου επισημαίνει ότι ο ΕΟΔΥ έχει στήσει δίκτυο καταγραφής για τις σοβαρές (διεισδυτικές) μορφές του στρεπτόκοκκου: «Το 2023 είχαμε 90 κρούσματα, το 2024 μειώθηκαν σε 68 και μέχρι τις 22/5 του 2025 έχουμε περίπου 24 σοβαρά κρούσματα», σημειώνει.

«Η θνητότητα είναι υψηλή – περίπου 25%. Ένα στα τέσσερα άτομα που νοσούν βαριά, πεθαίνει. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και εκατοντάδες άλλα κρούσματα που δεν έχουν τη σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής», υπογραμμίζει.

Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως έντονα: «Το παιδί είναι πολύ πεσμένο, ξεκινά με πονόλαιμο και κάνει υψηλό πυρετό. Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συμβουλεύονται τον παιδίατρο με το παραμικρό σύμπτωμα».

Ο ίδιος υπενθύμισε και περσινά περιστατικά: «Θυμηθείτε ότι πέρυσι στην Ηλεία είχαμε δύο θανάτους σε νεαρά άτομα από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο».

Στρεπτόκοκκος: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τη διάδοση και τα τεστ 

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτηρίζει τον στρεπτόκοκκο «αρκετά κοινό μικρόβιο»: «Το 5–10% των ανθρώπων το έχει στον λαιμό του χωρίς να νοσεί, και συνήθως προκαλεί απλή αμυγδαλίτιδα».

«Δεν πρόκειται για τόσο επικίνδυνο μικρόβιο», ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως μόνο σε μικρό ποσοστό προκαλεί διεισδυτική λοίμωξη και από αυτούς που νοσούν σοβαρά, «μόνο το 10% μπορεί να καταλήξει». 

Όσον αφορά τα συμπτώματα, επισημαίνει: «Πονόλαιμος χωρίς συνάχι ή καταρροή, αλλά με πυρετό, είναι ένδειξη στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Πρησμένες αμυγδαλές ή εμφάνιση οστρακιάς είναι ενδεικτικά σημάδια».

Η διεισδυτική μορφή, υπογραμμίζει, «είναι βαριά κατάσταση και φαίνεται άμεσα», ενώ τονίζει ότι «δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιο παιδί θα εξελιχθεί σοβαρά».

Για τη διάγνωση, ο κ. Μαγιορκίνης υπογραμμίζει πως «τα τεστ πρέπει να γίνονται μόνο από επαγγελματίες»: «Δεν πρέπει κάποιος να πάρει τεστ από φαρμακείο για να το κάνει μόνος του. Υπάρχει κίνδυνος ψευδώς θετικών ή ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων».

Τέλος, επισημαίνει πως «επειδή ο στρεπτόκοκκος μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό και 2 - 3 φορές τον χρόνο χωρίς να προκαλεί πρόβλημα, δεν πρέπει να χαρακτηρίζουμε ως κρούσματα τους ασυμπτωματικούς φορείς».

Όσον αφορά τη θεραπεία, ο καθηγητής προτείνει απλή προσέγγιση: «Η ένδειξη είναι να χορηγείται αντιβίωση και μάλιστα η πιο απλή μορφή πενικιλίνης», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ