Ο Τραμπ χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα σε λευκούς Νοτιοαφρικανούς εν μέσω μαζικών απελάσεων

Ο Τραμπ χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα σε λευκούς Νοτιοαφρικανούς εν μέσω μαζικών απελάσεων Facebook Twitter
Συγκέντρωση Aφρικάνερ αγροτών για να δείξουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ στην Πρετόρια / Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Σε μια κίνηση που προκάλεσε έντονες συζητήσεις τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Πρετόρια, η πρώτη ομάδα 49 λευκών Νοτιοαφρικανών, κυρίως Αφρικάνερς, έλαβε καθεστώς πρόσφυγα από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στις ΗΠΑ.

Η πρωτοφανής αυτή πρωτοβουλία, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, επιταχύνει τις αιτήσεις των Αφρικάνερς που ισχυρίζονται ότι «αντιμετωπίζουν φυλετικές διώξεις από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής υπό την ηγεσία των μαύρων» - έναν ισχυρισμό που αρνούνται σθεναρά οι Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι.

Η ομάδα αναχώρησε από το Γιοχάνεσμπουργκ με πτήση τσάρτερ που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και αναμενόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Dulles της Ουάσινγκτον προτού συνεχίσει για το Τέξας, όπου αρκετές πολιτείες έχουν συμφωνήσει να τους μετεγκαταστήσουν. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει προτεραιότητα στους «Αφρικάνερς», υποστηρίζοντας ότι υφίστανται φυλετική δίωξη στη χώρα τους, παρά την έντονη άρνηση της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης που χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς αυτούς αβάσιμους και πολιτικά υποκινούμενους.

Η πολιτική αυτή συνιστά μια ρητή εξαίρεση και ταυτόχρονα μια ένδειξη των προτεραιοτήτων και των επιλογών που χαρακτηρίζουν τη μεταναστευτική στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ.

Το εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ τον Φεβρουάριο αναφερόταν στις «υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση διακρίσεις» εις βάρος των Αφρικάνερς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους αμφιλεγόμενους νόμους περί απαλλοτρίωσης γης και στη φερόμενη βία κατά των λευκών αγροτών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, που κατάγεται από τη Νότια Αφρική, έχει επαναλάβει δημοσίως αυτές τις ανησυχίες, τροφοδοτώντας την αφήγηση περί «γενοκτονίας των λευκών», παρά τα στοιχεία της αστυνομίας που δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για τους λευκούς Νοτιοαφρικανούς σε σύγκριση με άλλες ομάδες.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής καταδίκασε την κίνηση των ΗΠΑ ως πολιτικά υποκινούμενη και παραπλανητική, τονίζοντας ότι οι Αφρικανέρ παραμένουν μεταξύ των πλουσιότερων και πιο προνομιούχων δημογραφικών ομάδων της χώρας. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η προτεραιότητα στους λευκούς Νοτιοαφρικανούς υπονομεύει τις αρχές της προστασίας των προσφύγων και της δικαιοσύνης, ιδίως καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές προσφύγων από περιοχές που υποφέρουν από σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.

Από την ανακοίνωση του προγράμματος, έχουν ληφθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις από λευκούς Νοτιοαφρικανούς που ζητούν μετεγκατάσταση, αν και μόνο αυτή η αρχική ομάδα έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής. Οι διπλωματικές επιπτώσεις ήταν αισθητές, με τη Νότια Αφρική να κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν έντονη ρητορική.

Αυτή η αμφιλεγόμενη πολιτική αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και τις αντιφάσεις της αμερικανικής πολιτικής για τους πρόσφυγες υπό τον Τραμπ, εγείροντας βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη φυλή, την πολιτική και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση ασύλου σε μια εποχή αυξημένων παγκόσμιων μεταναστευτικών προκλήσεων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σοκολάτα σε κρίση: Τι συμβαίνει με τη Barry Callebaut - Ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά σοκολάτας

Διεθνή / Η σοκολάτα σε κρίση: Τι συμβαίνει με τη Barry Callebaut - Ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά

Η Barry Callebaut, η μεγαλύτερη εταιρεία χύμα σοκολάτας στον κόσμο, αντιμετωπίζει κρίση λόγω υψηλών τιμών κακάο, αλλαγών στη διοίκηση και διακοπών παραγωγής - Οι αποφάσεις της επηρεάζουν τι θα βρούμε στα ράφια σοκολάτας παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές - Η «Tiger Team»

Διεθνή / Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές

Η Τουρκάλα φοιτήτρια οδηγήθηκε βιαστικά σε ένα ανεπίσημο όχημα, χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, σε μια υπόθεση που αποδείχθηκε προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φόρτωμενο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φορτωμένο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το σκάφος ήταν «φορτωμένο με αρκετά ναρκωτικά για να σκοτώσουν 25 έως 50 χιλιάδες ανθρώπους» και άφησε να εννοηθεί πως κατευθυνόταν προς «αμερικανικό έδαφος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε για τον χωρισμό των γονιών του, όταν εκείνος ήταν 8 ετών, αλλά και στο πώς προσπαθεί να μεγαλώνει τα παιδιά του μαζί με την Κέιτ
LIFO NEWSROOM
Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Διεθνή / Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Η ιταλική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την κινητοποίηση, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι εκμεταλλεύθηκαν την απεργία για να παρατείνουν το Σαββατοκύριακό τους
LIFO NEWSROOM