Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική Facebook Twitter
Ιππόλυτος. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος
0

Η μουσική στο Ηρώδειο παίζει πάντα κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Εκτός από τον συμπαγή κύκλο της κλασικής μουσικής, το πρόγραμμα στο ρωμαϊκό θέατρο ανοίγει με την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την «Τουραντότ», το τελευταίο έργο του Τζάκομο Πουτσίνι και ένα από τα πιο δημοφιλή του 20ού αιώνα, που συνδυάζει κωμικά στοιχεία, το ανάλαφρο στοιχείο της κομέντια ντελ άρτε, εξαιρετικά εντυπωσιακές εικόνες και τη μεγαλοπρέπεια της φανταστικής αυτοκρατορικής Κίνας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Andrei Șerban, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Χλόη Ομπολένσκι. Διευθύνει ο Pier Giorgio Morandi.

Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, έρχεται για δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο μετά την παρουσίασή του στο Χονγκ Κονγκ, με μια εξαιρετική δημιουργική ομάδα 34 ατόμων και ένα δυναμικό, ανανεωμένο καστ που προσεγγίζει με σύγχρονο τρόπο την αρχαία τραγωδία, προτείνοντας μια ανατρεπτική σκηνοθετική οπτική και εμβαθύνοντας στον άγριο κόσμο του Ευριπίδη.

Στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η καθιερωμένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού και μουσικού διευθυντή της Μιχάλη Οικονόμου, θα μας ταξιδέψει σε δέκα διαφορετικούς ονειρικούς κόσμους.

Έναστρες νύχτες και αλησμόνητες εμπειρίες στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Raining Pleasure. Φωτ.: Ορέστης Ζούμπος

Τα μέλη του πιο επιτυχημένου ελληνικού αγγλόφωνου συγκροτήματος των τελευταίων δεκαετιών, οι Raining Pleasure, που έχουν διαγράψει ξεχωριστή πορεία στην εγχώρια μουσική σκηνή, επανασυνδέθηκαν και επιστρέφουν για να μας θυμίσουν τα τραγούδια που τους καθιέρωσαν ως ένα από τα κορυφαία μουσικά σύνολα της ελληνικής ποπ και εναλλακτικής ροκ.

Κάθε συναυλία των Stranglers είναι γεγονός σε μια μυθική καριέρα που κρατάει 50 χρόνια. Έχοντας δημιουργήσει το δικό τους μουσικό σύμπαν, επιφυλάσσουν μία ακόμα εκρηκτική εμφάνιση στο κοινό, με διαχρονικές επιτυχίες και τον δικό τους ξεχωριστό ήχο, άμεσα αναγνωρίσιμο και διαφορετικό από κάθε άλλης, σύγχρονής τους μπάντας.

Για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, ο Michael Kiwanuka, παιδί-θαύμα της σόουλ, θα παρουσιάσει τις σημαντικότερες στιγμές από την πλούσια και γεμάτη επιτυχίες διαδρομή του που κινείται ανάμεσα στη σόουλ, στη φολκ και στο ροκ εν ρολ.

Έναστρες νύχτες και αλησμόνητες εμπειρίες στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Air. Φωτ.: Mathieu Rainaud

Οι Air, το ηλεκτρονικό ντουέτο των Nicolas Godin και Jean-Benoît Dunckel, έρχονται για μια βραδιά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας «Moon Safari», με το κράμα electronica, ατμοσφαιρικής ποπ και μελωδικής ροκ που τους καθιέρωσε ως ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο πρωτεργάτης της σύγχρονης ορχηστρικής νεοκλασικής μουσικής Max Richter επιστρέφει στο αρχαίο θέατρο για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα συνοδευόμενος από ένα κουιντέτο εγχόρδων και έναν αφηγητή, με κομμάτια από το «Blue Notebooks», το άλμπουμ-ορόσημο που κυκλοφόρησε το 2004, και από το νέο του άλμπουμ, «In a landscape», ένα μείγμα ηλεκτρονικών και ακουστικών ήχων.

Ο συνθέτης που έχει σφραγίσει τον ιταλικό κινηματογράφο των τελευταίων 50 χρόνων, ο Nicola Piovani, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει τη συναυλία «Μεγάλες ταινίες, μεγάλες μουσικές» με μουσική από τρεις ορχηστρικές σουίτες-καρπό των εμβληματικών συνεργασιών του με τέσσερις μεγάλους ποιητές του ιταλικού σινεμά: τον Φεντερίκο Φελίνι, τους αδερφούς Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι και τον Ρομπέρτο Μπενίνι.

Έναστρες νύχτες και αλησμόνητες εμπειρίες στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Youssou N'Dour. Φωτ.: Youri Lenquette

Ο κορυφαίος Αφρικανός καλλιτέχνης Youssou N’Dour, από τους βασικότερους εκφραστές του αφρικανικού ήχου και θρυλική μορφή της world music, φτάνει για μια συναυλία στο Ηρώδειο και θα πλαισιώνεται από τους αειθαλείς Le Super Étoile de Dakar, το σχήμα που τον συνοδεύει σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, από τους πιο αυθεντικούς εκφραστές του mbalax ήχου της Σενεγάλης.

Το μεγαλειώδες Άξιον Εστί, η ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του τιμητικού εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη. Στη λαμπρή συναυλία ο Γιώργος Νταλάρας θα είναι ο λαϊκός τραγουδιστής και ο Δημήτρης Πλατανιάς θα ερμηνεύσει τα μέρη του ψάλτη, ενώ τα αναγνώσματα των Παθών θα απαγγείλει ο Δημήτρης Καταλειφός. Μαζί τους η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ο θρυλικός καλλιτέχνης της τζαζ, κοντραμπασίστας και συνθέτης Dave Holland, μαζί με τον Chris Potter, θα κάνει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του κουαρτέτου Kismet που σχημάτισαν με τον εμβληματικό κιθαρίστα Kevin Eubanks και τον ντράμερ Obed Calvaire σε μια βραδιά τζαζ μυσταγωγίας. Θρυλικές φιγούρες που οδήγησαν οραματικά την τζαζ σε μια νέα εποχή χάρη στη απαράμιλλη τεχνική τους και την αίσθηση του ρυθμού που τους διακρίνει, κινούμενες με άνεση ανάμεσα στα διαφορετικά στυλ παιξίματος.

Έναστρες νύχτες και αλησμόνητες εμπειρίες στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Ριγολέττος. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Η Εθνική Λυρική Σκηνή κλείνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο Ηρώδειο με τον «Ριγολέττο» του Τζουζέπε Βέρντι, μία από τις σημαντικότερες όπερες του 19ου αιώνα και ένα από τα δημοφιλέστερα λυρικά έργα όλων των εποχών, με διευθυντή ορχήστρας τον Derrick Inouye. Η σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου ζωντανεύει την ιστορία και τον κύκλο βίας που περιγράφει ο Βέρντι στην ιταλική επαρχία της δεκαετίας του 1980, φωτίζοντας την αντιφατική, σκοτεινή προσωπικότητα του Ριγολέττου μέσα από μια κοινωνία που ασφυκτιά κάτω από το βάρος του συντηρητισμού και των προκαταλήψεων. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
REWORKS 2025 - Τα νέα / ανερχόμενα ονόματα του φετινού φεστιβάλ

Μουσική / Κρατήστε σημειώσεις: Αυτά είναι τα ανερχόμενα ονόματα του φετινού Reworks

Μέσα σε πέντε μέρες το κορυφαίο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής φέρνει στη Θεσσαλονίκη πολυσυλλεκτικά, απρόβλεπτα και ατμοσφαιρικά sets που συνδυάζουν την εγκεφαλική με τη χορευτική διάσταση.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Μουσική / Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Ο Taki Tsan και ο DJ Alx έχουν γράψει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού χιπ χοπ. Τριάντα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους είναι ακόμα εδώ, alive and kicking, με κοινό live στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, καινούργια σεζόν για το Taki Tsan Show αλλά και νέο άλμπουμ.
M. HULOT