Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Η πρόθεσή των μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου είναι το Greek Seabot να προσελκύσει οικολογικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων πρακτικών. Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου
0


Η ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και ομορφιάς, αντιμετωπίζει σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: τη ρύπανση από πλαστικά και απορρίμματα που απειλεί τα οικοσυστήματά της. Σε μια περίοδο όπου η τεχνολογία και η νεανική δημιουργικότητα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, μια ομάδα μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το αποτέλεσμα; Το Greek Seabot, ένα υποβρύχιο ρομπότ σχεδιασμένο για να καθαρίζει τον βυθό.

Με περιορισμένους πόρους και πολλές δυσκολίες, οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν το ρομπότ, το οποίο βραβεύτηκε στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Junior Achievement. Η καινοτομία αυτή όχι μόνο στοχεύει στον καθαρισμό του βυθού, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για νέες τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά, η μαθητική ομάδα κατάφερε να συνδυάσει ρομποτική, περιβαλλοντική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Η ιδέα για το Greek Seabot δεν γεννήθηκε τυχαία αλλά από μια απλή παρατήρηση καθώς και διάθεση να αλλάξουν κάτι ουσιαστικό.

«Η αποστολή μας είναι να φέρουμε επανάσταση στον καθαρισμό των ωκεανών μέσω της αυτόνομης τεχνολογίας, κάνοντας τις θάλασσές μας καθαρότερες για τις μελλοντικές γενιές. Συνδυάζουμε την καινοτομία με την περιβαλλοντική διαχείριση για να δημιουργήσουμε διαρκή αλλαγή στη διατήρηση της θάλασσας».

«Το βασικό κριτήριο ήταν να καλύψουμε ένα κενό που βλέπαμε στην αγορά», λένε οι μαθητές που το δημιούργησαν. Κάνοντας έρευνα και συζητώντας μεταξύ τους, συνειδητοποίησαν πως οι προσπάθειες για την προστασία του υδάτινου και θαλάσσιου οικοσυστήματος ήταν λίγες, ενώ η ρύπανση αυξανόταν, κυρίως λόγω της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, που φέρνει μαζί του υπερβολική χρήση πλαστικού. «Θέλαμε να περιορίσουμε τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν τη ρύπανση», εξηγούν.

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου

Όμως η πορεία δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετώπισαν ήταν πρακτικά και οικονομικά. Το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλό και το budget περιορισμένο. Επιπλέον, ο χρόνος που μπορούσαν να διαθέσουν στα σχολικά εργαστήρια ήταν ελάχιστος, κάτι που έκανε πιο δύσκολη τη λεπτομερή κατασκευή του ρομπότ.

«Προσπαθούσαμε να δουλέψουμε με όσα μέσα είχαμε και να αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στο εργαστήριο», θυμούνται. «Στο επίκεντρο της λειτουργίας μας βρίσκεται το προηγμένο αυτόνομο υποβρύχιο όχημά μας, που είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους αισθητήρες και συστήματα χαρτογράφησης με τεχνητή νοημοσύνη. Τα ρομπότ μας εργάζονται ακούραστα κάτω από τα κύματα, συλλέγοντας δεδομένα που βοηθούν στην καθοδήγηση των προσπαθειών καθαρισμού».

Κοιτάζοντας μπροστά, το Greek Seabot ετοιμάζεται για μια νέα εποχή. Μελλοντικά, το ρομπότ θα εξοπλιστεί με αισθητήρες που μετρούν βάθος, θερμοκρασία και κίνηση, ενώ μηχανικές δαγκάνες θα του επιτρέπουν να μαζεύει τα απορρίμματα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι πως σχεδιάζουν να ενσωματώσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης − έτσι το Seabot θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, ανιχνεύοντας και καθαρίζοντας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μια πραγματική επανάσταση για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το project μας μπορεί να κάνει τη διαφορά», λένε. Η προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρόνο και πόρους, αλλά και θα ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η πρόθεσή τους είναι το Greek Seabot να προσελκύσει οικολογικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων πρακτικών.

Και τι αποκόμισαν οι ίδιοι από αυτή την εμπειρία; «Πέρα από τις γνώσεις και τις τεχνικές δεξιότητες, μάθαμε τι σημαίνει συνεργασία, υπομονή και επιμονή», υποστηρίζουν με χαμόγελο. «Κάθε δυσκολία ήταν μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι και, το πιο σημαντικό, να πιστέψουμε ότι εμείς οι νέοι μπορούμε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά», προσθέτουν. «Μέσα από την ηγεσία μου στην εταιρεία Greek Seabot, απέκτησα την ικανότητα να χαράσσω στρατηγικές, να αναπτύσσω καινοτόμες λύσεις και να οδηγώ την εταιρεία σε σταθερή ανάπτυξη και κερδοφορία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Κριθαρούλας.

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου

«Απέκτησα την ικανότητα να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τις επιχειρησιακές διαδικασίες και να εξασφαλίζω τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας», θα πει ο Κώστας Τζιαβάρας, διευθυντής επιχειρήσεων, ενώ ο Γιάννης Πελεκάνος, διευθυντής τεχνολογίας, επισημαίνει: «Προσωπικά, απέκτησα την ικανότητα να χαράσσω στρατηγικές τεχνολογικής ανάπτυξης, να ηγούμαι ομάδων μηχανικών και να υλοποιώ καινοτόμα τεχνολογικά έργα.

Ειδικότερα, το ρομπότ των 50 εκατοστών είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό PVC σωλήνα, αντέχει πιέσεις έως 7 bar και μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σε βάθη έως 70 μέτρα. Είναι αλήθεια ότι δεν έχει κατασκευαστεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, ενώ με τα έξι μοτέρ υψηλής απόδοσης εξασφαλίζονται ακριβείς κινήσεις. Την ίδια στιγμή η ενσύρματη τηλεκατεύθυνση με καλώδιο 100 μέτρων παρέχει απόλυτη σταθερότητα και ασφάλεια στις υποβρύχιες αποστολές.

«Η αποστολή μας είναι να φέρουμε επανάσταση στον καθαρισμό των ωκεανών μέσω της αυτόνομης τεχνολογίας, κάνοντας τις θάλασσές μας καθαρότερες για τις μελλοντικές γενιές. Συνδυάζουμε την καινοτομία με την περιβαλλοντική διαχείριση για να δημιουργήσουμε διαρκή αλλαγή στη διατήρηση της θάλασσας», αναφέρουν.

Είναι αλήθεια ότι όση ώρα συζητώ με τη μαθητική ομάδα διαπιστώνω ότι το Greek Seabot είναι κάτι περισσότερο από ένα ρομπότ − είναι το σύμβολο μιας γενιάς που αρνείται να μείνει θεατής απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Με όπλο τη γνώση, τη φαντασία και την αποφασιστικότητα, αυτοί οι νέοι δείχνουν πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος της φύσης και όχι εχθρός της.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ