Ο Χασάν Πικέρ (Hasan Piker), γνωστός Τούρκο-Αμερικανός streamer και έντονος επικριτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP) κατά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ο Piker, Αμερικανός πολίτης που μεταδίδει στο Twitch με το ψευδώνυμο HasanAbi, ανέφερε σε ζωντανή μετάδοση ότι, παρότι είναι εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα Global Entry που προσφέρει ταχύτερη επανείσοδο σε «προεγκεκριμένους, χαμηλού κινδύνου ταξιδιώτες», οδηγήθηκε σε ξεχωριστό χώρο αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο από το Παρίσι την Κυριακή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγήθηκε σε αίθουσα κράτησης με έντονο φωτισμό, όπου ένας πράκτορας της CBP τον ανέκρινε για περίπου δύο ώρες σχετικά με το επάγγελμά του, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τη γνώμη του για τον Τραμπ, καθώς και για τυχόν διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Piker δήλωσε ότι οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις απόψεις του για τον πόλεμο στη Γάζα, για τον Τραμπ, αλλά και για το αν είχε σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χαμάς, οι Χούτι της Υεμένης ή η Χεζμπολάχ του Λιβάνου. «Ήξεραν ποιος είμαι και ήταν προετοιμασμένοι να με υποδεχτούν – ας πούμε πως δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή», ανέφερε ο Piker, ο οποίος έχει πάνω από 2,8 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitch. Περιέγραψε τον πράκτορα που τον ανέκρινε ως ευγενικό, αλλά σημείωσε ότι οι ερωτήσεις ήταν επίμονες και κατευθυνόμενες, προσπαθώντας να αποσπάσουν δηλώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.
Ο ίδιος τόνισε ότι απαντούσε επαναλαμβάνοντας πως είναι υπέρ των αμάχων, επιθυμεί να σταματήσει η αιματοχυσία και πως είναι ειρηνιστής. Σε κάθε ερώτηση για τη Χαμάς, επεσήμανε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών την αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Για τις ερωτήσεις σχετικά με τον Τραμπ, ο Piker δήλωσε ότι απάντησε ανοιχτά πως δεν τον υποστηρίζει, επικαλούμενος το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου. «Δεν μου αρέσει ο Τραμπ. Τι θα κάνετε; Με προστατεύει το Σύνταγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση του Piker έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τις πρακτικές ελέγχου της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι σε άτομα που εκφράζουν αντίθετες ή φιλοπαλαιστινιακές απόψεις. Αν και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι ο έλεγχος ήταν «τυπικός και νόμιμος» και δεν σχετιζόταν με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο ίδιος ο Piker εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι Αμερικανοί πολίτες μπορεί να υφίστανται τέτοιου είδους ανακρίσεις με βάση τις απόψεις τους.
Τέλος, ο Piker σημείωσε ότι, ως δημόσιο πρόσωπο με εκατομμύρια ακολούθους, είχε το προνόμιο να μιλήσει ανοιχτά, κάτι που ίσως να μην είχαν άλλοι στη θέση του. Παράλληλα, του δόθηκαν οδηγίες να επικοινωνήσει με το πρόγραμμα DHS Traveler Redress Inquiry για να καταθέσει τα παράπονά του.
Με πληροφορίες από Washington Post