Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Η πρόθεσή των μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου είναι το Greek Seabot να προσελκύσει οικολογικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων πρακτικών. Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου
0


Η ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και ομορφιάς, αντιμετωπίζει σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: τη ρύπανση από πλαστικά και απορρίμματα που απειλεί τα οικοσυστήματά της. Σε μια περίοδο όπου η τεχνολογία και η νεανική δημιουργικότητα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, μια ομάδα μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το αποτέλεσμα; Το Greek Seabot, ένα υποβρύχιο ρομπότ σχεδιασμένο για να καθαρίζει τον βυθό.

Με περιορισμένους πόρους και πολλές δυσκολίες, οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν το ρομπότ, το οποίο βραβεύτηκε στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Junior Achievement. Η καινοτομία αυτή όχι μόνο στοχεύει στον καθαρισμό του βυθού, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για νέες τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά, η μαθητική ομάδα κατάφερε να συνδυάσει ρομποτική, περιβαλλοντική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Η ιδέα για το Greek Seabot δεν γεννήθηκε τυχαία αλλά από μια απλή παρατήρηση καθώς και διάθεση να αλλάξουν κάτι ουσιαστικό.

«Η αποστολή μας είναι να φέρουμε επανάσταση στον καθαρισμό των ωκεανών μέσω της αυτόνομης τεχνολογίας, κάνοντας τις θάλασσές μας καθαρότερες για τις μελλοντικές γενιές. Συνδυάζουμε την καινοτομία με την περιβαλλοντική διαχείριση για να δημιουργήσουμε διαρκή αλλαγή στη διατήρηση της θάλασσας».

«Το βασικό κριτήριο ήταν να καλύψουμε ένα κενό που βλέπαμε στην αγορά», λένε οι μαθητές που το δημιούργησαν. Κάνοντας έρευνα και συζητώντας μεταξύ τους, συνειδητοποίησαν πως οι προσπάθειες για την προστασία του υδάτινου και θαλάσσιου οικοσυστήματος ήταν λίγες, ενώ η ρύπανση αυξανόταν, κυρίως λόγω της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, που φέρνει μαζί του υπερβολική χρήση πλαστικού. «Θέλαμε να περιορίσουμε τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν τη ρύπανση», εξηγούν.

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου

Όμως η πορεία δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετώπισαν ήταν πρακτικά και οικονομικά. Το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλό και το budget περιορισμένο. Επιπλέον, ο χρόνος που μπορούσαν να διαθέσουν στα σχολικά εργαστήρια ήταν ελάχιστος, κάτι που έκανε πιο δύσκολη τη λεπτομερή κατασκευή του ρομπότ.

«Προσπαθούσαμε να δουλέψουμε με όσα μέσα είχαμε και να αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στο εργαστήριο», θυμούνται. «Στο επίκεντρο της λειτουργίας μας βρίσκεται το προηγμένο αυτόνομο υποβρύχιο όχημά μας, που είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους αισθητήρες και συστήματα χαρτογράφησης με τεχνητή νοημοσύνη. Τα ρομπότ μας εργάζονται ακούραστα κάτω από τα κύματα, συλλέγοντας δεδομένα που βοηθούν στην καθοδήγηση των προσπαθειών καθαρισμού».

Κοιτάζοντας μπροστά, το Greek Seabot ετοιμάζεται για μια νέα εποχή. Μελλοντικά, το ρομπότ θα εξοπλιστεί με αισθητήρες που μετρούν βάθος, θερμοκρασία και κίνηση, ενώ μηχανικές δαγκάνες θα του επιτρέπουν να μαζεύει τα απορρίμματα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι πως σχεδιάζουν να ενσωματώσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης − έτσι το Seabot θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, ανιχνεύοντας και καθαρίζοντας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μια πραγματική επανάσταση για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το project μας μπορεί να κάνει τη διαφορά», λένε. Η προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρόνο και πόρους, αλλά και θα ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η πρόθεσή τους είναι το Greek Seabot να προσελκύσει οικολογικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων πρακτικών.

Και τι αποκόμισαν οι ίδιοι από αυτή την εμπειρία; «Πέρα από τις γνώσεις και τις τεχνικές δεξιότητες, μάθαμε τι σημαίνει συνεργασία, υπομονή και επιμονή», υποστηρίζουν με χαμόγελο. «Κάθε δυσκολία ήταν μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι και, το πιο σημαντικό, να πιστέψουμε ότι εμείς οι νέοι μπορούμε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά», προσθέτουν. «Μέσα από την ηγεσία μου στην εταιρεία Greek Seabot, απέκτησα την ικανότητα να χαράσσω στρατηγικές, να αναπτύσσω καινοτόμες λύσεις και να οδηγώ την εταιρεία σε σταθερή ανάπτυξη και κερδοφορία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Κριθαρούλας.

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες Facebook Twitter
Φωτ.: Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αλίμου

«Απέκτησα την ικανότητα να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τις επιχειρησιακές διαδικασίες και να εξασφαλίζω τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας», θα πει ο Κώστας Τζιαβάρας, διευθυντής επιχειρήσεων, ενώ ο Γιάννης Πελεκάνος, διευθυντής τεχνολογίας, επισημαίνει: «Προσωπικά, απέκτησα την ικανότητα να χαράσσω στρατηγικές τεχνολογικής ανάπτυξης, να ηγούμαι ομάδων μηχανικών και να υλοποιώ καινοτόμα τεχνολογικά έργα.

Ειδικότερα, το ρομπότ των 50 εκατοστών είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό PVC σωλήνα, αντέχει πιέσεις έως 7 bar και μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σε βάθη έως 70 μέτρα. Είναι αλήθεια ότι δεν έχει κατασκευαστεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, ενώ με τα έξι μοτέρ υψηλής απόδοσης εξασφαλίζονται ακριβείς κινήσεις. Την ίδια στιγμή η ενσύρματη τηλεκατεύθυνση με καλώδιο 100 μέτρων παρέχει απόλυτη σταθερότητα και ασφάλεια στις υποβρύχιες αποστολές.

«Η αποστολή μας είναι να φέρουμε επανάσταση στον καθαρισμό των ωκεανών μέσω της αυτόνομης τεχνολογίας, κάνοντας τις θάλασσές μας καθαρότερες για τις μελλοντικές γενιές. Συνδυάζουμε την καινοτομία με την περιβαλλοντική διαχείριση για να δημιουργήσουμε διαρκή αλλαγή στη διατήρηση της θάλασσας», αναφέρουν.

Είναι αλήθεια ότι όση ώρα συζητώ με τη μαθητική ομάδα διαπιστώνω ότι το Greek Seabot είναι κάτι περισσότερο από ένα ρομπότ − είναι το σύμβολο μιας γενιάς που αρνείται να μείνει θεατής απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Με όπλο τη γνώση, τη φαντασία και την αποφασιστικότητα, αυτοί οι νέοι δείχνουν πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος της φύσης και όχι εχθρός της.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ