Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Η πρόθεσή των μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου είναι το Greek Seabot να προσελκύσει οικολογικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων πρακτικών. Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου
0


Η ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και ομορφιάς, αντιμετωπίζει σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: τη ρύπανση από πλαστικά και απορρίμματα που απειλεί τα οικοσυστήματά της. Σε μια περίοδο όπου η τεχνολογία και η νεανική δημιουργικότητα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, μια ομάδα μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το αποτέλεσμα; Το Greek Seabot, ένα υποβρύχιο ρομπότ σχεδιασμένο για να καθαρίζει τον βυθό.

Με περιορισμένους πόρους και πολλές δυσκολίες, οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν το ρομπότ, το οποίο βραβεύτηκε στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Junior Achievement. Η καινοτομία αυτή όχι μόνο στοχεύει στον καθαρισμό του βυθού, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για νέες τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά, η μαθητική ομάδα κατάφερε να συνδυάσει ρομποτική, περιβαλλοντική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Η ιδέα για το Greek Seabot δεν γεννήθηκε τυχαία αλλά από μια απλή παρατήρηση καθώς και διάθεση να αλλάξουν κάτι ουσιαστικό.

«Η αποστολή μας είναι να φέρουμε επανάσταση στον καθαρισμό των ωκεανών μέσω της αυτόνομης τεχνολογίας, κάνοντας τις θάλασσές μας καθαρότερες για τις μελλοντικές γενιές. Συνδυάζουμε την καινοτομία με την περιβαλλοντική διαχείριση για να δημιουργήσουμε διαρκή αλλαγή στη διατήρηση της θάλασσας».

«Το βασικό κριτήριο ήταν να καλύψουμε ένα κενό που βλέπαμε στην αγορά», λένε οι μαθητές που το δημιούργησαν. Κάνοντας έρευνα και συζητώντας μεταξύ τους, συνειδητοποίησαν πως οι προσπάθειες για την προστασία του υδάτινου και θαλάσσιου οικοσυστήματος ήταν λίγες, ενώ η ρύπανση αυξανόταν, κυρίως λόγω της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, που φέρνει μαζί του υπερβολική χρήση πλαστικού. «Θέλαμε να περιορίσουμε τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν τη ρύπανση», εξηγούν.

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου

Όμως η πορεία δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετώπισαν ήταν πρακτικά και οικονομικά. Το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλό και το budget περιορισμένο. Επιπλέον, ο χρόνος που μπορούσαν να διαθέσουν στα σχολικά εργαστήρια ήταν ελάχιστος, κάτι που έκανε πιο δύσκολη τη λεπτομερή κατασκευή του ρομπότ.

«Προσπαθούσαμε να δουλέψουμε με όσα μέσα είχαμε και να αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στο εργαστήριο», θυμούνται. «Στο επίκεντρο της λειτουργίας μας βρίσκεται το προηγμένο αυτόνομο υποβρύχιο όχημά μας, που είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους αισθητήρες και συστήματα χαρτογράφησης με τεχνητή νοημοσύνη. Τα ρομπότ μας εργάζονται ακούραστα κάτω από τα κύματα, συλλέγοντας δεδομένα που βοηθούν στην καθοδήγηση των προσπαθειών καθαρισμού».

Κοιτάζοντας μπροστά, το Greek Seabot ετοιμάζεται για μια νέα εποχή. Μελλοντικά, το ρομπότ θα εξοπλιστεί με αισθητήρες που μετρούν βάθος, θερμοκρασία και κίνηση, ενώ μηχανικές δαγκάνες θα του επιτρέπουν να μαζεύει τα απορρίμματα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι πως σχεδιάζουν να ενσωματώσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης − έτσι το Seabot θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, ανιχνεύοντας και καθαρίζοντας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μια πραγματική επανάσταση για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το project μας μπορεί να κάνει τη διαφορά», λένε. Η προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρόνο και πόρους, αλλά και θα ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η πρόθεσή τους είναι το Greek Seabot να προσελκύσει οικολογικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων πρακτικών.

Και τι αποκόμισαν οι ίδιοι από αυτή την εμπειρία; «Πέρα από τις γνώσεις και τις τεχνικές δεξιότητες, μάθαμε τι σημαίνει συνεργασία, υπομονή και επιμονή», υποστηρίζουν με χαμόγελο. «Κάθε δυσκολία ήταν μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι και, το πιο σημαντικό, να πιστέψουμε ότι εμείς οι νέοι μπορούμε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά», προσθέτουν. «Μέσα από την ηγεσία μου στην εταιρεία Greek Seabot, απέκτησα την ικανότητα να χαράσσω στρατηγικές, να αναπτύσσω καινοτόμες λύσεις και να οδηγώ την εταιρεία σε σταθερή ανάπτυξη και κερδοφορία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Κριθαρούλας.

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου

«Απέκτησα την ικανότητα να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τις επιχειρησιακές διαδικασίες και να εξασφαλίζω τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας», θα πει ο Κώστας Τζιαβάρας, διευθυντής επιχειρήσεων, ενώ ο Γιάννης Πελεκάνος, διευθυντής τεχνολογίας, επισημαίνει: «Προσωπικά, απέκτησα την ικανότητα να χαράσσω στρατηγικές τεχνολογικής ανάπτυξης, να ηγούμαι ομάδων μηχανικών και να υλοποιώ καινοτόμα τεχνολογικά έργα.

Ειδικότερα, το ρομπότ των 50 εκατοστών είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό PVC σωλήνα, αντέχει πιέσεις έως 7 bar και μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σε βάθη έως 70 μέτρα. Είναι αλήθεια ότι δεν έχει κατασκευαστεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, ενώ με τα έξι μοτέρ υψηλής απόδοσης εξασφαλίζονται ακριβείς κινήσεις. Την ίδια στιγμή η ενσύρματη τηλεκατεύθυνση με καλώδιο 100 μέτρων παρέχει απόλυτη σταθερότητα και ασφάλεια στις υποβρύχιες αποστολές.

«Η αποστολή μας είναι να φέρουμε επανάσταση στον καθαρισμό των ωκεανών μέσω της αυτόνομης τεχνολογίας, κάνοντας τις θάλασσές μας καθαρότερες για τις μελλοντικές γενιές. Συνδυάζουμε την καινοτομία με την περιβαλλοντική διαχείριση για να δημιουργήσουμε διαρκή αλλαγή στη διατήρηση της θάλασσας», αναφέρουν.

Είναι αλήθεια ότι όση ώρα συζητώ με τη μαθητική ομάδα διαπιστώνω ότι το Greek Seabot είναι κάτι περισσότερο από ένα ρομπότ − είναι το σύμβολο μιας γενιάς που αρνείται να μείνει θεατής απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Με όπλο τη γνώση, τη φαντασία και την αποφασιστικότητα, αυτοί οι νέοι δείχνουν πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος της φύσης και όχι εχθρός της.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ