«Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
«Ανεβάσαμε τον αριθμό σε 11.000. Δεν θα αυξηθεί. Είναι ένας αριθμός στον οποίο ο κόσμος θα περάσει καλά και η εγκατάσταση δεν θα επιβαρυνθεί. Αυτό θέλουμε να είναι το ταβάνι».
0

Στο πιο ψηλό σημείο της Αχαΐας, εκεί όπου τα σύννεφα γλιστρούν στις πλαγιές του Χελμού και το χιόνι κάποτε έδινε ζωή στην οικονομία των Καλαβρύτων, μια νέα εποχή ανατέλλει. Όχι με χιονοπέδιλα, αλλά με σκηνές, κιθάρες, καπνούς από υπαίθριες καντίνες και τον ήχο του κόσμου που επιστρέφει στη φύση. Το Helmos Mountain Festival δεν είναι πια μόνο ένα φεστιβάλ. Αποτελεί κι ένα υπόδειγμα για το πώς ένας ορεινός προορισμός μπορεί να μεταμορφωθεί σε πολυθεματικό πόλο έλξης για 12 μήνες τον χρόνο.

Ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αλέξης Άγριος, που εδώ και πέντε χρόνια ζει και εργάζεται στο βουνό, θυμάται πολύ καθαρά την αρχή: «Όταν ξεκίνησα, είχαμε κλείσει με κρατική εντολή, λόγω Covid. Τα έσοδα ήταν μηδενικά. Η επιχείρηση επιβίωσε με κάποιες κρατικές επιχορηγήσεις που δικαιούμασταν, οι οποίες όμως εν συνεχεία έπρεπε να επιστραφούν. Ήταν σαν να παίζεις στα χαμένα. Σταθήκαμε όμως όρθιοι».

Όρθιοι και «κλιματικά» τυχεροί. Γιατί, όπως θυμάται, την αμέσως επόμενη χρονιά η εικόνα αντιστράφηκε πλήρως: «Άνοιξε η αγορά και είχαμε μία από τις καλύτερες τουριστικές χρονιές. Έπεσε πολύ χιόνι εκείνη τη χρονιά, οπότε κάναμε ρεκόρ επισκεψιμότητας, ρεκόρ εισιτηρίων. Το μεγαλύτερό μας ρεκόρ ήταν 66.000 εισιτήρια, και εκείνη τη χρονιά κάναμε 95.000 σε 3,5 μήνες, δηλαδή μιλάμε για αύξηση 33%. Κάναμε την καλύτερη χρονιά από τότε που άνοιξε το χιονοδρομικό κέντρο, το 1989».

«Καταφέραμε να έχουμε την καλοκαιρινή περίοδο 100% πληρότητα, από εκεί που είχαμε 10%. Υπάρχει τεράστια διαφορά και για τα μέρη της ευρύτερης περιοχής, τη Ζαρούχλα, την Περιστέρα, την Αιγιάλεια, την Κλειτορία. Η γύρω ομορφιά δίνει επιπλέον κίνητρο στον επισκέπτη για βόλτα».

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
Ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος.

Αλλά αυτή η ευφορία δεν κράτησε για πολύ. Το χιόνι, ο μεγάλος πρωταγωνιστής, απουσίαζε παντελώς την επόμενη χρονιά. «Είχαμε καλοκαιρινά Χριστούγεννα. Αντί για 7.000 άτομα την ημέρα, είχαμε 200. Τότε, έπρεπε να αποφασίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Κάπου εκεί, στο ψάξιμο για την επόμενη ημέρα, έγινε η συνάντηση με έναν συνεργάτη που του άλλαξε τον τρόπο σκέψης. «Μου είπε: “Να κάνουμε ένα φεστιβάλ στο βουνό;”. Τον κοίταξα και του είπα “Ρε συ, θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;”. Και μου είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες άτομα που θα το έκαναν αυτό».

Έτσι ξεκίνησε το Helmos Mountain Festival. Μια ιδέα που γεννήθηκε πάνω στην κουβέντα, υλοποιήθηκε με το άγχος και τον φόβο της πρώτης χρονιάς και τελικά έσκασε σαν έκρηξη ενθουσιασμού στα social media, στα camping forums, στα στόματα των μουσικών. «Ήρθαμε σε επαφή με την εταιρεία παραγωγής Novel Vox. Ταιριάξαμε αμέσως. Το πρώτο φεστιβάλ οργανώθηκε σε μόλις τρεις μήνες. Ξεκινήσαμε επαφή τέλη Μαρτίου και το φεστιβάλ έγινε 1-3 Ιουνίου. Περιμέναμε 4.000 άτομα και ήρθαν 10.000. Με μηδενική διαφήμιση».

Το πώς διαδόθηκε είναι σχεδόν αστικός μύθος. «Οι καλλιτέχνες ανακοίνωσαν τις καλοκαιρινές τους περιοδείες και όλοι έβαζαν μέσα τον Χελμό. Τον Χελμό δεν τον ήξερε κανείς, με αποτέλεσμα να τον ψάχνουν όλοι, να γίνει τάση και μετά viral».

«Μεγάλωσα σε αυτό το βουνό μέχρι τα 18»

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
«Μπορείς να κάνεις βόλτα με άλογο, zipline, γιόγκα, βόλτα με αναβατήρα. Τα πάντα!»

Πίσω από το φεστιβάλ υπήρχε όμως ήδη μια προσωπική σχέση με το βουνό. «Είχα μια σχολή χιονοδρομίας στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και ένα κατάστημα εστίασης στην Πάτμο, το οποίο έχω και σήμερα. Τη σχολή, για ευνόητους λόγους, την πούλησα. Κάνω σκι από τεσσάρων χρονών. Μεγάλωσα σε αυτό το βουνό μέχρι τα 18. Έχω εκπαιδευτεί και στο εξωτερικό. Ήξερα τι σημαίνει Χελμός και τι δυνατότητες έχει».

Και πράγματι, με το Helmos Mountain Festival άλλαξαν όλα. «Είμαστε το μοναδικό χιονοδρομικό στην Ελλάδα που λειτουργεί και μετά τη χειμερινή περίοδο. Δημιουργούμε μια καινούργια τάση. Αντί να έχουμε την Ελλάδα ως προορισμό μόνο το καλοκαίρι, δημιουργούμε νέους προορισμούς στα βουνά μας. Ζωντανεύουν όλοι αυτοί οι προορισμοί. Εμπράκτως, το χιονοδρομικό μέχρι και πριν από το φεστιβάλ είχε έναν κύκλο εργασιών 1.300.000 ευρώ. Τώρα έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τα 4 εκατ. ευρώ».

Και αυτό δεν είναι απλώς ένας αριθμός. «Καταφέραμε να έχουμε την καλοκαιρινή περίοδο 100% πληρότητα, από εκεί που είχαμε 10%. Υπάρχει τεράστια διαφορά και για τα μέρη της ευρύτερης περιοχής, τη Ζαρούχλα, την Περιστέρα, την Αιγιάλεια, την Κλειτορία. Η γύρω ομορφιά δίνει επιπλέον κίνητρο στον επισκέπτη για βόλτα».

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
«Όταν έχεις τόσο μεγάλο κατασκηνωτικό κοινό, δεν μπορείς να προβλέψεις 100% τις ανάγκες. Φέτος διπλασιάζουμε τις τουαλέτες και τις ντουζιέρες».
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
Ο Εθισμός στο stage του Helmos Mountain Festival.

Ο πρώτος καιρός ήταν γεμάτος εκπλήξεις. «Θυμάμαι ότι πριν το Πάσχα ανεβάσαμε 1.000 εισιτήρια. Εγώ ήμουν στην Πάτμο. Με παίρνει η εταιρεία που διαχειρίζεται τα εισιτήρια μετά από 40 λεπτά και μου λέει πως εξαντλήθηκαν. Εγώ δεν ήξερα τι να κάνω. Λέω “βάλε άλλα 1.000”. Σε μία ώρα έγινε το ίδιο. Να μη στα πολυλογώ, σε έξι ημέρες πουλήθηκαν 6.000 εισιτήρια».

Και όλα αυτά ενώ «την πρώτη χρονιά είχαμε βροχές και λάσπη. Δεν φαντάζεσαι πόσο χαρούμενος ήταν ο κόσμος. Δεν τους ένοιαξε καν. Θυμάμαι την τελευταία ημέρα, στην τελευταία εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη. Ανέβηκα, είδα πόσο κόσμο έχουμε και συνειδητοποίησα όλο αυτό που συμβαίνει. Μας δημιούργησε τρελές προσδοκίες».

Τι άλλαξε τη δεύτερη χρονιά στο Helmos Mountain Festival

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
«Θυμάμαι την τελευταία ημέρα, στην τελευταία εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη. Ανέβηκα, είδα πόσο κόσμο έχουμε και συνειδητοποίησα όλο αυτό που συμβαίνει. Μας δημιούργησε τρελές προσδοκίες».

Η επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ δεν άφηνε περιθώρια για δισταγμούς. «Πέρυσι ήμασταν πιο προετοιμασμένοι», λέει. «Έγινε πιο αργά μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε περισσότερο ήλιο, καλύτερες συνθήκες. Είχαμε θετικό feedback από όλους. Από μόνο του έγινε θεσμός, κάτι που περιμένει πια όλη η περιοχή».

Το μέγεθος της διοργάνωσης ήταν εντυπωσιακό. «Εργάζονται 700 άτομα, από τον έλεγχο των εισιτηρίων και τους ηχολήπτες μέχρι το στήσιμο του stage και τον έλεγχο των σκηνών. Έχουμε food plaza με 14 καντίνες με διαφορετικό φαγητό, όπου μπορείς να συμμετάσχεις ακόμα και σε κυνήγι τρούφας, να τη μαγειρέψεις με τους σεφ και να τη φας σε ένα κριθαρότο, για παράδειγμα». Πέρα από τη μουσική, οι δραστηριότητες ήταν πολυάριθμες. «Μπορείς να κάνεις βόλτα με άλογο, zipline, γιόγκα, βόλτα με αναβατήρα. Τα πάντα!».

Το Helmos Mountain Festival λειτουργεί πλέον ως οδηγός για μια συνολικότερη τουριστική μετάβαση: «Προσπαθούμε να πάμε προς τη 12μηνη λειτουργία και να μετατρέψουμε το χιονοδρομικό σε πολυθεματικό πάρκο τεσσάρων εποχών. Το φεστιβάλ μάς έδειξε τον δρόμο γι’ αυτό».

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
«Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να το οραματιστούμε. Μετά, να το σχεδιάσουμε».
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
Η Ιουλία Καραπατάκη στο stage τουHelmos Mountain Festival.

Οι προκλήσεις παραμένουν. «Ένα μεγάλο πρόβλημα που προσπαθούμε να επιλύσουμε είναι η αναμονή στους χώρους υγιεινής. Όταν έχεις τόσο μεγάλο κατασκηνωτικό κοινό, δεν μπορείς να προβλέψεις 100% τις ανάγκες. Φέτος διπλασιάζουμε τις τουαλέτες και τις ντουζιέρες. Θέλουμε ο κόσμος να νιώθει σαν να είναι στο σπίτι του».

Ταυτόχρονα, ενσωματώνεται σταδιακά και η διεθνής μουσική. «Γινόμαστε το πρώτο επαρχιακό φεστιβάλ που κάνει άνοιγμα στην ξένη μουσική. Φέτος, για παράδειγμα, θα έχουμε Dub FX, Nouvelle Vague, Alborosie & Shegen Clan. Δείχνουμε τι σκεφτόμαστε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια».

Και με τα σκουπίδια τι γίνεται; Για τον Αλέξη Άγριο και όλη την ομάδα του Helmos Mountain Festival, η οικολογική συνείδηση δεν είναι σύνθημα, είναι εφαρμογή. «Ο δήμος μερίμνησε εξαρχής, είχαμε δύο απορριμματοφόρα μόνιμα στις εγκαταστάσεις. Συνεργαστήκαμε με τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Καλαβρύτων. Τα λύματα συλλέγονταν σε δεξαμενές και εν συνεχεία περνούσαν από επεξεργασία. Συνεργαστήκαμε με τη We4all και άλλους χορηγούς ώστε να ανακυκλώσουμε χαρτί, πλαστικό και γυαλί. Ο ίδιος ο κόσμος μάζευε και ανακύκλωνε τα απορρίμματά του»

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
Λίγο πριν από τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Και επιπλέον: «Τα άτομα της We4all έμπαιναν μετά από κάθε συναυλία, μάζευαν τα μεταλλικά απορρίμματα, αυτά ανακυκλώθηκαν, πουλήθηκαν και κάναμε δωρεά σε μια μονάδα απροστάτευτων ανηλίκων στην περιοχή των Καλαβρύτων».

Όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί ή τα logistics. Είναι το κοινό. «Ο κόσμος του φεστιβάλ μεριμνά για όσους έρχονται για πρώτη φορά, γεγονός που δείχνει και την παιδεία των κατασκηνωτών. Πολλές φορές βλέπεις άτομα να δίνουν σε άλλους πράγματα που τους περισσεύουν. Οι συνθήκες είναι δυσκολότερες από την πόλη, οπότε έρχονται πιο κοντά».

Τι αλλαγές περιμένουμε φέτος - Το όραμα για τα επόμενα χρόνια

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter
«Προσπαθούμε να πάμε προς τη 12μηνη λειτουργία και να μετατρέψουμε το χιονοδρομικό σε πολυθεματικό πάρκο τεσσάρων εποχών».

Φέτος θα δοκιμάσουν κάτι ακόμα πιο φιλόδοξο. «Θα κάνουμε έναν μουσικό μαραθώνιο, όπου ο κόσμος θα ξεκινήσει την Παρασκευή, θα φύγει τη Δευτέρα και θα απολαύσει μουσική χωρίς διακοπή. Θα δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να ανέβει στην κορυφή του Χελμού, στα 2.340 μέτρα. Η ανάβαση με τον αναβατήρα κρατά μόλις επτά λεπτά. Η θέα είναι συγκλονιστική».

Ακόμα και το μοντέλο του εισιτηρίου μελετήθηκε. «Φέτος ξεκινήσαμε νωρίς την ανακοίνωση των εισιτηρίων, ώστε να έχει χρόνο ο κόσμος να προετοιμαστεί. Ανεβάσαμε τον αριθμό σε 11.000. Δεν θα αυξηθεί. Είναι ένας αριθμός στον οποίο ο κόσμος θα περάσει καλά και η εγκατάσταση δεν θα επιβαρυνθεί. Αυτό θέλουμε να είναι το ταβάνι. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι μαζικό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε όμορφες εμπειρίες. Αν δούμε τεράστια ζήτηση, απλά θα κάνουμε και δεύτερο φεστιβάλ».

Το βλέμμα κοιτά και έξω από τη χώρα. «Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα ταξίδι σε αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού, ώστε κάθε φορά να γινόμαστε καλύτεροι».

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο» Facebook Twitter

Το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο: «Θέλουμε να πετύχουμε τον εξής στόχο: να μην κοιτάει ο κόσμος ποιοι τραγουδάνε. Να έρχονται για το φεστιβάλ και να ξέρουν ότι θα περάσουν τέλεια».

Και ίσως τελικά το πιο ειλικρινές στοιχείο αυτής της ιστορίας να βρίσκεται σε αυτό που είπε ο Αλέξης Άγριος στην αρχή: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να το οραματιστούμε. Μετά, να το σχεδιάσουμε. Ποιο σημείο των εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και τι διαφορετικό θα δει ο κόσμος από εμάς. Είμαστε ένα ορεινό φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων, αναψυχής και μουσικής. Δεν θέλαμε να πουν “απλώς ένα μουσικό φεστιβάλ”. Θέλαμε να το κάνουμε και δεν μας ένοιαζε αν θα μπούμε μέσα. Αυτό ήταν και το πνεύμα της εταιρείας παραγωγής. Κοινός στόχος ήταν η ψυχαγωγία του κόσμου. Και τελικά όλα έγιναν καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε».

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φεστιβάλ Ελάτειας: Εκεί που η μουσική στήνει φωλιά κάτω απ’ τα πλατάνια εδώ και 12 χρόνια

Φεστιβαλ Ελάτειας / «Δεν ήταν φεστιβάλ, δεν υπήρχε σκηνή, ούτε πρόγραμμα»

Ξεκίνησε ως ένα πάρτι στο δάσος. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν στη δύναμη της κοινότητας, της αυθεντικότητας και της μουσικής που ενώνει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM