Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους Facebook Twitter
Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την έκθεση σε άλλες χώρες και σε άλλες κουλτούρες, είναι εκείνοι που εξακολουθούν να αποφεύγουν τα ταξίδια. Φωτ.: MR.Cole/Getty Images/Ideal Image
0


ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
 αυξάνονται εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Αυτό «δεν θα έπρεπε» να ισχύει. Αν και κανείς, εκτός ίσως από τον Μαρκ Τουέιν, δεν πίστεψε ποτέ στην πραγματικότητα ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά», ήταν θεμιτό να περιμένουμε μια μείωση των εχθροτήτων και των αλληλοσπαραγμών καθώς οι άνθρωποι, και οι λαοί, έρχονταν όλο και περισσότερο σε επαφή μεταξύ τους.

Κι όμως, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η σκλήρυνση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Δύσης από το 2012 περίπου και μετά ήρθε μετά από μια εποχή τουριστικής κίνησης και φοιτητικών ανταλλαγών από το ένα μέρος στο άλλο. Οι Βρετανοί και οι Ιταλοί είναι από τους πιο παραγωγικούς ταξιδιώτες στον κόσμο. Και οι δύο χώρες όμως έχουν υπερψηφίσει κόμματα ή και δημοψηφίσματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εθνικιστικά την τελευταία δεκαετία. Το 1995, το οκτώ τοις εκατό των Αμερικανών σχεδίαζαν ένα ταξίδι στο εξωτερικό μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Το 2023, το ποσοστό αυτό είχε ξεπεράσει το είκοσι τοις εκατό. πάνω από το ένα πέμπτο το έκαναν. Σε ποια από αυτές τις δύο περιόδους οι ΗΠΑ ήταν πιο διεθνιστικές;

Γιατί απέτυχαν τα ταξίδια; Η πιο ευγενική εξήγηση είναι ότι είναι πολλοί, ισχυροί και σύνθετοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην έξαρση των εθνικισμών και ότι τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα χωρίς την αύξηση των διεθνών ταξιδιών.

Λίγα πράγματα έχουν γεράσει με τόσο κωμικοτραγικό τρόπο όσο η η πεποίθηση που είχε εκφράσει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ότι η διαδικτυακή επαφή θα «έφερνε τον κόσμο πιο κοντά». Τουλάχιστον, όμως, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν πόσο στραβά πήγε αυτό. Αντιθέτως, μοιάζει σχεδόν με ταμπού το να επισημάνει κανείς ότι τα ταξίδια έχουν επίσης αποτύχει παταγωδώς ως συνδετικός παράγοντας του ανθρώπινου είδους. Στην Ευρώπη, συνηθίζαμε να χλευάζουμε τους Αμερικανούς για το πόσο λίγοι πολίτες των ΗΠΑ είχαν διαβατήριο. Όταν όμως μόνο το 3% των Αμερικανών κατείχε έγκυρο διαβατήριο, στην εξουσία βρισκόταν ο «διεθνιστής» Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος ή ο Μπιλ Κλίντον. Τώρα που έχουν διαβατήριο σχεδόν οι μισοί, στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ.  

Γιατί απέτυχαν τα ταξίδια; Η πιο ευγενική εξήγηση είναι ότι είναι πολλοί, ισχυροί και σύνθετοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην έξαρση των εθνικισμών και ότι τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα χωρίς την αύξηση των διεθνών ταξιδιών. Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ταξιδιωτικής αύξησης οφείλεται σε ανθρώπους που εξαρχής διακρίνονταν από ανοιχτές και φιλελεύθερες αντιλήψεις. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την έκθεση σε άλλες χώρες και σε άλλες κουλτούρες, είναι εκείνοι που εξακολουθούν να αποφεύγουν τα ταξίδια.

Καθένα από αυτά τα επιχειρήματα μοιάζει εύλογο, αλλά το ίδιο ισχύει και για ένα τρίτο: ότι τα ταξίδια δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν επενδυθεί με τέτοιες ηρωικές αξιώσεις. Αν το τακτικό πέρασμα των συνόρων είχε από μόνο του την ιδιότητα να ισχυροποιεί τον ομφάλιο λώρο της επικοινωνίας και της συμπόνοιας μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, η Ευρώπη θα είχε ένα πολύ πιο ήρεμο παρελθόν. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως εφικτό να είσαι ένας κοσμογυρισμένος εθνικιστής χωρίς αυτό να αποτελεί οξύμωρο σχήμα. Είναι εφικτό να εμπλέκεσαι με έναν άλλο πολιτισμό ενώ τον έχεις ήδη απορρίψει. Κάποιοι επιμένουν στη διαφορά μεταξύ «τουρίστα» και «ταξιδιώτη». Αυτό όμως, επί της ουσίας, αποτελεί έναν ταξικό διαχωρισμό και τίποτα περισσότερο, αντίστοιχο με αυτόν που διαχωρίζει –συχνά αυθαίρετα– τους «ομογενείς» από τους «μετανάστες».

Με στοιχεία από The Financial Times

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ