ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί στοχευμένα να εστιάσει με παροχές και μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, στα ειδικά κοινά που θεωρεί ευκολότερο να κερδίσει. Αυτό που επιδιώκουν στο Μέγαρο Μαξίμου τώρα, πάση θυσία, είναι να ανεβάσουν τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση ψήφου πάνω από το 30%, διότι, όσο παραμένουν κάτω από το όριο αυτό, κινδυνεύουν να σταθεροποιηθούν στα χαμηλότερα όρια και να απολέσουν την εικόνα της πολιτικής κυριαρχίας. Κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για ανάκαμψη και συσπείρωση εν όψει των επόμενων εκλογών και, όπως λένε οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, «οι εκλογές κερδίζονται από τώρα και όχι την προεκλογική περίοδο, που θα είναι αργά». Κάποιες δημοσκοπήσεις που έγιναν αυτές τις μέρες εμφανίζουν την κυβέρνηση κοντά στο ποσοστό του στόχου και αυτό τους δίνει την ικανοποίηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έφεραν αποτέλεσμα, άρα είναι σε καλό δρόμο, θεωρούν.
Στόχος η αυτοδυναμία
Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι ο στόχος είναι το σκαλοπάτι του 30%, στο οποίο θέλουν να πατήσουν, να γίνει στα επόμενα δύο χρόνια 35%, για να πάρουν αυτοδυναμία στις εκλογές, καθώς αυτή είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για το 2027 και όχι οι συνεργασίες, αφού το ΠΑΣΟΚ απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την προοπτική, παρά την προσπάθεια προσέγγισης που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν έχουν πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, θεωρούν ότι η στρατηγική της αυτοδυναμίας είναι μονόδρομος και πρέπει να τα δώσουν όλα τώρα για να παραμείνει η προοπτική αυτή δυνατή. Έτσι εξηγείται και η αρκετά επιθετική ρητορική που έχει υιοθετηθεί τελευταία από ορισμένους υπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι πολώνουν το κλίμα σκοπίμως για να συσπειρώσουν το κοινό τους στο πνεύμα του «Μητσοτάκης ή χάος», επιχειρώντας να εμφανίσουν το κυβερνών κόμμα ως τον μοναδικό εκφραστή του ορθολογισμού.
Το πρόβλημα της παραπομπής του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Η σκιά των Τεμπών όμως είναι εδώ, όσο κι αν η κυβέρνηση έχει πετύχει να μην κυριαρχεί πλέον επικοινωνιακά, όπως το προηγούμενο διάστημα. Τα λάθη στη διαχείριση της επόμενης μέρας έχουν κοστίσει και αυτό δεν θα αλλάξει, ειδικά όσο η κυβέρνηση επιμένει να μην τα παραδέχεται, όπως π.χ. με την παρέμβαση στον χώρο του δυστυχήματος πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Η δίκη, όταν ξεκινήσει, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέες αποκαλύψεις για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο σιδηρόδρομος, ενώ το μεγάλο αγκάθι για το Μέγαρο Μαξίμου αυτήν τη στιγμή είναι τι θα γίνει με την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή, η περίπτωση του οποίου είναι αυτή που έχει κοστίσει περισσότερο στην κυβέρνηση.
Το περιβάλλον του Κώστα Αχ. Καραμανλή διαρρέει ότι οι αποφάσεις για όλα λαμβάνονταν από το Μαξίμου, το οποίο είχε ενημερώσει, και ότι είχαν ληφθεί και αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΟΣΕ, αλλά αυτή καθυστέρησε λόγω της γραφειοκρατίας του ΑΣΕΠ και της έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών.
Θα παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών για κακούργημα, όπως ζητάνε οι συγγενείς και φαίνεται να συμφωνεί και η αντιπολίτευση; Θα τολμήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας να τον απαλλάξει, όπως θέλει ο ίδιος; Ή θα επιλέξουν την παραπομπή για πλημμέλημα, με την οποία θα προσπαθήσουν να ξεμπερδέψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και με τη λιγότερη δυνατή δημοσιότητα, κάτι που προτείνουν πολλοί στη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι αυτή η επιλογή θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση;
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, η οποία κατηγορείται για το κακούργημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών με θανατηφόρο έκθεση, όπως και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών κατά την απολογία τους κατέθεσαν έγγραφα που είχαν συντάξει και αποστείλει στο γραφείο του υπουργού Μεταφορών από τον Σεπτέμβριο του 2021, με τα οποία εισηγούνταν την αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΣΕ, καθώς και προσλήψεις, επισημαίνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων, αν αυτά δεν γίνονταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα ενημερωτικά σημειώματα και οι προειδοποιήσεις προς τον πρώην υπουργό δεν ήταν τα μοναδικά που είχε λάβει. Κατά τη διάρκεια της δίκης θα αποκαλυφθούν και τα υπόλοιπα, αλλά ο εφέτης ανακριτής αυτά επέλεξε για να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή –όχι και τόσο άμεσα, σύμφωνα με όσα λένε οι συγγενείς– μετά τις συγκεκριμένες απολογίες, που έγιναν δύο χρόνια μετά.
Η αντιπολίτευση έχει θέσει ήδη το αναμενόμενο ερώτημα: αν τα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, που δεν είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις, κατηγορούνται για κακούργημα, τότε με ποια λογική ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, τον οποίο είχαν ενημερώσει και του είχαν εισηγηθεί λύσεις, θα κατηγορηθεί με την ελαφρύτερη κατηγορία του πλημμελήματος; Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Νέα Δημοκρατία και δεν είναι καθόλου εύκολο, χωρίς να κατηγορηθεί πάλι για συγκάλυψη.

Από το περιβάλλον του Κώστα Αχ. Καραμανλή, πάντως, διαρρέει ότι οι αποφάσεις για όλα λαμβάνονταν από το Μαξίμου, το οποίο είχε ενημερώσει, και ότι είχαν ληφθεί και αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΟΣΕ, αλλά αυτή καθυστέρησε λόγω της γραφειοκρατίας του ΑΣΕΠ και της έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή, όπως πληροφορούμαστε, θα είναι σε γενικές γραμμές και η υπερασπιστική του γραμμή.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όπως ορίζει το άρθρο 86 του Συντάγματος, καθώς θεωρεί πως αυτό θα έχει πολιτικό κόστος, το οποίο θέλει να αποφύγει. Εκείνο που κερδίζει έδαφος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι το να επαναληφθεί η ντρίπλα που έγινε με τον Χρ. Τριαντόπουλο, με απευθείας παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο και του Κώστα Αχ. Καραμανλή, που ελπίζουν να τον απαλλάξει. Η περίπτωσή του ωστόσο είναι αρκετά διαφορετική και αφορά την ουσία της αναζήτησης των ποινικών ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Η σχέση με τη Hellenic Train, που επανεξετάζεται
Μιλώντας στη LiFO, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανέφερε ότι η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train είναι υπό διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει την απαίτησή της και προς την ιταλική εταιρεία και προς την ιταλική κυβέρνηση να βάλουν δικά τους χρήματα και να κάνουν σοβαρές επενδύσεις σε νέα τρένα, γιατί «αυτά που κυκλοφορούν σήμερα στο ελληνικό δίκτυο, τα οποία είναι κυριότητας του ΟΣΕ και τα μισθώνει η Hellenic Train κάθε χρόνο, είναι μεγάλης παλαιότητας, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνές βλάβες και η ποιότητα της υπηρεσίας να μην είναι καθόλου καλή». Η ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο, έχει εκφράσει και εκείνη την απαίτησή της από την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχουν οι σωστές υποδομές για έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών σιδηρόδρομο.
Ο σιδηρόδρομος, όμως, δεν ήταν ποτέ η προτεραιότητα ούτε της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία τώρα εξετάζει αν θα πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά με τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Ο πρωθυπουργός έχει ανοιχτούς διαύλους εδώ και καιρό με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για το θέμα της Hellenic Train, που πήρε η ιταλική δημόσια εταιρεία έναντι ευτελούς τιμήματος στα χρόνια της κρίσης και για την οποία έχουν προκύψει επίσης ποινικές ευθύνες από τη διαδικασία της ανάκρισης.
Συγγενείς θυμάτων έχουν ζητήσει την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου της Hellenic Train από πλημμέλημα σε κακούργημα και η ίδια έχει αναθέσει εδώ και καιρό τη διαχείριση της εικόνας της στην Ελλάδα σε μεγάλη γνωστή και ισχυρή επικοινωνιακή εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι για να συζητηθούν τα θέματα που προέκυψαν μετά τα Τέμπη για τη σχέση των δύο μερών.
Η αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής επηρεάζει την Ελλάδα
Προβληματισμός υπάρχει και για το μεταναστευτικό τις τελευταίες μέρες, καθώς η σκληρή ρητορική του Μάκη Βορίδη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση αδυνατεί για την ώρα να λύσει γρήγορα και αποτελεσματικά το πρόβλημα της νόμιμης μετανάστευσης και να ικανοποιήσει τα αμέτρητα αιτήματα των επιχειρήσεων, κυρίως στον τουρισμό, στις κατασκευές και στη γεωργία, όπου δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού στους τομείς αυτούς.
Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται νέα αύξηση στις αφίξεις μεταναστών χωρίς έγγραφα, την ώρα που στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που παρακολουθεί η κυβέρνηση η πλειοψηφία τάσσεται κατά της παράνομης μετανάστευσης και απαιτεί αυστηρά μέτρα, κι αυτό είναι ένα θέμα που έχει πολιτικό κόστος για τη Νέα Δημοκρατία. Εκείνο που θα επιδεινώσει την κατάσταση περαιτέρω, όμως, είναι η αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής που θα εφαρμόσει ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς. Η αυστηροποίηση αυτή περιλαμβάνει επιστροφές μεταναστών στις χώρες εισόδου στην Ε.Ε., ειδικά όσων θεωρούν ότι «δεν ενσωματώνονται» και δεν είναι «χρήσιμοι για τη γερμανική οικονομία», όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή που δεν κρύβει τον προβληματισμό της, καθώς η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να τους δεχθεί, ενώ οι επιστροφές στις χώρες προέλευσής τους όσων δεν δικαιούνται άσυλο παραμένει κυρίως μόνο στη ρητορική του αρμόδιου υπουργού. Αν ο αριθμός των αφίξεων και των επιστροφών από τη Γερμανία στην Ελλάδα αυξηθεί σημαντικά πάλι, τότε ενδέχεται η ελληνική κυβέρνηση να μην είναι έτοιμη γι’ αυτό, καθώς ήδη τελευταία υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα.